כונסי הנכסים יטפלו בזיהום שהותיר מפעל שנסגר
הנחיות חדשות קובעות כי מפרקי חברות יפרישו כסף מקופת הפירוק לטובת שיקום קרקעות ושטחים מזוהמים שנותרו במפעלי תעשייה שפשטו רגל
מפרקי מפעלים שקרסו והותירו אחריהם זיהום, ייאלצו לטפל בסוגיה כבר בתהליך פירוק וכינוס הנכס, כך קובעות הנחיות חדשות שפרסמו המשרד להגנת הסביבה וכונס הנכסים הרשמי במשרד המשפטים.
ההנחיות קובעות שההוצאות הכספיות הנדרשות לטיפול בזיהומים שיצר מפעל, יכללו בהליכי הפירוק. הן יצאו לאחר שמפעלים שפשטו רגל בעבר, הותירו זיהומים נרחבים מבלי שיוותר תקציב לשיקום. על פי היוזמה, מפרקי החברות יונחו לייחד סכומי כסף מקופת הפירוק לטובת שיקום הקרקעות והשטחים המזוהמים שנותרו.
במשרד להגנת הסביבה מציינים, כי הם נאלצו להתערב במקרים רבים בהסדרת הטיפול במפגעים שהותירו מפעלי תעשייה מזהמים. אחת הדוגמאות הבולטות היא מפעל תעשיות אלקטרוכימיות שפעל דרומית לעכו במשך שנים. מפעל זה ייצר P.V.C ונקלע לקשיים פיננסיים שאילצו אותו להקפיא הליכים ולפשוט רגל.
סוגיית המימון נפלה בעיקרה על תקציב המשרד להגנת הסביבה, אם כי בסופו של דבר הסכים בית המשפט להטיל מחצית מהוצאות הפינוי על הבנקים, מכוח דיני הפירוק. "שיתוף פעולה בין הכונס הרשמי, המנהלים המיוחדים, המשרד להגנת הסביבה והמשטרה הביא לפינוי החומרים במבצע מורכב של העמסת אלפי טונות על אוניה והכל בלא פגיעות גוף או רכוש", ציינו במשרד.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר היום בהתייחסו להנחיות החדשות, כי "לא נאפשר שזיהום במפעל שקרס ונסגר יטופל רק בעתיד לכשיימצא קונה למפעל. הכללת תקציב הניקוי וטיהור כבר בתהליך הכינוס והפירוק תבטיח את ניקיונם של שטחים מזוהמים ותמנע מפגעים בריאותיים שנגרמו בעבר ממפעלים שפשטו רגל".