הפרקליטות שובתת: אין שחרור מוקדם לאסירים
שביתת הפרקליטות הביאה לביטול הדיונים בניכוי שליש ממאסרם של אסירים הזכאים לכך - ועולה למדינה אלפי שקלים בחודש. במשטרה עדיין זועמים על השלכות השביתה, אך גם הפצרות פרקליט המדינה לדור לא שכנעו את הפרקליטים לשוב לעבודה
שביתת הפרקליטים נמשכת זה שבעה ימים, ומערכת המשפט באי סדר. לצד ביטולם של דיונים רבים, השביתו הפרקליטים גם את וועדות השחרור בבתי הסוהר - מה שמונע את שחרורם של עשרות אסירים, ועולה אלפי שקלים למדינה.
החוק קובע כי אסירים שריצו שני שלישים מעונשם ועומדים בקריטריונים המתאימים, יכולים להגיש בקשה לשחרור מוקדם. במקרה שהוועדה מחליטה לשחררם, הם מטופלים במסגרת מיוחדת שמתאימה
עבורם הרשות לשיקום האסיר. אולם מזה שבוע לא מתכנסת הוועדה, והאסירים הזכאים לשחרור - נותרים בכלא. על-פי ההערכה, התבטל השבוע הדיון בשחרורם של כ-50 אסירים.
בנוסף, אמונות הוועדות על הדיון בבקשות מיוחדות של אסירים הנמצאים מחוץ לכותלי הכלא (שוהים במעצר לילי, נמצאים בתעסוקה במקום חלופי וכדומה). לפיכך, אסיר שביקש השבוע לצאת לחופשה לצורך אירוע משפחתי, למשל - לא היה לו למי לפנות.
"מלבד הפגיעה באסיר, שאינו מתחיל את הליך השיקום, זה גם נזק כלכלי למדינה", הסבירה יפעת עמית, לשעבר רכזת ועדות שחרור ברשות לשיקום האסיר. בשל הדחייה בשחרורם האסירים הזכאים לקיצור עונשם, נדרשת המדינה להמשיך לממן את אחזקת בכלא, הנאמדת ב-10-12 אלף שקל בחודש לאסיר בודד. טיפול באסיר משוחרר בקהילה, לעומת זאת, עולה 423 שקל בחודש.
לוד: החזיק רובים ואקדחים, ושוחרר למעצר בית
בינתיים, ממשיכים במשטרה לצפות כיצד מאמציהם עולים בתוהו. בלוד הביעו השוטרים פליאה כאשר אדם שהואשם באחזקת אמצעי לחימה רבים, שוחרר למעצר בית. זאת, לאחר שנציגי הפרקליטות לא הגיעו לדיון בהארכת מעצרו. הנאשם נעצר במסגרת מבצע לאיסוף כלי נשק שנערך בלוד על רקע שורת מעשי הרצח שאירעו בעיר. עשרות הבלשים שפשטו על ביתו במתחם אבו צעלוק שבעיר, מצאו תיק ובתוכו שני רובי סער, שישה אקדחים ושני רימוני רסס.
כוחות ביטחון בלוד. "עבודה קשה יורדת לטימיון" (צילום: אמיר לוי)
אתמול (יום א') בשעות אחר הצהריים התקיים בבית משפט השלום ברמלה, דיון בבקשת הפרקליטות לעצור את החשוד עד תום ההליכים - אלא שאף נציב מטעמה לא התייצב לדיון. "עם כל הכבוד לשביתה של הפרקליטים, אסור שזכויותיו של חשוד יפגעו בגלל כך", טען עורך דינו של הנאשם, עו"ד ארי קדרי. השופט ד"ר עמי קובו קיבל את עמדת הסניגורים, והורה על שחרורו של הנאשם למעצר בית, על אף כתב האישום החמור נגדו.
"חבל מאוד שעבודה כל-כך קשה יורדת ככה לטימיון", אמרו גורמים במשטרה, שהיו מעורבים בתפיסת האמל"ח, "אחר-כך באים בטענות למשטרה על הטיפול שלה בעיר לוד".
פרקליט המדינה לשובתים: "שמרו על מעמדכם"
בתוך כך, נמשכים המאמצים להביא לסיום השביתה. פרקליט המדינה,
משה לדור, נפגש אתמול עם ועד הפרקליטים ושוחח עמם על הסכסוך עם משרד האוצר. הוא הציג את עמדתו, לפיה ראוי לשמר את ההכרה במעמדם ובתפקידם הייחודי של הפרקליטים כפי שנקבע בעבר, ופירט את מאמציו ליצירת התנאים שיאפשרו את שיבתם לעבודה סדירה בהקדם האפשרי.
במהלך הפגישה, שנמשכה שעה וחצי, טענו ועד הפרקליטים בפני לדור כי אין מנוס מהחרפת השביתה, שכן האוצר לא מוכן ללכת לקראתם. לדור שמע את טענות הפרקליטים והפציר בהם לחזור לעבודה סדירה. חרף המאמצים הרבים, כרגע סיום השביתה לא נראה באופק.