סביבה או אנרגיה: המאבק על חבל עדולם
תושבי האזור וארגוני סביבה מתנגדים לפרויקט שמקדם משרד התשתיות באזור, לקידוח פצלי שמן מהקרקע כדי להפיק מהם נפט, ודורשים לשמור על החבל הפסטורלי כמו שהוא. כעת הם זוכים לתמיכה מהשר להגנת הסביבה, שמתנגד אף הוא לפרויקט
חבל עדולם, המשתרע מעמק האלה ועד עמק נחל גוברין, משדר פסטורליה כפרית שלווה - אך מי שעוקב אחרי מה שקורה מתחת לפני השטח יודע כי הפסטורליה הזו מטעה. חבל הארץ היפיפה, שבו על פי המקורות התרחש הקרב בין דוד וגוליית, עומד במרכזו של קרב סביבתי גדול בשנה האחרונה. קרב שיכריע לא רק את צביון המקום, אלא גם שאלות גדולות ואסטרטגיות יותר הנוגעות למשק האנרגיה של ישראל.
מהעבר האחד עומדים תושבי האזור וארגוני הסביבה, שמבקשים לשמור על המקום כמות שהוא. מהעבר השני ניצב משרד התשתיות, שמקדם פרויקט לקידוח פצלי שמן מהקרקע - במטרה להפיק מהם נפט. פצלי שמן, הם השם שניתן לחומר האורגני שכלוא בשכבות הקרקע ושממנו ניתן להפיק אנרגיה.
ל-ynet נודע כי לאחרונה, לאחר תקופה ארוכה שלא היה ברור מה עמדתו הרשמית בנושא, החליט גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, להתנגד לפרויקט. חוות דעת רשמית שלו בנושא קבעה כי אין לאפשר את הפרויקט באזור זה, שכן לא רק שהוא יגרום לנזק סביבתי באזור רגיש וחשוב - אלא שהוא גם יפלוט גזי חממה רבים, בניגוד להתחייבויות שמדינת ישראל לקחה על עצמה.
עדולם: האזור שבו מתוכנן הפיילוט (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
"הפקת נפט מפצלי שמן בשפלת יהודה, אינה מתיישבת עם העקרונות של הפחתת פליטת גזי חממה", כותב ארדן. לדבריו, "פצלי שמן מהווים מקור לפליטה של גזי חממה בשלבי ההפקה, הזיקוק והשריפה לאנרגיה. לביצוע הפרויקט יכולות להיות השלכות על מאמצי מדינת ישראל לעמוד ביעדי פליטת גזי החממה שקבעה לעצמה ועליהן התחייבה בוועידת קופנהגן".
עוד ארדן מבהיר כי: "לאור ההבנה כי קידום הפקה של נפט מפצלי שמן בסדר גודל מסחרי באזור זה, ישנה את אופי המרחב לשנים רבות, ואולי אף באופן בלתי הפיך, החלטתי לדרוש כבר בשלב הפרויקט בחינה מעמיקה של הסוגיות...באמצעות הכנת תסקיר השפעה על הסביבה".
אחרי הפיילוט - אין דרך חזרה
אחת הבעיות שמציינים המתנגדים היא שנכון להיום, אין בעולם אף דוגמה לפרויקט מסוג זה שהושלם בהצלחה. כלומר אם מדינת ישראל תקדם את הפרויקט - היא צפויה להיות הראשונה שעושה זאת.
אבל חזית ההתנגדות הרחבה עומדת כרגע בפני בעיה מוחשית: משרד התשתיות העניק כבר זכיון לחברת IEI לביצוע פיילוט ראשוני באזור והחשש הוא כי למעשה, מרגע שהפיילוט ייצא לדרך, לא תהיה שום אפשרית מעשית לעצור את פרויקט הענק שיבוא אחריו.
אם הפרויקט הזה אכן ייצא לדרך, הוא יחייב קדיחה לעומק של מאות מטרים אל בטן האדמה, חימום הקרקע לטמפרטורה של מאות מעלות צלזיוס, הנחת תשתיות ולדעת מומחים, ייתכן גם הקמת מפעלי זיקוק לנפט עתיר הגופרית.
בלי בטון באופק: חבל עדולם (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
מי שמוביל את המאבק בשטח עם התושבים הם אנשי החברה להגנת הטבע, שדורשים לקיים בנושא דיון ציבורי פתוח. "מרגע שהפיילוט ייצא לדרך, חוק הנפט מחייב את החברה לצאת להפקה מסחרית - ולכן הפיילוט הוא לא מה שמטריד אותנו", הסביר השבוע ל-ynet אברהם שקד, רכז שמירת הטבע של החברה בירושלים והרי יהודה.
לא רק השטח מתחמם - גם המאבק
במהלך סיור שקיימו נציגי החברה בשטח המיועד, הם ציינו שחבל זה ושכנו מדרום, חבל לכיש, הם ממרחבי השטחים הפתוחים הרצופים והיפים ביותר בישראל. "שטחים אלה הינם בעלי חשיבות אקולוגית עצומה והם עתירים באתרים ארכיאולוגיים, הקשורים לתולדות עם ישראל ולקיומה של התיישבות חקלאית משגשגת באזור, כבר מימי התנ"ך", הבהירו.
בנוסף מציינים בחברה להגנת הטבע, כי חבל עדולם מהווה מוקד לפעילות מתרחבת והולכת של נופש, טיילות ותיירות מסוגים שונים, כולל תיירות חקלאית מתפתחת.
עמותת אדם טבע ודין, המתנגדת גם היא לפרויקט הקידוח, הגישה לאחרונה עתירה לבג"ץ כנגד המיזם. בשלב זה העתירה מצויה בדיונים ואין בה כדי לעצור את יכולת קידום הפיילוט. עם זאת, העתירה הצליחה כבר להשיג הישג אחד לא מבוטל: הסיכום בין הצדדים קובע כי כל צעד מתוכנן בשטח, יבוצע בהתראה של חודש.
עד כה הפיילוט טרם יצא לדרך, אך התושבים וארגוני הסביבה מצהירים כי אין בכוונתם לשבת בחיבוק ידיים. אחד משלבי המאבק צפוי להיות מצוין כבר בסוף השבוע הקרוב בתל עזקה, באירוע ציבורי למען החבל שמארגנת החברה להגנת הטבע, בשיתוף עם המועצה האזורית מטה יהודה ותושבים מקומיים.
"האירוע הוא למען הצלת האזור. אנו מתנגדים בתוקף להפיכתו של השטח הפתוח בחבל עדולם, אחד מחבלי ארץ ישראל הרגישים והמיוחדים ביותר מבחינה סביבתית, לאזור ניסויים בטכנולוגיה שהשפעותיה הסביבתיות אינן ידועות דיין", סיכמו בחברה.
ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "לחברת IEI הוענק רישיון לבדיקת ההיתכנות של הפקת נפט מפצלי שמן בשפלה. על בעלי ההיתר להצטייד באישורים הנדרשים מכל הגופים הרלוונטיים".