"דיינים מכל הזרמים? המצב רק יילך ויחמיר"
חברי הוועדה למינוי דיינים הגיעו להסכמה על ייצוג שווה של הזרמים בבחירת הדיינים, אך לא כולם חושבים שמדובר בהישג: "החרדים עדיין מהווים רוב מוחלט"
הוועדה למינוי דיינים הגיעה היום להסכמה לפיה ימונו 12 דיינים – ארבעה מכל זרם דתי: חרדים-ליטאים, ש"סניקים וציונים-דתיים. אבל לא כולם מרוצים מהתוצאות.
"אנו מברכים על בחירתם של דיינים חדשים מאנשי הציונות הדתית וברוח בית הלל", נמסר מארגון נאמני תורה ועבודה, "אך עם זאת, אנו מצרים על כך שרק שליש מהדיינים החדשים שנבחרו אינם חרדים. כיום מהווים החרדים רוב מוחלט בבתי הדין הרבניים ועל המדינה לפעול לאיזון המערכת, אחרת לא נראה שום שינוי בהתנהלותם של בתי הדין, והמצב אף יילך ויחמיר.
"אנו קוראים לראשי המדינה, דתיים וחילונים כאחד, לפעול להגדלת מספר הדיינים הציונים בבתי הדין ולמנות לתפקיד המנכ"ל אדם ציוני בעל כישורים הולמים, הקשוב לכלל החברה הישראלית".
גם בארגון "מבוי סתום", למען נשים מסורבות גט, הביעו מורת רוח. מנכ"לית הארגון, בתיה כהנא דרור, אמרה בתגובה לבחירות הוועדה: "גם הפעם העדיפה הוועדה למינוי דיינים את האינטרס הפוליטי והסקטוריאלי של המגזר החרדי על חשבון הציבור הרחב. מינוי דיינים חרדים הנשלטים באופן מוחלט על ידי רבנים חרדים-ליטאים הינו אסון למדינת ישראל ולציבור הנשים. המציאות הנוכחית עלולה להוביל את בתי הדין לשפל חסר תקדים ואת ציבור הנשים מסורבות הגט למבוי סתום".
ב"מבוי סתום" אף הניפו אצבע מאשימה כלפי שר המשפטים יעקב נאמן, ואמרו: "היינו מצפים מהשר לשמור על האינטרס הציבורי במידה כזו שלכל הפחות מחצית מן המינויים יהיו דיינים אשר שירתו בצבא. המיעוט החרדי יוסיף לשלוט בחברה הישראלית ואנו שוקלים פנייה ליועץ המשפטי, לממשלה ולבג"ץ".
מהתנועה הרפורמית נמסר: "מינוים של ארבעה דיינים מהציונות הדתית הוא לא יותר מעלה תאנה שלא יכול להסתיר את העובדה שרוב הציבור הישראלי, ובמיוחד ציבור הנשים, אינו מיוצג בבתי הדין, אינו שותף לתפישת עולמם ואינו מעוניין במרותם. כל עוד לא תיוסד בישראל אפשרות לנישואים ולגירושים אזרחיים יימשכו עיוותי הדין וחילול שם שמים בבתי הדין הרבניים" .
בארגון רבני צהר דווקא הביעו שביעות רצון ובירכו את חברי הוועדה על כך ש"שהצליחו לראשונה להתחיל במהלך שמטרתו בחירת דיינים המייצגת את כלל הציבור היהודי". בצהר הדגישו כי מרגע שנבחרו הדיינים, מבחנם האמיתי יהיה ביכולתם לפסוק ולנהל את הדיונים מתוך חיבור והבנת כלל החברה הישראלית, ועל ידי כך להחזיר את אמון הציבור בבתי הדין.
חבר הוועדה למינוי דיינים, ח"כ עתניאל שנלר, סיפר כי פעל במהלך השנה החולפת, עם שאר חבריו לוועדה ובתיאום עם הרבנים גדולי הדור, להגיע להסכמה על זהותם של הדיינים, שבאים מזרמים שונים.
שנלר: "תבונתו של שר המשפטים ויו"ר הועדה, השר נאמן, וחוכמתם של הרבנים, הובילה לבחירת נבחרת מצוינת של דיינים בישראל. כציוני דתי, אני גאה על שזכינו לאחוז ידיים עם הגישות החרדיות ולהציג לציבור יהדות מלוכדת".