כשביו"ש מקפיאים, באיראן מעשירים
כשבוושינגטון וירושלים עוסקים ברקימת עסקה להקפאת בנייה נוספת ביהודה ושומרון, בטהרן מביטים על השעון ומחייכים. בימים בהם הקפאת הבנייה בכותרות, אף אחד לא זוכר את הקפאת תהליך העשרת האורניום באיראן
בזמן שהעיתונים בישראל ובארצות הברית, כמו בכל שאר העולם, מסקרים בהרחבה את העסקה שמתגבשת בין ארצות הברית וישראל בנוגע להקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, האיראנים מגלים אפתיות. בדרך כלל כל הסכם מסוג זה או ניסיון ליצור נתיבים לחידוש השיחות בין ישראל והפלסטינים זוכה למכת ביקורת נמרצת מצד האיראנים, אך הפעם נראה כי הם שומרים על פרופיל נמוך.
יוצא מן הכלל הוא מאמר מערכת שפורסם בעיתון האיראני השמרני 'כיהאן', בו נמתחת ביקורת נוקבת על אבו-מאזן. אך גם כותב מאמר זה נמנע מלהזכיר, אפילו
במילה אחת, את העסקה בין ישראל וארצות הברית וכל שכן את 20 מטוסי החמקן, ה-F-35, שישראל אמורה לקבל במסגרת העסקה.
כותב המאמר, סעדאללה זארעי, מעדיף להתייחס ליריבות הפנימית בין אנשי הפתח והחמאס ומוסר כי המתיחות בשטחי יהודה ושומרון עומדת בפני פיצוץ. זארעי מציין כי למעשה אבו-מאזן אינו מייצג את העם הפלסטיני ועל כן אין לו שום סמכות לוותר על אדמות העם הפלסטיני, כלשונו, בשמו של העם הפלסטיני. יתרה מזאת, הואי מציין כי אבו-מאזן מחליש את ההתנגדות הפלסטינית ומחזק במעשיו את הישראלים. לכן, אין מן הנמנע כי העם הפלסטיני יגיב להתפתחויות האחרונות באינתיפאדה חדשה.
"המטוסים לא מפחידים אותנו"
בפועל הדבר שהכי נוגע לאיראנים בכל העסקה הזו הוא סוגיית העברת מטוסי ה-F-35 לישראל. ברור לכל כי מטוסי החמקן לא נועדו להפגנת ראווה במצעד השנתי של חייל האוויר הישראלי ולא כדי שיחלידו במחסנים. האיראנים (ועוד רבים אחרים) שואלים את עצמם 'האם קבלת המטוסים הוא למעשה מתן אור ירוק להשתמש בהם נגד מתקני הגרעין של איראן?'
כמובן שמועד העברת המטוסים מעניינת עוד יותר את האיראנים. אם ישראל תקבל אותם בעוד חמש שנים - אז אין לאיראנים סיבה לדאגה. על פי ההערכות הבינלאומיות איראן צפויה לעבור את נקודת האל חזור בשנתיים הקרובות. וגם אם יהיו עיכובים כמו וירוסים כאלה ואחרים, האיראנים יגיעו ליכולת גרעינית תוך פחות מחמש שנים, אלא אם תהיה פעולה צבאית.
בנושא זה, דאג שר ההגנה האיראני, אחמד ואחידי, להתבטא במהלך השבוע בשני מקומות שונים בנוגע ליכולות ההגנה של איראן, ואמר: "כוחות הצבא של הרפובליקה האסלאמית של איראן יכולים להגן על גבולות המדינה ולהתמודד עם איומים זרים. יכולות הצבא של איראן בתחומי ההגנה וההתקפה השונים מהוות אזעקת אזהרה חזקה עבור כל אלה מעלים על דעתם פלישה לאוויר, לים וליבשה של איראן". ובמקום אחר ציין כי איראן החלה לייצר בעצמה טילי הגנה אשר יחליפו את טילי ה-S-300 שלא קיבלו מרוסיה.
מזיזים את האש מאיראן
כל עוד הבנייה ביהודה ושומרון ותהליך השלום בין ישראל והפלסטינים עומד בראש סדר היום של אובמה, האיראנים נושמים לרווחה.
מבחינתם, כל יום שעובר וישראל נמצאת בכותרות העיתונים זה רווח נקי של זמן עבורם. כל יום שעובר, האיראנים מתקרבים עוד יותר להגשמת חלומם הרטוב לשים את ידם על פצצה גרעינית.
עדיף לאובמה להניח לנושא הישראלי-פלסטיני כי גם הוא יודע שבין אם תהיה עוד הקפאה של שלושה חודשים ובין אם לא תהיה, הסכם שלום במזרח התיכון לא יהיה בשנים הקרובות. אבל אם הוא לא יטפל באופן רציני בנושא הגרעין האיראני, פצצה גרעינית אכן תהיה במזרח התיכון בשנים הקרובות. המשוואה היא פשוטה מאוד.
דוד שאין, חוקר יחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית, מומחה לתחום האיראני וחבר 'הדור הצעיר'