שתף קטע נבחר

מש' הבריאות יורה: משקאות אנרגיה - למבוגרים בלבד

בקרוב: צריכת משקאות האנרגיה רד בול, בלו, XL ודומיהם יוגבלו לצריכת מבוגרים בלבד. במסמך כוונות שמפרסם היום משרד הבריאות, הוא גם מבטיח: נוסיף אזהרה לילדים ונשים בהריון, ונסמן את כמויות הקפאין

משרד הבריאות נגד משקאות האנרגיה: היום (א') מפיץ משרד הבריאות מסמך כוונות בו הוא קורא להגביל את מכירת משקאות האנרגיה למבוגרים בלבד, ולהחמיר את הסימון על גבי המשקאות. מדובר במשקאות כמו רד בול, XL, BLUE, ואחרים. צעד זה מגיע שבוע לאחר שמנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) שלח מכתב אזהרה לחברות המייצרות משקאות אנרגיה אלכוהוליים, בשל תכולת קפאין ההופכת אותם למסוכנת.

 

בין היתר ינחה משרד הבריאות לסמן משקאות המכילים קפאין מכל מקור בכמות של מעל 150 מיליגרם לליטר תחת הכיתוב "כמות קפאין גבוהה" ותוספת אזהרה "לא מומלץ לנשים בהריון וילדים עד גיל 12". 

 

בתוך כך יתווספו הכיתובים: "מבוגרים וילדים מעל גיל 12, לא לצרוך יותר מכמוסה כל 3-4 שעות," "אין להשתמש בכמוסה כמעורר", "לא מומלץ לאנשים הצורכים מזונות, תרופות וכד' המכילים קפאין". במשרד הבריאות מתכוונים במקביל לפעול להגבלת מכירת משקאות האנרגיה למבוגרים בלבד.

 

פופולריים במיוחד בקרב בני נוער

בשנים האחרונות חלה בעולם ובישראל מגמת עלייה בצריכתם של משקאות המכונים "משקאות אנרגיה". ייחודם הוא בכמות גבוהה של קפאין, לצד מרכיבים נוספים: טאורין, די גלוקורונולקטון ולעתים אף ויטמינים מקבוצת B ותמציות צמחים שונים כמו גוארנה או ג'ינסנג. 

 

עם העלייה בצריכתם החלו רשויות בריאות בעולם להביע עניין בנטייה ההולכת וגוברת של צעירים לצרוך משקאות אלה באופן בלתי מבוקר ובכמויות מוגזמות, עם או ללא משקאות אלכוהוליים. 

 

החל משנת 1987 החל הייצור והשיווק המסחרי הראשון של "רד בול" באוסטריה, והחל משנות ה-90 הוא שווק במדינות רבות באירופה, צפון אמריקה, וגם ישראל. ההצלחה העצומה של המשקה הביאה להתחלת הייצור והשיווק של מותגים רבים נוספים, המכילים רכיבים דומים.  

 

בישראל החל השיווק של משקאות אנרגיה לפני למעלה מעשור, בתחילה בפאבים, מועדונים ומסעדות, ולאחר מכן גם ברשתות השיווק, קיוסקים ופיצוציות, מכונות לממכר משקאות וקפיטריות. הרחבת הייצור ואמצעי השיווק האגרסיביים של משקאות אלה, כמו גם הוזלה ניכרת במחירם (פחית משקה נמכרת במחירים של כ-2.5 שקלים), הביאו להגברת השימוש בהם גם בקרב בני נוער וילדים.  

 

הסכנות שבקפאין

קפאין, שנמצא בכמות גבוהה במשקאות אנרגיה, הוא חומר פרמקולוגי שמעלה את רמת הערנות ומפיג עייפות, מרחיב או מצר כלי דם (מפחית כאבי ראש), מעלה לחץ דם, משתן ועוד. צריכה עודפת שלו גורמת לתופעות לוואי שליליות, ביניהן חרדה, מתח, כאבי ראש, עצבנות, חוסר שינה, קצב לב מהיר, אובדן תיאבון, שלשולים, סחרחורות, רעד בידיים וכפי שנצפה לאחרונה, עלייה בסיכון להתמכרות לקפאין ולחומרים אחרים כמו ניקוטין, אלכוהול וקנביס. ילדים ובני נוער רגישים יותר ממבוגרים למגוון ההשפעות השליליות של קפאין. 

 

משקאות האנרגיה נצרכים לעתים קרובות יחד עם אלכוהול במטרה "לנטרל" חלק מהתסמינים המרגיעים של אלכוהול. כתוצאה מכך, פוחתת המודעות של שתייני האלכוהול לכמות האמיתית הנצרכת וצריכת האלכוהול עולה עד למצבי שכרות על מאפייניה המזיקים.  

 

בשבוע שעבר שלח ה-FDA מכתב אזהרה לארבע החברות המייצרות בארה"ב

משקאות אנרגיה הכוללים אלכוהול, זאת בשל הקפאין המצוי בהם.

האזהרה הגיעה מספר חודשים לאחר שכמה תלמידי קולג' אמריקנים אושפזו בעקבות צריכת משקאות אנרגיה אלכוהולים. שש מדינות בארצות הברית ובהן ניו יורק, מישיגן, יוטה, וושינגטון ואוקלהומה אסרו את השיווק של משקאות אלה. מספר מדינות נוספות שוקלות לנקוט בצעד דומה. 

 

בעקבות מכתב האזהרה של ה-FDA, הודיעה כבר אחת מיצרניות משקאות האנרגיה האלכוהולים, חברת Four Loko, כי תסיר את הקפאין ומרכיבי אנרגיה נוספים מהמשקאות האלכוהוליים אותם היא משווקת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב יוגבלו? רד בול, XL ו-XI
משקה אנרגיה xtc
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים