ברק נזכר: חוק משאל העם ישרת את יריבינו
שר הביטחון, שאשתקד הצביע בעד קידום החוק שמחייב משאל עם על כל נסיגה, ואמש נעדר מההצבעה, נזכר לתקוף היוזמה: "לא בטוח שזה נחוץ, מבקרי ישראל יטענו שהיא כובלת את עצמה". רה"מ נתניהו: "זה הדבר הדמוקרטי והנכון לעשות"
איך שגלגל מסתובב לו: בבוקר שאחרי ההצבעה ההיסטורית שבה לא נכח, תקף היום (ג') שר הביטחון, אהוד ברק, בחריפות את חוק משאל העם. בכנס ראשי מועצות שנערך בדרום, אמר ברק - שרק בשנה שעברה הצביע בעד קידום החוק - כי "החוק יכול לשמש את מבקרי ישראל נגדה, בטענה שהיא מטילה על עצמה כבלים". מנגד אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי הליכה למשאל עם היא "הדבר הדמוקרטי והנכון לעשות".
לדברי ברק, "חוק הוא חוק. אני לא בטוח שהוא נחוץ ודחוף, ושלא יהיה בו שימוש על ידי יריבינו". ברק לא השמיע את קולו
נגד הצעת החוק בסמוך למועד ההצבעה, ונעדר מההצבעה עצמה אתמול. גם בדצמבר שעבר הוא לא פעל לסיכול חוק משאל העם, ואף יתרה מכך: אף שהצהיר אז כי הוא מתנגד לחוק, ברק הצביע בעד החלת "דין הרציפות" עליו. פירוש ההחלטה הייתה קידומו של החוק אחרי הקפאה ממושכת של תהליך החקיקה.
מלבד ברק, שרים נוספים מטעם מפלגת העבודה לא השתתפו אתמול בהצבעה - בנימין בן-אליעזר, אבישי ברוורמן ויצחק הרצוג. השר שלום שמחון וסגן השר מתן וילנאי, אף הם מהעבודה, הצביעו בעד החוק.
ראש הממשלה נתניהו, שכבר אמש פרסם הודעה שבה בירך על אישור החוק, אמר היום במהלך ביקור בתעשייה האווירית בלוד כי "העם יודע שהוא יחליט, ואני סומך על עם ישראל, הוא עם חכם ונבון". נתניהו הדגיש כי "מי שרוצה להביא להסכם מדיני עם השלכות היסטוריות, לא צריך לחשוש להביאו בפני העם. זה הדבר הדמוקרטי והנכון לעשות".
ח"כ לוין: טוב שגורל י-ם לא נותר בידי ברק
ח"כ יריב לוין (ליכוד), שהוביל את חוק משאל העם, אמר בתגובה על דברי ברק כי "מתברר שהשר ברק לוקה לא רק בעיוורון מדיני, אלא גם בשכחה, שכן הוא עצמו הצביע בעד החוק בתחילת הקדנציה". לוין אמר כי "האופן הפתאומי שבו החליף ברק את עמדתו, ובריחתו הלא מכובדת מההצבעה אמש, מעידים עד כמה עלולים מנהיגים ללקות בשיקול הדעת, ומדוע טוב עשתה הכנסת כשלא הותירה את גורל ירושלים והגולן בידי אנשים דוגמת השר ברק - אלא העבירה את ההכרעה לעם כולו".
החוק ההיסטורי עבר אתמול בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 65 חברי כנסת מול 33 מתנגדים. הוא קובע שכל הסכם
הכולל ויתור על שטחים שבריבונות ישראל - בהם רמת הגולן ומזרח ירושלים - יהיה חייב לקבל את אישור העם. גם העברה
אפשרית של שטחים ישראליים בתמורה לגושי ההתנחלויות, במסגרת חילופים מוסכמים, תהיה מסובכת יותר לפיכך.
יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, תמך בחוק, והיום נשמע גם הוא מסויג: ""משאל עם לאחר אישור הכנסת איננו מהלך שסותר את שיטת המשטר הישראלית, אך גם לא בשורה גדולה לדמוקרטיה הפרלמנטרית שלנו". הוא התנגד נחרצות למתווה שהציע חברו לסיעה, ח"כ אופיר אקוניס, לפיו יתקיים משאל עם לאחר החלטת ממשלה, באופן שיעקוף את הכנסת.