עיריית תל-אביב מקדמת פלישת מסעדות למדרכה
ל-ynet נודע שהעירייה מתכוונת להקל על בעלי עסקים שמבקשים היתר לפעול גם על המדרכה, ולאשר להם את הבקשה בהליך מזורז. השכנים לא צריכים לשמוע על זה
היכונו לפלישות עסקים למדרכות - והפעם בהכשר מלא של עיריית תל-אביב: כחודש לאחר שבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב קבע כי אסור לבית קפה בכיכר המדינה בעיר לסגור את המדרכה הציבורית בפרגוד בעונת החורף, מסתבר שבעירייה מעדיפים לאמץ גישה משודרגת לטובת בעלי העסקים - ולעקוף את החלטת בית המשפט עם חוק עזר ותוכנית חדשים.
ל-ynet נודע, כי בישיבה שעסקה בנושא בשבוע שעבר, בהשתתפות בכירי העירייה, בהם מהנדס העיר חזי ברקוביץ, היועץ המשפטי עוזי סלמן
ואנשי אגף רישוי העסקים ותכנון העיר, הוחלט לסלול את הדרך המהירה לאלפי בעלי עסקים בעיר, בהם מסעדות רבות, לפלוש למדרכה ולסגור אותה לטובת הוספת שולחנות וכיסאות - על חשבון המרחב הציבורי.
בשנת 2009 נעשה ניסיון ראשון להסדרת הנושא בעירייה, אך התוכנית נעצרה בשל התערבות משרד הפנים, שדרש כי בנייה שכזו, שלרוב מלווה בסגירה של חלונות זכוכית ותקרה אקוסטית, מחייבת היתר בנייה. הפעם, כך נראה, למסעדות הרבות שהרחיבו את שטחן בתוך לילה על המדרכות, יצטרפו רבות נוספות. עד עכשיו, העירייה אישרה לבעלי עסקים להרחיב את המקום על-ידי הפרגודים, באמצעות נוהל פנימי באגף לרישוי עסקים, נוהל שלא היה מקובל על-ידי בית המשפט.
פחות מקום להולכי הרגל. רחוב בתל-אביב (צילום: עופר עמרם)
על מנת להקל על העסקים, שיבקשו להוציא את ההיתר, הוחלט לאפשר להם להגיש את הבקשה לפי היתר לעבודה מצומצמת, הליך מזורז יותר שלא כולל תיק מידע. בנוסף, מי שירצה להתנגד למהלך, כמו בעלי עסק סמוכים שעלולים להיפגע או תושבים שגרים מעל למסעדה, לא יוכלו לעשות זאת.
בעיריית תל-אביב החליטו כי אין צורך לפרסם את הבקשה להיתר ברבים, כמקובל, אבל אם יתקבלו התנגדויות יתקיים דיון בעניינן. עוד הוחלט כי הנושא יוסדר במהלך השנה הקרובה בחוק עזר עירוני, וההיתר שינתן יהיה לכל אורך חיי העסק בתקופת החורף. ההיתר כמובן יינתן בתמורה לתשלום אגרה. הקלות נוספות שינתנו לבעלי העסקים על מנת לזרז את התהליך: פטור מדרישה לזכויות בנייה, פטור מדרישה לתוספת מקומות חנייה, פטור מדרישה לתוספת מקלוט ופטור מדמי השבחה.
"עונת החורף כידוע בישראל נמשכת מעט מאוד זמן, אז גם אם הפרגודים האלו מיועדים לחורף, הם אבסורדיים, כי דווקא שהראות לא טובה - אז המרחב צריך להיות נגיש ופתוח", אמרה בכעס חברת מועצת העיר, רחל גלעד וולנר, מסיעת האופוזיציה עיר לכולנו, "שלא נדבר על אנשים עם עגלות ורוכבי האופניים. המדרכה התל אביבית הולכת ונעלמת ונכבשת על-ידי גורמים אחרים".
חברת המועצה הוסיפה: "אין לי כמובן דבר נגד סגירה חורפית, אבל כל אלו חייבים להיות עם השארת שטח לציבור הרחב
ובאופן מידתי. אי האפשרות של תושב להתנגד לכך היא עוד שלב בחוסר השקיפות של העירייה".
מנגד, מי שנותן רוח גבית למהלך הוא הממונה על פיתוח העסקים בעירייה, חבר המועצה ארנון גלעדי: "מדובר בנושא שצריכים לקחת בו את כל הזוויות, בין אם זכות הציבור במרחב הציבורי אל מול זכויות העסקים בעיר. אני מאמין שכפי שנעשה בערים נוספות בארץ ובעולם, השימוש במרחב ציבורי צריך להיות כחלק ממדיניות מושכלת של פיתוח העסקים ולכן יש צורך לקדם, לפי החלטת בית המשפט, תוכנית שתיתן את הכללים בצורה ברורה ושקופה לגבי השימוש במרחב הציבורי".