שתף קטע נבחר
 

כצפוי: פישר השאיר את הריבית ברמה של 2%

למרות עליות המדד, האינפלציה ומחירי הדירות, החליט הנגיד להשאיר את הריבית ללא שינוי מחשש להתחזקות נוספת של השקל על רקע הירידות בשערי הדולר והאירו

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, החליט הערב (ב') להשאיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי, ברמה של 2%. ההפוגה בהעלאות הריבית, זה החודש השני ברציפות, באה לאחר שמחודש ספטמבר בשנה שעברה ביצע בנק ישראל שש העלאות ריבית, בשיעור מצטבר של 1.5%. 

 


את החלטתו להשאיר את הריבית ללא שינוי קיבל פישר למרות כמה נתונים חשובים שפורסמו לאחרונה, התומכים דווקא בהעלאת הריבית: בחודש שעבר עלה המדד ב-0.3%, ומתחילת השנה מסתכמת האינפלציה ב-2.2%. מחירי הדירות עלו בספטמבר ב-1.9% נוספים, והשלימו עלייה שנתית של 19.7%. ב-30 הימים האחרונים עלתה האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים ל-3.2%, והיא נמצאת כעת, לראשונה מזה שנתיים וחצי, מעל הגבול העליון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).  

 

אולם מה שגרם בסופו של דבר לנגיד בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא החשש שלו מהתחזקות נוספת של השקל, בעיקר על רקע חידוש הירידות בשערי הדולר והאירו. מתחילת השבוע שעבר ירד שער סל המטבעות מול השקל ביותר מ-1.5%.

 

בבנק ישראל מודעים היטב לעובדה שהעלאה נוספת של הריבית בארץ ללא ביצוע מהלך מקביל בארצות הברית ובאיחוד האירופי מגדילה את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והיורו. כתוצאה מכך גדלה האטרקטיביות של השקל, דבר שגורם להמשך התחזקותו של המטבע הישראלי. כתוצאה מכך נגרמת פגיעה קשה ביצואנים, ודרכם גם בכלל הפעילות במשק.

  

גורם נוסף שתרם הפעם להשארת הריבית ללא שינוי הוא הנתונים הלא מעודדים על מצב המשק שפרסמה הלמ"ס בשבוע שעבר, בעיקר על היקף הייצור התעשייתי והייצוא. נתונים אלה מראים כי אחרי תקופה ארוכה של עליות, ירד הייצור התעשייתי ברבעון השלישי של השנה בשיעור שנתי של 7.2%. בייצוא הסחורות והשירותים נרשמה בתקופה זו ירידה בשיעור שנתי של 9.6%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים