הבנק עיקל את הקצבאות - השופט אישר
בנק לאומי ביקש לקזז מחשבונם של בני זוג, הורים שכולים שאחד מהם אף מקבל תגמולי נכות, את הקצבאות שהם מקבלים בגלל הסכם ערבות עליו הם חתומים. בני הזוג טענו כי הבנק אינו רשאי לעשות זאת, אך הבנק קיבל את גיבוי ביהמ" ש
התובעים, זוג הורים שכולים, ניהלו חשבון עו"ש בבנק לאומי. את תגמולי הפנסיה שקבלו ממשרד הביטחון הם הפקידו בחשבון כמו גם את קצבת הנכות שקיבל האב בהיותו נכה בשיעור 100%. שני בני הזוג חתמו על ערבות לחובות חברה שבבעלותם וכן על שטר למשכון זכויותיהם אצל הבנק להבטחת התחייבויות החברה, המקנה לבנק זכות קיזוז לגבי יתרות זכות של התובעים הקיימות בבנק.
לימים, נוצר חוב בחשבון החברה, ולפיכך, שלח הבנק הודעה לתובעים לפיה הוא מתעתד לקזז סכומים שהופקדו בחשבון העו"ש, כולל התגמולים והקצבאות שהם מקבלים.
לטענת התובעים, הבנק אינו רשאי לקזז סכומים שמקורם בתגמולים שהועברו לחשבונם, ולפיכך הגישו לבית משפט השלום בחדרה תביעה בה דרשו לחייב את הבנק להשיב להם את הסכומים שקיזז.
איסור על שעבוד זכות התגמול ולא כספי התגמול
חוק הנכים וחוק משפחות חיילים שנספו במערכה, אוסרים על העברת הזכות לתגמול לאחר או לשעבדו, ואילו חוק הביטוח הלאומי קובע כי זכות לגמלת כסף אינה ניתנת להעברה, לערבות, או לעיקול.
לדברי השופט, נאסר ג'השאן , האיסור הקבוע בחוקים הינו על העברתה או עיקולה של זכות התגמול בלבד, אך מרגע שכספי התגמול שולמו, האיסור אינו חל עוד ומקבל התגמול או הקצבה יכול לנהוג בהם כראות עיניו.
זאת, לדבריו, ניתן ללמוד מלשון החוקים הנוקטים בביטוי 'זכות תגמול' ולא 'כספי תגמול', וכן מתכליתם, שהינה הבטחת העברת כספי התגמולים לידי הזכאי להם, אולם לאחר שהגיעו לידיו, יכול הוא לעשות בהם כרצונו, שאחרת, כך נפסק, יהיה חייב כל מי שמתקשר עם מקבל גמלה לחקור אודות מקור הכספים המועברים אליו, שכן קיימת אפשרות כי יצטרך להשיבם.
"דרישה זו לחקירה פוגעת בוודאות הכלכלית ויש בה כדי לפגוע במקבלי הגמלאות עצמם, מאחר ועלול הדבר לגרום לכך שבנקים או גורמים עסקיים לא יתקשרו עם מקבלי גמלאות בהסכמים מסחריים" כתב השופט.
השופט דחה את התביעה, וקבע כי הבנק רשאי היה לקזז את כספי הגמלאות והקצבה מחובות החברה, להם ערבו התובעים. השופט אף חייב את בני הזוג לשלם לבנק שכר טרחת עו"ד של 3,000 שקל וכן הוצאות משפט של 1,000 שקל.
לעיון בפסק הדין
לאתר המשפט הישראלי פסק דין