שתף קטע נבחר

למרות שיפור קל: ציון בינוני למשטרה מהישראלים

פרשת בר-לב לא הועילה לתדמית המשטרה, אבל לפי מחקר חדש - היא זוכה מהציבור להערכה פושרת גם כך: הישראלים לא בוטחים ביעילותה, מתלוננים על כוח מופרז ומודאגים מהטיפול בפשע המאורגן. מנגד, הם יחייגו 100 ברגע האמת, ויודעים לפרגן לכחולי המדים על הזמינות - וגם על הדיגום

בעוד ימים קשים עוברים על המשטרה, כשברקע פרשת בר-לב, קובע מחקר חדש שמתפרסם הבוקר (יום ד') כי התדמית הציבורית של כחולי המדים אינה מזהירה, והציבור מעריך את המשטרה באופן בינוני בלבד. 55% מהציבור נוטים אמנם להערכה חיובית כלפי המשטרה, אך לא פחות מ-45% נוטים להעריכה באופן שלילי.

 

מחקר עמדות הציבור כלפי משטרת ישראל לשנת 2010, שביצע המשרד לביטחון פנים, מציג דווקא שיפור-מה בהערכה הכללית של הציבור למשטרה לעומת ממצאים בשנים קודמות, אולם ההערכה הזו אינה נוסקת לגבהים, בלשון המעטה. לפי המחקר, שהקיף 1,507 נשאלים ש-303 מתוכם ערבים, וכלל בתוכו גברים ונשים מגיל 14 ומעלה, 35% מהציבור נותנים אמון מלא במשטרה, לעומת 29% שציינו כי אין להם אמון בה. 20% ציינו שאמונם במשטרה פחת בשנה האחרונה, ו-11% אמרו שעלה.

 

לפי המחקר, המשטרה מקבלת הערכה חיובית הן בהיבט המקצועי - 42% נתנו לה הערכות טובות בהקשר זה לעומת 19% שנתנו הערכות שליליות, והן במידת הזמינות לאזרח (37% העריכו בחיוב ו-27% בשלילה). 32% מהנשאלים סבורים כי המשטרה אינה מפריזה בשימוש בכוח, ואילו 33% מחזיקים בדעה ההפוכה. 32% הגדירו באופן חיובי את יעילות המשטרה, לעומת 26% שנתנו לה ציון שלילי.


ציון טוב בשמירה ביטחון וסדר. שוטרים בכנס (צילום ארכיון: משטרת ישראל) 

 

סוגייה מעניינת היא שאלת היחס השווה של השוטרים לכלל חלקי הציבור. לא פחות מ-40% מהנשאלים השיבו כי לדעתם המשטרה אינה מתייחסת לכל חלקי החברה באופן שווה ונטול אפליה, ורק 25% אמרו כי הם סבורים שכן. 25% מהנשאלים סבורים כי המשטרה נוהגת על פי צדק ובאופן לא מושחת, לעומת 23% שסבורים כי ההפך הוא הנכון.

 

טעון שיפור: המלחמה בפשיעה

31% ממשתתפי המחקר אמרו כי לדעתם המשטרה מתייחסת באופן רציני לפונים אליה, ואילו 21% השיבו כי התייחסותה אינה רצינית. 30% חושבים כי המשטרה מצליחה להרתיע את הציבור מביצוע עבירות, ו-36% גורסים כי לא. ומה באשר לתדמיתו של השוטר הפשוט ברחוב? 67% סבורים כי הופעת של השוטרים מכובדת, לעומת 11% שלא. 36% מרגישים שהשוטרים מתייחסים ברצינות לפניות אליהם, ו-26% חשים את ההפך.

 

37% מהנשאלים סבורים כי השוטרים נוהגים לשמור על החוק לעומת 29% שחושבים כי הם אינם נוהגים כך. לדעת 31% מהציבור, השוטרים הם בעלי רמת מקצועיות גבוהה, ואילו 26% מהציבור חושבים אחרת. 34% מעידים כי השוטרים מעוררים בהם אמון, לעומת 29% שלא, ו-33% מהנשאלים סבורים שהשוטרים נוהגים על פי צדק, לעומת 28% שלא.

