שתף קטע נבחר

העליון בעד פרסום פומבי של שמות פסולי הרישיון

בית המשפט קורא למדינה לבצע את אשר התחייבה עוד ב-2006 - הקמת מאגר מידע עם נגישות לציבור, ובו שמות נהגים עבריינים שרישיונם נשלל. משרד התחבורה: "יישום המאגר אינו אפשרי"

בפסק דין שפורסם אתמול (א'), קורא בית המשפט העליון למשרדי הממשלה להקים מאגר מידע פומבי, שיכיל את שמות כל הנהגים שרישיונם נפסל. לדברי השופט חנן מלצר, הקמת מאגר מידע שכזה נועדה להתמודד עם "המצב העגום, שבגדרו עשרות אלפי נהגים שרישיונם נשלל ממשיכים לנהוג - לעתים קרובות ללא ידיעת הרשויות, או בני משפחותיהם, או מעבידיהם - ורובם אפילו לא מפקידים את רישיונותיהם כנדרש".

 

יש להזכיר כי מספר הנהגים שממשיכים לנהוג לאחר שרישיונם נפסל אינו ידוע במדויק. על-פי דו"ח מבקר המדינה מ-2009, בין 30% ו-60% מנהגים אלה ממשיכים לנהוג. על-פי נתוני משרד התחבורה מאוגוסט 2008, 68% מ-82,366 נהגים שרישיונותיהם נפסלו, לא הפקידו את רישיונם כנדרש. בהקשר זה ראוי לציין כי מנתונים שפרסם בעבר המבקר, עולה גם כי בין 40% ו-50% מהודעות הפסילה ששולחים בתי המשפט ורשות הרישוי, אינן מגיעות לידי הנהגים.


"נהגים שרישיונם נשלל ממשיכים לנהוג - לעתים ללא ידיעת הרשויות"

 

"פרסום ברבים"

לדברי השופט מלצר, "ראוי שקרנית (קרן לפיצוי נפגעי תאונות, ש.ה) וכן הרשויות ישקלו נקיטת יוזמה, על-פיה תבחן האפשרות לפרסום ברבים של מאגר הנהגים שרישיונם נשלל מכוח פסק דין, או מטעמים תעבורתיים, אגב נגישות של הציבור למאגר זה". השופט מסביר כי "מהלך כזה של הקמת מאגר ופרסומו - אם יבשיל ויעבור את כל השלבים הנדרשים לקבלתו - עשוי לדעתי להשיג תכליות רבות".

 

ראוי לציין כי על-פי תיקון לפקודת התעבורה שאושר בכנסת ב-2006, הוטלה על משטרת ישראל חובה להקים מאגר מידע, שיכיל את פרטי כל הנהגים שרישיונם נשלל לתקופה של יותר מ-60 יום. המאגר אמור היה להיות פתוח לעיון הציבור, ומפורסם באתר האינטרנט של המשטרה. מועד ההקמה של האתר נקבע לאפריל 2007, אולם עד היום לא הוקם מאגר המידע.

 

על-פי היועצת המשפטית של משרד התחבורה, מלי סיטון, משרדי הממשלה אינם מתנגדים להקמת המאגר, אך "יישומו איננו אפשרי". במשרד מונים מספר בעיות המונעות לטענתם את הקמת המאגר. כך למשל, "אין אפשרות להסב פסילות שהוטלו לפני תחילת פעילותו. משמעות הדבר היא שכ-300,000 פסילות שעל-פי החוק אמורות להיכלל במאגר, לא ייכללו בו שכן לא ניתן יהיה להעביר את המידע המלא לגביהן למשטרה".

 

מאחר שבמשרדי הממשלה סבורים כי המאגר יהיה חלקי ולא מדויק, הוחלט אף לקדם חוק המבטל את החובה להקימו. לדברי היועצת המשפטית של משרד התחבורה, "מאגר חלקי משמעותו שרבים שאמורים להיכלל במאגר - לא ייכללו בו. מאגר לא מדויק משמעותו - סכנה של פגיעה לא מוצדקת באנשים, על-ידי הכללת נתון לגביהם לפיו הם פסולים, אף שאין הם פסולים בכלל".

 

אור לגויים?

בדיקה שערך השנה מרכז המחקר של הכנסת, העלתה כי במספר מדינות מערביות - ובהן ארה"ב, קנדה, ניו-זילנד, אירלנד ואוסטרליה - קיים מאגר מידע של רשות רישוי, הכולל בין השאר מידע על נהגים פסולי רישיון. אולם, רק בארה"ב קיים מאגר ייעודי המכיל את פרטיהם של נהגים שרישיונם נשלל, או כאלה שהורשעו בעבירות תנועה חמורות - כמו למשל נהיגה תחת השפעת סמים.

 

יש לציין כי מהבדיקה שערך מרכז המחקר עולה כי בכל המדינות שנסקרו, מאגרי המידע אינם פתוחים לציבור, והגישה אליהם מותרת רק לרשויות שהוסמכו לכך. עם זאת, חלק מהמדינות - למשל, ארה"ב וניו-זילנד - מאפשרות למעסיקים לקבל מידע אודות רישיונות הנהיגה של עובדיהם.

 

פסק הדין שבו נכללים דברי השופט מלצר, ניתן בערעור שהגישה קרנית - הקרן לפיצוי נפגעי תאונות - על החלטת בית משפט השלום בתל-אביב, שדחה בעבר את בקשתה לחייב בעל עסק לשפות את הקרן בתביעת ביטוח. התביעה הוגשה בעקבות תאונה שבה היה מעורב אחד מעובדיו של בעל העסק, שנהג ללא רישיון בר-תוקף. בית המשפט העליון, כמו בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דחו את ערעורה של הקרן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שופט העליון מלצר: "הקמת מאגר ופרסומו ישיגו תכליות רבות"
צילום: גיל יוחנן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים