שתף קטע נבחר
 

גפני על הקפאת קצבאות הילדים: בוועדה לא יתמכו

ועדת הכספים תדון היום בהצעות האוצר לפגוע בקצבאות הילדים במסגרת חוק ההסדרים. היו"ר גפני: הפגיעה בקצבאות קשה, אך לא אשתמש בהסכם הקואליציוני - בשלב זה. גם ארגוני הרווחה מזהירים: האוצר בוחר בדרך הקלה - פגיעה בחלשים

יומיים קשים צפויים לאוצר בוועדת הכספים, על סף עימות פוליטי ומשבר קואליציוני, היום (ב') ומחר. זאת, סביב הצעותיו של המשרד לפגוע קשות בקצבאות הילדים בחוק ההסדרים לתקציב הדו-שנתי הבא. מדובר בהפרת הסכם הקואליציה עם הסיעות החרדיות, יהדות התורה (שהיו"ר משה גפני נמנה עליה) וש"ס, אבל לא פחות מזה בפגיעה בעצב החברתי הרגיש גם של השותפים החילוניים בממשלה.

 

 

גפני עצמו מודע לבעיות הפוליטיות והחברתיות בקטע הזה של חוק ההסדרים, ומגיע לדיון הטעון כשהוא מוכן לכל התפתחות ובעיניים פקוחות. אבל אמש הוא נמנע מכל התבטאות מחייבת לגבי עמדתו הרשמית, ככל שהיא צפויה על פני הדברים. "אני ממלכתי בתפקידי", הוא אמר ל-ynet. "בשלב זה לא אביע את דעתי. נשמע מה יגידו חברי הוועדה והאורחים מהארגונים החברתיים. למה שאהיה האידיוט הקופץ בראש"?

 

גפני מוסיף ואומר: "הפגיעה בקצבאות קשה ואני לא מעריך שמישהו בוועדה יתמוך בזה. אבל נראה קודם מה יגידו אנשי הליכוד, העבודה וישראל ביתנו ואת הסוף נראה בהצבעות המרוכזות על כל החוק בעוד כחודש, אם לא לפני כן". גפני קיבל את הטיפול בקצבאות הילדים בחלוקת העבודה על חוק ההסדרים, למרות שיו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ חיים כץ (ליכוד) דרש להעביר אליו את הטיפול בכל תיקוני חוק הביטוח הלאומי.

 

גפני לא ביקש זאת. האוצר התעקש להעביר לפחות את הנושא הטעון לוועדת הכספים בראשותו. הוא נשאל שמא מאחורי התעקשות האוצר עומדת "הנחת עבודה" שעם גפני יהיה קל יותר להסתדר באיזה "דיל" יותר מאשר עם כץ העקשן. גפני דוחה את האפשרות הזאת. "אין שום דיל, לא היה דיל ולא יהיה דיל", הוא אומר בתוקף.

 

"האוצר בכלל רצה שוועדת הכספים תטפל בכל חוק ההסדרים. הכנסת סירבה ואני קיבלתי רק חלק מהחוק. האוצר יכול להעביר אלינו מה שהוא רוצה. נראה בהצבעה אם הוא קיבל את מה שרצה". לשאלה האם יהדות התורה וש"ס יראו בהפרת הסכם הקואליציה "עילת מלחמה" שתביא ליציאה מהממשלה? גפני: "אני לא אשתמש בהסכם, לא בשלב הזה".

 

4 מכות על קצבאות הילדים

העימות יהיה קשה כי האוצר מבקש להנחית על קצבאות הילדים ארבע מכות. הראשונה - לדחות לשנים 2012/13 את התוספת לילד השני בסך 57 שקל לחודש, ואת התוספת בסך 7 שקלים לילד שלישי ורביעי אותה היו ההורים אמורים לקבל ב-2011. מדובר בתוספת שהובטחה לסיעות החרדיות בהסכמי הקואליציה, ושולמה במסגרת התקציב הדו-שנתי השוטף. התנאים לתוספת היו לימודים סדירים וקבלת החיסונים הרפואיים הנדרשים.

 

המכה השניה - שיעור הקצבאות עבור הילד השני, השלישי והרביעי לא יעודכן בשנתיים הבאות בשיעור עליית המדד, כך שהעדכון הבא יהיה רק ב-2014. בנושא העדכון קצבאות הילדים מקופחות בחוק ההסדרים אפילו בהשוואה לרוב הקצבאות האחרות של הביטוח הלאומי (למעט נכים וזקנה) כולל הבטחת הכנסה ודמי מזונות לגרושות. בחוק מוצע כי הקצבאות הללו יעודכנו חלקית בניכוי 1.5% משיעור עליית המדד, ובפועל בפחות מ-1%.

 

המכה השלישית היא עקיפה. מטרתה לקצץ בתקציב הכולל של ענף הילדים בתקציב הביטוח הלאומי המהווה את העתודות הכספיות למימון הקצבאות. הצעת החוק החדש כוללת הוראת שעה לשנתיים הבאות לפיה יופחת החלק היחסי מהשתתפות האוצר בתקציב המוסד לביטוח הלאומי המיועד לענף הילדים. סך כל ההשתתפות עומד כיום על 7.92% מתשלומי המעסיקים למוסד. בהצעת החוק היא תקטן ל-7.75%. עניין של מאות מיליונים.

 

המכה הרביעית אף היא עקיפה בהמשך לקודמת - הארכה ל-4 שנתיים נוספות של הוראת השעה הקיימת לפיה מימון הגירעון בענף דמי האבטלה של הביטוח הלאומי יימשך על חשבון תקציב ענף הילדים לפחות עד לתקציב 2016. אומדן עלות ההפחתות למיניהן עלול להתבטא לפחות בכ-400 שקל לילד בממוצע שנתי במשפחה ברוכת ילדים, לעומת ממוצע הקצבאות המוגדלות שהובטחו לשנתיים הבאות.

 

"למדתי היטב את החוק המוצע ואת השלכותיו. אני מוכן לכל התפתחות", אומר גפני. נראה שההכנה כוללת סבב שיחות עם חברי הוועדה. גם אם הוא לא אומר זאת במפורש, הוא מדבר על "תפקידו הממלכתי" כדי שלא יצטייר כמוביל ההתנגדות. כיהודי מאמין הוא מודע לכלל העתיק ש"צדיק - מלאכתו נעשית בידי אחרים".

 

"סכום קריטי למשפחות עניות"

לקראת הדיון בקצבאות הילדים, טוענים גורמי הרווחה כי התוספת בקצבה לילד השני, בסך של 57 שקל לחודש (684 שקלים לשנה), כי ההחלטה תפגע בעיקר בשכבות החלשות. 

 

כך למשל, טוענים בארגונים החברתיים, הפגיעה בקצבה תוריד את הכנסתה השנתית של משפחה ובה הורה יחיד עובד עם שני ילדים מהעשירון התחתון ב-8.2%, ולמשפחה כזו מהעשירון העליון ב-0.3% בלבד.

 

עידית לב, מפורום המאבק בחוק ההסדרים מסרה: "שוב בוחר משרד האוצר בדרך הקלה, לפגוע באנשים שקל לפגוע בהם - מקבלי ההכנסות הנמוכות שגם כיום לא מצליחים לעמוד בכל ההוצאות הנדרשות מהם, ולתת הקלות במס לאנשי העשירון העליון. הגיע הזמן לתת לאזרחים שמתקשים להתקיים, ולא אלו שלא צריכים עזרה".

 

ו', אם חד הורית מחדרה, אמרה ל-ynet: "כמעט 700 שקלים זה עוד שלושה חשבונות בשנה שאני יכולה לשלם בלי למכור בגדים ונעליים של הילדים שלי".

 

ח'יר אלבז, מנהל מחלקת רווחה במועצה המקומית שגב שלום, הוסיפה: "לגבי משפחות מתחת קו העוני, או קרוב לקו העוני, למרות שהסכום נראה סכום פעוט הסכום הזה יכול להיות מאוד קריטי למשפחות עניות. הסכום לא יוציא אותן מעוני לעושר אך יכול להיות תוספת משמעותית למשפחות שאין להן הכנסה מספקת".

 

גם ברברה אפשטיין, מנכ"לית סנגור קהילתי, מסרה: "אסור לאזן את התקציב על בסיס קיצוץ והקפאת קצבאות. בזמן שהמחייה עולה, הכסף הפנוי בקצבאות לא עולה, וזה מביא לפגיעה באיכות החיים. במקרה של ילדים ניתן לראות את הפגיעה בכול הנוגע לאוכל, שיעורי עזר, חוגים, ואפילו היכולת לצאת לטיול שנתי".


פורסם לראשונה 21/11/2010 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אין שום דיל". גפני
צילום: מתי אלמליח
צילום: אלכס קולומויסקי
"700 שקלים זה עוד 3 חשבונות"
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים