בשעה טובה: בת הים הקטנה חזרה לדנמרק
אחרי חצי שנה שבה הוצג בסין, הוחזר הפסל בהשראתו של האנס כריסטיאן אנדרסן לנמל קופנהגן - שם הוצב במשך 97 שנה. מאות בני אדם קיבלו אותו בתרועות
ראתה עולם: בתרועת חצוצרות ובמחיאות כפיים סוערות קיבלו היום (שבת) 200 מתושבי קופנהגן את פני הסמל של בירת דנמרק - פסל בת הים הקטנה - אחרי חצי שנה בה הוצג הפסל בסין.
פסלו המפורסם של אדוארד אריקסון שנוצר בהשראת סופר הילדים האנס
כריסטיאן אנדרסן הוסר לפני כחצי שנה ממקומו הקבוע בנמל בירת דנמרק והועבר ליריד ה''וורלד אקספו'' בשנגחאי שבסין. הצעד עורר תרעומת בקרב הדנים, שחלקם ראו בדבר חוסר כבוד כלפי המונומנט שנח בשלווה במקומו במשך 97 שנה.
לטענתם, אסור היה להזיז את הפסל כמחווה של יחסים בינלאומיים. אותם דנים כמובן התעלמו מהעובדה שהפסל עצמו הושחת פעמים לא מעטות, בין אם על ידי ונדלים ובין אם על ידי מפגינים שחשבו שהדבר יגרור תשומת לב תקשורתית. בשנת 1964 ערפו אלמונים את ראשה של העלמה המסכנה, וזכתה כעבור זמן קצר לראש חדש, ביציקה מהתבנית המקורית של הפסל. 20 שנה לאחר מכן, ב-1984, הזרוע הימנית נחתכה מהפסל. ב-1998 נמשך הכאב ראש, ותושבי קופנהגן נדהמו לגלות כי ראשה נערף בשנית.
קורבן ל"יצירתיות יתר" של ונדלים. בת הים ב-2007 (צילום: AP)
בתור סמל תיירותי ואמנותי, בת הים הייתה קורבן פעמים רבות לא רק לאלימות דוחה, אלא גם ל"יצירתיות יתר" דוחה לא פחות וזכתה לכתובות גרפיטי על גופה פעמים רבות. ב-2003, הוונדלים אף הרהיבו עוז ופוצצו את האבן עליו ישובה בת הים הקטנה. שנה לאחר מכן, מפגינים הלבישו את בת הים בבורקה - ככל הנראה במחאה על הניסיון לצרף את טורקיה לאיחוד האירופי.
קורבן פוליטי. בת הים בבורקה ב-2004 (צילום: AFP)
ראש עיריית קופנהגן, פרנק ינסן, הרגיע את הקהל בטקס קבלת הפנים לבת הים והבהיר שהיה מדובר ב"מסע של פעם בחיים" ואין כל תוכנית להזיזו ממקומו בעתיד הנראה לעין. "כעת, לכשחזרה, היא תזכה למעט מנוחה על האבן עליה היא יושבת", הוסיף ינסן, ואמר כי אישית חש "כאילו בן משפחה עזב למסע ארוך כשהפסל נשלח לסין".
בסין היה לה יותר רייטינג
"זה נחמד שהיא חזרה. התגעגעתי אליה. מקום מושבה נראה כה ריק כשנעדרה ממנו",
אמרה קירסטן גירסטן, תושבת קופנהגן בת 74, שמטיילת בנמל העיר מדי יום. לדבריה, מיצג הוידיאו של האמן הסיני איי וואי-וואי בו נראה הפסל בשידור חי משנגחאי, "לא היה אותו הדבר".
לפי הערכת הרשויות בדנמרק, יותר ממיליון תיירים פוקדים את בת הים הקטנה מדי שנה. לעומת זאת ביריד ה"אקספו" בסין צפו בפסל כ-5.6 מיליון איש - מעט יותר מאוכלוסיית דנמרק כולה.