גזר הדין ב"נוהל ילד" - היום: "החלטה רגישה"
הפרשה שהסעירה את צה"ל וגם עמדה ברקע כתובות הנאצה נגד הפצ"ר, מגיעה לקו הסיום. שני לוחמי גבעתי מחכים בדריכות לחריצת גורלם בעקבות סיכון חייו של ילד פלסטיני - אבל ההחלטה כנראה תשפיע על רבים אחרים
אחרי הסערה סביב הרשעתם בפלילים של שני לוחמי גבעתי וההשלכות שגרר המהלך, ובראשן כתובות הנאצה נגד הפרקליט הצבאי הראשי, אביחי מנדלבליט, תגיע היום (יום א') הפרשה לשיאה. השופטים בבית הדין הצבאי של פיקוד דרום יגזרו את דינם של שני החיילים שהורשעו ב"נוהל ילד" במבצע "עופרת יצוקה" בעזה. לקראת הרגע האחרון, הם מתקשים לנחש איזה סוף יהיה לסיפור.
שני הלוחמים הורשעו כי חרגו מסמכות עד כדי סיכון חיים או בריאות בכך שבינואר 2009, במהלך הלחימה בעזה, הורו לילד פלסטיני בן 9 לפתוח תיקים שנחשדו כממולכדים. העונש המירבי לעבירות אלו נקבע על שלוש שנות מאסר.
שני הנאשמים בבית המשפט. רגע האמת הגיע (ארכיון: אליעד לוי)
בסביבתם של השניים סיפרו כי הם חשים פגועים מאוד מעצם ההליך המשפטי המתנהל נגדם: "יהיה כואב מאוד אם לוחמים שנאבקו עבור מדינת ישראל ילכו לכלא. הם עברו תקופה קשה מאוד. היו להם תוכניות שלא יצאו אל הפועל, וגם כעת הכל לוט בערפל".
כתב האישום הדרמטי והשנוי במחלוקת נגד השניים הוגש כשנה לאחר ששוחררו מצה"ל.כעת, חצי שנה מאז אותו יום, מגיע ההליך לישורת האחרונה - לפחות עד להחלטת הצדדים האם להגיש ערעור על הכרעת השופטים היום.
כבר עם קבלת ההחלטה להעמיד את הלוחמים לדין פלילי ביקרו זאת בחריפות גורמים שונים בצה"ל, שגרסו כי ניתן היה למצות את הטיפול בהם בהליך משמעתי בתוך הצבא. עם פתיחת משפטם, אמרו השניים עצמם ל-ynet עם כי הם חשים נבגדים ופגועים מההחלטה.
בפרקליטות הצבאית, מנגד, אמרו כי מעשיהם של השניים היו קיצוניים ויוצאי דופן באופן כזה שלא ניתן היה להימנע מהגשת כתב האישום הפלילי. חבריהם של הנאשמים הקפידו להגיע לדיונים בבית הדין הצבאי וחיזקו את ידיהם.
בתביעה הצבאית דרשו להטיל על שני הלוחמים עונש מאסר בפועל וכן את הורדתם בדרגה. מנגד, טען סנגורם, עו"ד אילן כץ, כי מלכתחילה לא היה צורך בפתיחת ההליך הפלילי נגדם וכעת הוא מקווה שהשופטים יימנעו מלגזור עליהם עונש ממשי.
קצין בכיר: עונש קל? "העולם ישאל שאלות"
מלבד באשר לגורלם של הלוחמים, העריכו קצינים בכירים כי להכרעת השופטים היום תהיה משמעות מרחיקת דרך הן על הנעשה בתוך צה"ל, והן באשר ליחס לפעולותיה הצבאיות של ישראל ברחבי העולם כולו.
"לא מדובר כאן בסתם עוד החלטה", אמר קצין בכיר. "אם הם יקבלו מאסר בכלא, בוודאי שתהיה ביקורת מצד לוחמים אחרים. אם הם יצאו בעונש קל, ישאלו בעולם שאלות. אין ספק שמדובר בפרשה רגישה שבמרכזה לוחמים טובים שסטו מהפקודות פעם אחת יותר מדי, כל זה במהלך מבצע מלחמתי".
מה שאולי עשוי להתפרש כרמז באשר לכיוון שאליו נושבת הרוח הוא העובדה שהשניים לא נדרשו לקבל את חוות דעתו של ראש מדור שיקום בצה"ל, הממונה בתפקידו על העבודות הצבאיות. פרט זה ייתכן שיכול להעיד כי עונש מסוג זה לא יוטל מחר, אם כי מדובר בהערכות בלבד.