שביתת החקלאים: היום ייתכן מחסור בפירות וירקות
בוועדת הכלכלה יתקיים היום (ג') דיון בנוגע למחסור הצפוי בסחורה טרייה ועליית מחירים אפשרית. החקלאים הפגינו אתמול בצמתים עם פלפלים וקלמנטינות במחאה על קיצוץ במכסות העובדים הזרים, וימשיכו בהפגנות גם היום
בעוד שביתת החקלאים נמשכת, היום (ג') כבר יורגש מחסור מסוים בפירות ובירקות טריים, וועדת הכלכלה הודיעה שתקיים בצהריים דיון חירום בנוגע למחסור הצפוי, לבקשת ח"כ יעקב וקנין. לדברי ח"כ וקנין: "המחסור הצפוי ועליית המחירים לצרכנים, מחייבת דיון דחוף בנושא".
החקלאים ימשיכו לעמוד בצמתים היום ומחר (ד'). מטה המאבק החקלאי יקיים פגישה עם שרי האוצר, הפנים והחקלאות בכנסת, וכן תיערך ישיבה של הלובי החקלאי בכנסת. "כולם מקווים להגיע להסכם שיסדיר את השגרה החקלאית ויפסיק את השביתה", אמרו אתמול בהתאחדות חקלאי ישראל.
נשיא התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, קורא למפלגת העבודה להכריז על משבר קואליציוני אם משבר החקלאות לא ייפתר כבר השבוע. "בלא פתרון הולם, תהפוך הממשלה לממשלת ספסרי הנדל"ן נגד גואלי הקרקע. שתיקת ראש הממשלה מעליבה אבל יותר מכל מדאיגה. זהו ביטוי נוסף להתפרקות מערכים הפוקד את החברה הישראלית ואת מנהיגותה", אמר.
"סלט עשיר - לעשירים בלבד"
במסגרת השביתה, כ-200 חקלאים מדרום הארץ חסמו אתמול (ב') את צומת הערבה וגרמו לעומסי תנועה, במסגרת שביתת האזהרה שעליה הכריזו במחאה על מחסור של 4,000 עובדים זרים בענף. המפגינים חילקו לנהגים פלפלים ופרחי היביסקוס, והתריעו כי אם המצב הנוכחי יימשך, המחירים יתייקרו ורק בעלי האמצעים יוכלו לרכוש תוצרת חקלאית טרייה.
לצומת אחיטוב שבעמק חפר, בואך מושב אחיטוב, ספק המלפפונים בגדול בארץ, הגיעו עשרות חקלאים מהמועצה האזורית מנשה וממושבים אחרים בשרון. הם נשאו בידיהם שלטים ועליהם הכיתובים:"סלט עשיר - לעשירים בלבד". אחרים חילקו קלמנטינות לעובדים והשבים.
במקביל, הפגינו כ-200 חקלאים מהמועצות האזוריות רמת נגב, אשכול ושדות נגב בצומת נתיבות, שנחסם לזמן קצר. כמו-כן, התקיימו משמרות מחאה נוספות גם בצומת אחווה ובצומת ראם שבנגב המערבי, בצומת מחניים שבגליל ובצומת הגשר הרומי בבית שאן.
המפגינים בנתיבות, זרקו את התוצרת החקלאית שלהם על הכביש וקראו לממשלה לפתור את הבעיה. עמי אסידו, חקלאי ממשוב עמיעוז המגדל עגבניות, פלפלים ועגבניות שרי סיפר: "קיצצו לי ב-50% את מכסת העובדים הזרים תוך שנה, זה בלתי אפשרי. אני זורק חלק ולא מספיק לקצור ולשווק. זה פוגע בי וגם במחירים בשווקים".
החקלאים מוחים על שלפי הסכם עם המדינה, הותר להם להעסיק 26 אלף עובדים השנה, אם כי בפועל אושרה להם מכסה של 22 אלף עובדים בלבד - כלומר 4,000 עובדים פחות. בנוסף, החקלאים דורשים מהאוצר לחדול מתשלום היטל מעסיקים על עובדים זרים. חקלאי משלם בשנה אלפי שקלים היטל על כל עובד - 10% ממשכורתו החודשית.
"הממשלה מדרדרת את החקלאות למצב בלתי אפשרי"
מז"כל התאחדות החקלאים, אבו וילן, אמר ל-ynet כי ישבתו גם בשבוע הבא אם המדינה תמשיך להזניח אותם. נשיא התאחדות האיכרים, דובי אמיתי הסביר כי "החקלאים מוחים על כך שכל הניסיונות להגיע להידברות אפקטיבית אל מול ממשלת ישראל עלו בתוהו.
"מטרת השביתה היא להבהיר למשרד האוצר, לרשות ההגירה ולציבור הרחב, כי החקלאות הגיעה לנקודת משבר קיומית וכבר לא ניתן להמשיך ולעבד את השטחים החקלאיים בכבוד. החקלאים מפנים אצבע מאשימה כלפי הממשלה שמדרדרת את החקלאות במדינת ישראל למצב בלתי אפשרי, נמנעת מהפעלת מדיניות ציונית ולאומית כוללת ונוהגת מזה שנים במדיניות של 'בת יענה' כלפי ההתיישבות החקלאית-ציונית במדינת ישראל.
"החקלאים דורשים מהממשלה לעמוד בהסכמים שגובשו בין הסקטור החקלאי לבין הממשלה. סוגיות יסוד של מדיניות תעסוקה, עידוד ייצור חקלאי ומדיניות מים - נזנחו על-ידי הממשלה תוך התעלמות מהדחיפות הנדרשת למניעת פגיעה בלתי ניתנת לתיקון בחקלאות הישראלית".
משרדי האוצר והפנים טוענים כי החקלאים שובתים לשווא, והמחסור בידיים עובדות הוא באשמתם בלבד, משום שלא הזמינו מספיק עובדים. במשרד האוצר אף רמזו על ניסיון לשבור את השביתה, על ידי בחינה של הסרה חלקית ולתקופה מוגבלת של המכסות והמכסים המוטלים על תוצרת חקלאית לישראל.