שתף קטע נבחר
 

תגלית: כוכב לכת חדש מחוץ לשביל החלב

כוכב לכת חדש ומרתק שמקורו נמצא מחוץ לגלקסיית שביל החלב התגלה אמש. כוכב הלכת הענק, שגדול אפילו מצדק, הוא שריד של גלקסיה עתיקה ש"נבלעה" על ידי שביל החלב

חוקרים מהמכון ע"ש מקס פלנק גילו כוכב לכת חדש שמקורו ככל הנראה מחוץ לגלקסיית שביל החלב, וזאת באמצעות שימוש בטלסקופ הענק בלה סילה, צ'ילה. מספר כוכבי הלכת הסובבים שמשות רחוקות אשר התגלו בשנים האחרונות מגיע לכמה מאות, אולם בהכרזה של האסטרונומים מאמש יש חידוש גדול, שכן מדובר בכוכב לכת שמקורו מחוץ לגלקסייה שלנו.

 

מערכת השמש שבה שוכן כוכב הלכת החדש מצויה במרחק של למעלה מ-2000 שנות אור מכדור הארץ. שנות אור הוא המרחק שהאור עובר בשנה,ומהירות האור היא 300000 ק"מ לשניה. לשם השוואה, מרחק השמש מאתנו הוא 8.3 דקות אור בלבד ומרחקו של הכוכב הקרוב ביותר לשמש הוא כ-4.5 שנות אור.


כוכב לכת חדש (AFP)

 

כוכב הלכת הגזי, שגדול אפילו מכוכב הלכת צדק - גדול כוכבי הלכת במערכת השמש, מקיף כוכב הקרוי HIP13044 (הכוכב מספר 13044 בקטלוג של היפארכוס). כוכב זה מצוי בתחומיה של קבוצת תנור (לזיהוי קבוצות הכוכבים אפשר להיעזר במפת הקבוצה ובמפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה).

 

קבוצת תנור נראית בימים אלה מעט מעל האופק הדרומי לקראת שעת חצות (דרומית לכוכב הלכת צדק) ואת הכוכב עצמו אפשר לראות במשקפות שדה ובטלסקופים קטנים, כשעצמת אורו האמיתית גדולה פי 100 מעצמת אורה של השמש שלנו.

 

קניבליזם!

מאחורי הנתונים היבשים של הכוכב מסתתר החידוש של התגלית: הכוכב נמנה על קבוצת כוכבים שהם למעשה שריד של גלקסיה עתיקה, ננסית, שבעבר הרחוק נבלעה על ידי הגלקסיה שלנו, שביל החלב.

 

קניבליזם של גלקסיות הוא דבר נפוץ ביקום: גלקסיית שביל החלב היא הגלקסיה השניה בגודלה בקבוצה המקומית המונה עשרות גלקסיות (הגדולה ביותר היא הגלקסיה הגדולה של אנדרומדה) וקוטרה כ-100 אלף שנות אור.

 

גם כיום אנו רואים שגלקסיית שביל החלב ממשיכה להשביע את רעבונה בגלקסיות קטנות המתמזגות לתוכה. הגלקסיה שבה נוצרה מערכת השמש הרחוקה נבלעה על ידי שביל החלב לפני כמה מיליארדי שנים, והכוכבים ויתר החומר שבה התמזגו בתוך שביל החלב.

 

אנו משערים שהמקור של קבוצת הכוכבים, אליה שייכת גם מערכת השמש שזה עתה נתגלתה, הוא מחוץ לשביל החלב. זאת לפי המאפיינים הפיזיקליים של הכוכבים, מהירותם וכיוון תנועתם בגלקסיה.

 

כשהשמש תתנפח

גם הכוכב שסביבו סובב כוכב הלכת מעניין; אף-על-פי שגונו לבן-צהבהב, ניתוח הקרינה המגיעה ממנו מראה שכוכב זה עבר את השלב של הענק האדום בחייו. בשלב זה, הצפוי גם לשמש שלנו בעוד כמה מיליארדי שנים, הכוכב מתנפח, המעטפת שלו מתרחקת מהגרעין ומתקררת, וצבעה הופך אדום.

 

כאשר השמש שלנו תתנפח היא תבלע את כוכבי הלכת חמה ונוגה ופניה יתקרבו אל כדור הארץ שלנו, מה שיוביל לכך שהימים יתאדו והסלעים יותכו. לאחר מכן השמש תתכווץ שוב לשלב שבו ההליום בליבה שלה הופך, תוך ריאקציות תרמו-גרעיניות בליבתה, לפחמן. ולאחר שלב המעבר הזה היא תתנפח שוב לקראת סופה הבלתי נמנע.

 

הכוכב HIP13044 שונה מהשמש שלנו גם מבחינת ההרכב שלו – אחוז ה"מתכות" (בעגה האסטרונומית, המושג מתכת מתייחס לכל היסודות הכבדים מהליום...) קטן מאוד ביחס לשמש.

 

לפי המודלים המקובלים, כוכבי לכת נוצרים מגזים ואבק שנותרו מענן הגז ממנו נולד הכוכב המרכזי. העדר יסודות כבדים בכוכב HIP13044 מציב סימני שאלה על הרכבם ואופיים של כוכבי הלכת סביבו ואופן היווצרותם.

 

כוכב הלכת שהתגלה סובב סביב הכוכב שלו בזמן מחזור קצר מאוד – 16 יום בלבד. זמן מחזור קצר כזה מעיד על קרבה גדולה בין כוכב הלכת לכוכב אותו הוא סובב ולכן סבורים החוקרים כי בטרם התנפח הכוכב המרכזי, כוכב הלכת סבב במרחק גדול יותר ממנו.

 

עקב ההתנפחות, כנראה שנבלעו כוכבי לכת שהיו קרובים יותר ואילו כוכב הלכת שהתגלה זה עתה החל בתהליך של שינוי רציף במסלול ההקפה שלו, שמקרב אותו אל הכוכב המרכזי - תהליך שבסופו ייתכן ואף הוא יבלע על ידו.

 

התצפית במערכת של HIP13044 מלמדת אותנו הן על מערכת שמש שנוצרה בגלקסיה אחרת והן על הצפוי למערכת השמש שלנו בערוב ימיה.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים