איך סורקים מסמכים באמצעות מצלמת הסלולרי?
מכירים את זה שבתקופת מבחנים אתם מתחילים לחפש מישהו עם סורק, או רצים לצלם עמודים? לידיעתכם, לכל אחד יש טלפון ולכל טלפון יש מצלמה, שיכולה לתפקד בתור סורק כיס. כך תצלמו מסמכים מהסלולרי
כולנו צריכים לפעמים לסרוק מסמך ללימודים, תעודת זהות או סתם תמונה, ותמיד באותו הרגע מנסים להיזכר למי יש סורק בבית או באיזה קומה נמצאת מכונת הצילום. תאמינו או לא, כמעט לכל אחד יש סורק בכיס: המצלמה הדיגיטלית בסלולרי שלכם. ברוב המכשירים, מדובר במצלמות 3.2, חמישה וגם שמונה מגה פיקסל, עם שלל אפשרויות ותוכניות צילום. ללא ספק, חומרה מספקת כדי לסרוק טופס שקיבלתם.
"אבל תמונות של מסמכים בסלולרי יוצאות לא ברורות!" בטח חושבים חלקכם. "עדיף לי כבר למצוא מישהו עם סורק וזהו". כשלא יודעים לצלם נכון, כל תמונה תצא לא ברורה. קל מאוד להפיק תמונות ברורות של מסמכים, כששמים לב לדגשים הבאים:
תאורה
המטרה שלכם היא לקלוט הרבה אור אבל לא ליצור בוהק על הדף הנסרק. אם זה בשעות היום מומלץ לצלם באיזור מוצל קרוב לחלון. אם בשעות הלילה או במקום חסר תאורה טבעית, נשתמש בתאורה מלאכותית ונשים לב שאין השתקפויות של מקורות תאורה על הדף שלנו. למה? כי פשוט לא תוכלו לקרוא מהתמונה כשהיא צרובה באור.
יציבות
על מנת שתמונת המסמך תצא הכי ברורה וחדה שאפשר, אתם חייבים לייצב את המצלמה מול המסמך ולהימנע מרעידות. לסמארטפונים אין חצובה, ולכן צריך לאלתר משטח יציב. איך עושים את זה? בקלות: את המסמך מדביקים לקיר, ואת הסלולרי מניחים על שולחן מולו.
אפשר להשתמש בעוד שלל פתרונות יצירתיים. אחרי שצילמתם שתיים-שלוש תמונות, חשוב לצפות בהן ולהיכנס בזום, כדי לוודא שהטקסט ברור וקריא.
איזון לבן
בסריקה, בניגוד לתמונות אומנותיות, נרצה שהתוצאה תהיה כמה שיותר נאמנה למציאות. לכן, אם נסרוק מסמך צבעוני נבחר בהגדרות המצלמה את האיזון הלבן (White Balance) המתאים ביותר לתנאי התאורה. למצלמות של סמארטפונים רבים יש ארבעה-חמישה מצבי איזון לובן כמו פלורסנט, יום מעונן ועוד. אם אינכם בטוחים, בחרו במצב האוטומטי.
פוקוס
חובה להתמקד בדיוק על המסמך כדי לקבל תוצאה חדה. לעיתים לא תצליחו להתמקד כי המסמך קרוב מדי. לכן, אם אין ברירה, התרחקו מהמסמך עד שתצליחו לקבל פוקוס כדי לצלם, ולאחר מכן חיתכו את החלקים המיותרים בתוכנת עריכה (או פשוט תצפו בה בזום, אם הרזולוציה של מצלמתכם גבוהה מספיק). אם יש לכם אפשרות כזו במכשיר, רצוי להעביר את המצלמה למצב מקרו (ציור של פרח).
עיוות עדשה
עדשות באורכי מוקד שונים (זום) מעוותות את התמונה. למה הכוונה? נסו פעם לצלם קופסת דגני בוקר או סיגריות, ותיראו שהקווים לא ייצאו מקבילים. לכן נעדיף לצלם באורך מוקד (זום) שהוא הכי קרוב למה שהעין שלנו רואה (50 מ"מ). אם אין לנו אפשרות כזו, נצלם את המסמך במרכז התמונה, היכן שהעיוותים הכי פחות מורגשים.
תכוונו לאמצע, למניעת עיוותים
עריכה
לאחר שצילמתם, כדאי לערוך ולשפר את התמונה. אפשר לעשות את זה בכל תוכנה בסיסית וחינמית. כדאי להמיר את המסמך לשחור לבן (אם אתם לא צריכים את הצבע) ולהגביר את הניגודיות כדי להדגיש את הטקסט. אם יש בתוכנה אפשרויות מתקדמות יותר, מומלץ גם לחדד את התמונה.
מה למדנו?
שכל אחד יכול לסרוק מסמכים בקלות בעבודה, בלימודים ובעצם, בכל מקום. את קבצי התמונה תוכלו אחר כך להעביר למחשב, להעלות לרשת ולהדפיס. אמנם, סורקים מציגים ביצועים טובים יותר, ופחות התעסקות מצידכם, אבל כאמור, לא בכל בית יש אחד כזה. גם מצלמה קומפקטית יכולה לשמש לסריקת מסמכים בדיוק באותה הצורה, ולחלק מהדגמים יש גם מצב ייעודי לצילום טקסט.
גיא פריבס הוא צלם עצמאי ומדריך בגליץ – בית הספר לצילום . בקרו אותו גם בפייסבוק