"צפון-קוריאה חשפה מתקן ענק להעשרת אורניום"
מדען אמריקני שביקר במדינה המסוגרת חזר עם חדשות מדאיגות: לדבריו, הצפון-קוריאנים חשפו בפניו מתקן להעשרת אורניום לרמה נמוכה, ובו לטענתם 2,000 צנטריפוגות. המתקן הזה לא היה קיים לפני שנה וחצי, כשהפקחים עזבו, והדבר עשוי ללמד שפיונגיאנג מתמודדת היטב עם הסנקציות של האו"ם
העיתון הדגיש כי בין שמדובר בתכסיס צפון-קוריאני לצורכי משא ומתן מול המערב או בסימן שצפון-קוריאה אכן מעוניינת
להאיץ את תוכנית הנשק שלה, מדובר באתגר לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, המנסה להוביל תוכנית שאפתנית לפירוק העולם מנשק גרעיני.
לפי הדיווח, המדען זיגפריד ס. הקר, פרופסור מסטנפורד, אמר בראיון כי "נדהם" ממידת התחכום של המתקן החדש, שם ראה לדבריו "מאות על גבי מאות" של צנטריפוגות שזה עתה הותקנו, ושהופעלו ממה שכינה "חדר בקרה אולטרה-מודרני". לדבריו, הצפון-קוריאנים טענו כי 2,000 צנטריפוגות כבר מותקנות ופועלות במקום.
מי עוזר לפיונגיאנג?
"ניו-יורק טיימס" דיווח כי גורמים רשמיים אמריקנים יודעים שהמתקן לא היה קיים באפריל 2009, הפעם האחרונה שבה פקחים אמריקנים ובינלאומיים שהו בצפון-קוריאה. לפיכך, נטען, המהירות שבה הוקם המתקן עשויה להצביע על כך
שהמדינה הענייה והמבודדת זכתה לסיוע חיצוני והצליחה לחמוק מהסנקציות הקשות שהטילה עליה מועצת הביטחון של האו"ם בשנה שעברה, בעקבות הניסוי הגרעיני השני שערכה.
לפי העיתון האמריקני, המדען לא הזכיר את מתקן האורניום החדש כשעזב את צפון-קוריאה בשבוע שעבר, ולפני כמה ימים
העביר דיווח בנושא לבית הלבן. המדען אמר כי נאסר עליו לצלם במתקן האורניום, וכי לא ניתנה לו האפשרות לאמת טענות צפון-קוריאניות לפיהן המתקן כבר מתחיל לייצר אורניום המועשר לדרגה נמוכה.
צפון-קוריאה היא למעשה כבר מדינה גרעינית. את הניסוי הגרעיני הראשון שלה היא ביצעה בשנת 2006, ואת השני - מעט אחרי שאובמה נכנס לכהונתו בשנה שעברה. לפיונגיאנג יש ארסנל של 8 עד 12 כלי נשק שכולם מובססים על פלוטוניום. עם זאת, אורניום המועשר לרמה של פצצה עשוי להגביר באופן משמעותי את עוצמת ההרס של פיצוץ גרעיני.