"פעיל נגד הגדר ריצה את עונשו - אך נותר במעצר"
עבדאללה אבו-רחמה, מוביל ההפגנות בבילעין, נשלח לשנת מאסר בגין הסתה, אולם גם לאחר שסיים לרצות את עונשו - טוענים הפלסטינים שבית הדין הצבאי לא מאפשר לו להשתחרר. פרקליטתו, עו"ד לסקי: "ההחלטה שמה ללעג את עקרון הצדק"
יום שחרורו של פלסטיני שנשלח למאסר על רקע פעילותו נגד הגדר, כבר חלף - אולם הוא עדיין נמצא מאחורי הסורגים. נשיא בית המשפט הצבאי לערעורים, אלוף-משנה אהרון משניות, קיבל היום (א') את בקשת התביעה הצבאית והורה על מעצרו של הפעיל, עבדאללה אבו-רחמה, המשמש רכז הוועדה העממית נגד הגדר בכפר בילעין - אף שהוא סיים לרצות את עונש המאסר שנגזר עליו בשל חלקו בארגון הפגנות נגד הגדר, עוד ביום חמישי שעבר - כך לטענת הפלסטינים.
פעילים במאבק נגד הגדר וחברים בוועדה העממית טוענים כי ההחלטה מנוגדת להלכות שקבע בית המשפט העליון בעניין המשך מעצרם של עצירים אשר סיימו לרצות את עונשם, שקובעות כי הדבר ייעשה רק בנסיבות החריגות שבחריגות. ברגע האחרון פנתה התביעה הצבאית לבית המשפט בכוונה למנוע את שחרורו של אבו-רחמה ביום חמישי, ויזמה דיון בעניין עוד באותו היום.
"נחושים להמשיך במאבק הבלתי אלים נגד הגדר" (צילום: אקטיבסטילס)
אבו-רחמה נידון ב-11 לאוקטובר שעבר ל-12 חודשי מאסר בגין הסתה וארגון הפגנות ללא אישור. לאחר כליאתו פרסם האיחוד האירופי הודעה מיוחדת בה הגדיר אותו כמגן זכויות אדם, ונציגי האיחוד נכחו בכל הדיונים במשפטו. שרת החוץ של האיחוד, קתרין אשטון, אף הביעה דאגה עמוקה בעקבות המקרה וטענה כי מאסרו של אבו-רחמה נועד למנוע ממנו ומפלסטינים אחרים לממש את זכותם הלגיטימית למחאה בלתי אלימה נגד קיום גדר ההפרדה.
חבר הוועדה העממית, מוחמד חטיב, אמר הערב ל-ynet כי ההחלטה מעידה על המדיניות של מערכת הביטחון להיאבק בכל מחיר בראשי המחאה הלא אלימה, "אבל ההחלטה הזו לא תשפיע על פעילותנו. מעצרו של עבדאללה ושל מנהיגים אחרים, הוכיח כי הוא אינו משפיע על נחישותנו להמשיך ולהיאבק נגד הפקעת אדמותינו ונגד הקמת הגדר. אנו נחושים להמשיך ולהיאבק נגד העוול שנגרם לנו ונמשיך לדגול במאבק העממי הבלתי אלים".
עו"ד גבי לסקי, המייצגת את אבו-רחמה, טענה גם היא כי ההחלטה להשאירו במעצר לאחר שריצה את עונשו במלואו "שמה ללעג לא רק את החוק, אלא את עיקרון הצדק עצמו". לצד זאת, ציינה כי ההחלטה אינה מפתיעה: "בתי הדין הצבאיים הם מכונה משומנת היטב של הליך משפטי לא הוגן ומוטה פוליטית. ההחלטה היום היא דוגמה ומופת לתופעה זו".
Read this article in English