כחלון: "לבדוק את ריכוזיות חברות הסלולר"
שר התקשורת מבקש מהממונה על ההגבלים עסקיים לבחון אם סלקום, פרטנר ופלאפון עונות להגדרת "קבוצת ריכוז". זאת, לאחר שבתוך חודש הודיעו כל החברות על העלאת תעריפים
שר התקשורת, משה כחלון, פנה בסוף השבוע לממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, וביקש ממנה לבדוק את פעילות שלוש חברות הסלולר הגדולות, סלקום, פרטנר ופלאפון, על מנת לבחון האם בפעילותן הן מקיימות הגדרה של "קבוצת ריכוז", שעל חבריה יכולות להיות מוטלות סנקציות שונות.
גם ח"כ נחמן (קדימה), חבר ועדת הכלכלה, הגיש פנייה דומה ואמר כי "חברות הסלולר בחרו להעלות בסמיכות מטרידה ובשיעור דומה את תעריפי השיחות". בשבוע שעבר טען שי כי "על פניו, עושה רושם ששתי החברות ביטלו, הלכה למעשה, את אלמנט התחרות, ואף יצרו מראית עין של שיתוף פעולה אפשרי".
פנייתם של כחלון ושי לקן מגיעה לאחר שהחברות הגישו עתירות לבג"ץ כנגד הפחתת דמי הקישוריות בסמיכות רבה – סלקום ופרטנר הגישו עתירה ביום ראשון, ופלאפון הצטרפה אליהן ביום שני. לקראת סוף השבוע שעבר נודע כי סלקום ופלאפון צפויות להעלות בקרוב את תעריפיהן, בהפרש של חודש זו מזו, לאחר שפרטנר עשתה זאת בחודש שעבר.
השינוי בחוק ההגבלים העסקיים, הנידון מזה תקופה ארוכה בממשלה ובכנסת, מבקש לשלב בחוק גם את הגדרת "קבוצת ריכוז", שמשמעה מספר מועט של גורמים השולטים על חלק נרחב משוק מסוים, ומצב זה גורם לפגיעה בתחרות ובצרכנים.
במשרד התקשורת דווקא הביעו בעבר התנגדות לביצוע חלק מהשינויים בחוק ההגבלים העסקיים, מאחר שחששו כי הרשות להגבלים עסקיים תהפוך לרגולטור בעל עוצמה רבה מדי בתחום התקשורת, לעומת המשרד עצמו. כחלון, כאמור, פנה לקן בבקשה לבדוק האם פעילות חברות הסלולר עונה להגדרה אשר למעשה טרם שולבה בחוק עצמו.
חברות הסלולר נוהגות זה כמה שנים להעלות תעריפים מדי שנה ברבעון האחרון או בתחילת השנה. עדכון התעריפים מתייחס רק ללקוחות שאינם מצויים בהתחייבות מול החברות. לדברי החברות, הסיבה לעדכון התעריפים היא שחיקת המחירים ביחס לגורמים שונים, בהם האינפלציה, שערי מטבע והוצאות תפעול המשמשות למתן השירות ללקוחות. בנוסף, חוק ההגבלים העסקיים אינו כולל כיום הגבלה על שיתוף פעולה בין עורכי הדין של החברות בכל הקשור לפעילות מול גורמים רגולטוריים, כל עוד הצדדים אינם מעבירים ביניהם מידע סודי ומסחרי.
השבוע בכנסת: דיון בהגברת התחרות בסלולר
חברות הסלולר קיבלו בעבר היתרים לפעול במשותף בכמה נושאים. כך, למשל, מייצג פורום חברות הסלולר את החברות מול גופים שונים בנושאי האנטנות והקרינה. ב-2007 אף התירה הממונה על ההגבלים העסקיים לחברות לשכור במשותף את חברת הייעוץ LECG להכנת חוות דעת נגדית לחוות דעת שהציגה חברת NERA, שנשכרה בידי משרד התקשורת לבדיקת התחרותיות בשוק והכנסת מפעילים וירטואליים.
ביום רביעי הקרוב צפויה ועדת הכלכלה של הכנסת לדון בסעיפים המתייחסים לשוק הסלולר בחוק ההסדרים, שאושרו בידי ועדת השרים לענייני חקיקה לפני כחודש. שינויים אלו אמורים לאפשר למתחרים חדשים להיכנס לתחום, כמו גם לאפשר מעבר קל יותר של לקוחות בין החברות הקיימות.
בין הסעיפים שידונו: הסדר הנדידה הפנים ארצית, המבקש לכפות על חברות הסלולר הקיימות להעניק שירותים למפעיל חדש בעת שטרם השלים בניית תשתית בכל המדינה; מניעת פגיעה של חברות הסלולר בשירותים הניתנים על גבי תשתית הסלולר; הפחתת קנסות היציאה של לקוחות המתנתקים מהחברות בתקופת ההתחייבות, ופתיחת שוק יבוא ומכירת הטלפונים הסלולריים לגורמים נוספים.
בסלקום, פרטנר ופלאפון העדיפו שלא להגיב לידיעה.