משרד החוץ: 'עגלות המכירות מביכות את ישראל'
מדי שנה נעצרים בחו"ל עשרות ישראלים שעוסקים במכירות באופן לא חוקי. לקראת עונת החגים הקרובה בחו"ל, יוצא משרד החוץ בקריאה לצעירים: אל תעברו על החוק, לא נוכל לסייע
משרד החוץ הכריז מאבק על עגלות המכירות. תקופת החגים הנוצריים, ביניהם חג המולד וראש השנה הלועזי, ידועה בחו"ל גם כתקופת השיא של הצרכנות המקומית. ישראלים רבים, צעירים ברובם, מנצלים את טירוף עונת הקניות על מנת להגיע למקום ולגזור קופון מחגיגת הצרכנות, לעתים קרובות באופן לא-חוקי. משרד החוץ, שנדרש להתערב רק כשאלו מסתבכים בצרה, מבהיר עתה מראש: אין ביכולתנו להושיע את העצורים הישראלים.
במזכר שהפיץ מנהל המחלקה לישראלים בחו"ל, אמנון קלמר, קרא לנציגויות צפון אמריקה ומערב אירופה לפעול למזעור תופעת המכירות הלא-חוקיות בתקופת החגים. לדבריו, "מדי שנה מגיעים צעירים ישראלים רבים על מנת לנסות את מזלם. הללו מתפתים לבוא להרפתקה במטרה לעשות כסף מהיר בתוך זמן קצר, אך הרפתקה זו מסתיימת לעתים במעצר או בגירוש מהמדינה". בשיחה עם ynet, העריך קלמר כי מדי שנה נעצרים בחו"ל עשרות רבות של ישראלים.
"פוגעים בשם הטוב של ישראל" (צילום: gettyimages imagebank)
"אנחנו פוגשים אותם בעיקר כשהם נעצרים על עבודה או שהייה בלתי חוקית, ואז מתבקשים לסייע להם ולחלץ אותם מהבעיה אליה נקלעו", הוא סיפר. "הבעיה המרכזית בכל הסיפור היא פער הציפיות שבינם לבינינו - הם משוכנעים שאנחנו מסוגלים לחלץ ולהוציא אותם מהבעיה, אבל בפועל אנחנו לא יכולים להתערב בהליכים משפטיים נגדם בחו"ל. המשפחות מאיצות בנו לפעול לשחרור מוקדם, אך הדבר כלל לא בידיים שלנו. אנחנו
לא יכולים להאיץ בשופט מקומי", הסביר קלמר.
לדבריו, משרד החוץ מסייע לעצורים מדי שנה בסיוע קונסולרי, לוגיסטי והומניטארי, ודואג בין היתר, לתנאי מעצר סבירים, אוכל כשר וטלפונים. עם זאת, מזכיר קלמר כי המעצרים הללו מיותרים ומזיקים גם לתדמית המדינה: "הפנייה שלנו היא קודם כל לחבר'ה הצעירים ששומעים סיפורים מחברים, יוצאים לעבוד, ולא תמיד מודעים לחוקי המדינה. אחרי שהם נעצרים, הם לא מסוגלים להתמודד עם אותם מתקני מעצר או בתי סוהר אליהם הגיעו, ופונים אלינו".
הוא מספר כי חלק מהעצורים נאלצים לשהות במאסר למשך למעלה מחודש. "מדובר סך-הכל בחבר'ה טובים, יוצאי צבא, וחשוב שיבינו ויידעו לקראת מה הם הולכים. אם עובדים באופן בלתי חוקי זה עשוי להסתיים במעצר, גירוש וסיטואציה בה לא יוכלו לחזור לאותו המקום במשך שנים ארוכות, אם בכלל. הקריאה שלנו היא ברורה: נוסע לחו"ל? כבד את החוק המקומי והימנע משהות ועבודה בלתי חוקית".
משרד החוץ מזכיר: "אין ארוחות חינם"
"המוצרים של ים המלח, מקומם הראוי לא על עגלה בלתי-חוקית אלא במיטב חנויות הכלבו האמריקניות", אמר ל-ynet סגן שר החוץ, דני איילון. הוא הצטרף למקטרגים וסיפר על הנזקים להם גורמת התנהגותם של הצעירים: "ישראל משקיעה מאמצים רבים במיתוג והסברה, וכל התנהגות ישראלית לא חוקית, לא נאותה או לא ראויה פוגעת במאמצים".יוסי לוי, מנהל המחלקה לתקשורת ישראלית במשרד החוץ, הסביר כי "שעה שאזרח ישראלי מפר את החוק במדינה זרה, הוא פוגע בכך גם בשמה הטוב של ישראל ובשמם הטוב של אזרחים ישראלים אחרים, שעלולים לשלם את מחיר מעשיו - למשל ב"דירוג האשראי" של ישראל בתחום אשרות כניסה. עבירה על החוק היא מגונה, בלתי מוסרית וראויה לעונש בכל מקום בעולם, ואנו שבים וקוראים לזכור זאת ולהיזהר בקלה כבחמורה".
גם באמתחתו יותר מסיפור אחד בו נדרש להושיע ישראלי בצרה. "סמוך לחג המולד נאלצות לא אחת שגרירויותינו בחו"ל להתפנות מעבודתן ולעסוק בסיוע לישראלים שסרחו במעשים שונים ומשונים, והמבוכה רבה - בייחוד כשמעצרם גולש לעמודי חדשות", הדגיש לוי. "חלילה לנו להטיל דופי בציבור המטיילים הישראלים בחו"ל, שרובם העצום שומר חוק ואחראי. למעטים הסבורים שיש קיצורי דרך והמתפתים להצעות קורצות לעשיית רווחים מהירים, אנחנו מבקשים להזכיר ש'אין ארוחות חינם', למעט אולי ארוחות בוקר עלובות בתא מעצר מעופש אי שם".