 

המשטרה מקבלת מחמאות מהציבור בכל הקשור לתפקודה הביטחוני. 87% סבורים כי היא מבצעת את תפקידה כשורה, לעומת 13% שלא. כך גם בתחום השמירה על הסדר הציבורי - 69% סבורים כי המשטרה מבצעת את עבודתה כהלכה לעומת 31% שלא. בתחום הלחימה בפשיעה הנתונים נראים כבר אחרת - 54% סבורים כי המשטרה אינה עושה תפקידה נאמנה, לעומת 46% הסבורים שכן. בתחום הלחימה בתאונות הדרכים, 52% מגדירים את פעילות המשטרה חיובית, לעומת 48% שלא.

 

הציבור רוצה יותר שוטרים

עוד עולה מהסקר כי מרבית הנשאלים - 63% - חושבים שנוכחות המשטרה ברחובות אינה מספיקה. רק 5% סבורים אחרת. בראש התחומים שבהם הציבור חושב שהמשטרה צריכה להשתפר, ניצב נושא כוח האדם. 26% מהנשאלים סבורים שהמשטרה צריכה לגייס יותר שוטרים לשורותיה.

 

שני שלישים מהציבור תופשים את המשטרה כגוף שכדאי לשתף עמו פעולה, אולם הנכונות של אזרחים אלה לפנות למשטרה בשעת צרה יורדת בהתמדה. הסיבות שעולות מהמחקר קשורות בעיקר לחשש מתגובה או אי-רצון להלשין.

67% מהאזרחים אומרים כי יפנו למשטרה אם ייקלעו למצב מצוקה, לעומת 14% שיפתרו את הבעיה בדרכים אחרות. 65% הביעו נכונות לסייע למשטרה במילוי תפקידה לעומת 15% שיסרבו.

 

הציבור הישראלי מודאג פחות מפיגועים ומעבירות אלימות בהשוואה לממצאים שנאספו ב-2007, אך מודאג יותר מהמלחמה בפשיעה המאורגנת. האזרח הישראלי, כך עולה מהסקר, מפחד להיפגע בעיקר בתאונת דרכים (51% מהנשאלים), אחר כך מפעילות עבריינית (35%), ורק בסוף - מפיגוע (34%).

 

הערבים נתנו הערכות טובות יותר

בסיכומו של דבר, הציבור הישראלי מרגיש די בטוח: 48% מהנשאלים מסרו כי הם חשים בטוחים באזור מגוריהם, 46% חשים בטוחים ביישוב שבו הם גרים, 45% חשים בטוחים במקומות מסחריים סגורים, 38% מרגישים בטוחים בנסיעה

בתחבורה הציבורית ו-36% חשים בטוחים במקומות מסחר ובילוי פתוחים.

 

את עיקר ההערכות החיוביות קיבלה המשטרה בסקר מצעירים, נשים, בעלי השכלה נמוכה, דתיים ומסורתיים, ואזרחים שלא היו במגע עם המשטרה בשנה האחרונה. כמו כן נשאלים מאזור הדרום והצפון נוטים להעריך יותר בחיוב את המשטרה. גם נשאלים מקרב האוכלוסייה הערבית נטו להעריך את המשטרה טוב יותר במרבית המדדים מאלה היהודים. בלטו בביקורתיות כלפי השוטרים מבוגרים, גברים, בעלי השכלה גבוהה, חילונים ונשאלים מיהודה ושומרון, תל-אביב וירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפכ"ל המשטרה, דודי כהן. 40% אמרו שהמשטרה מפלה
צילום: יאיר שגיא
השר לביטחון פנים אהרונוביץ'. הציבור מודאג מהתאונות
צילום: יאיר שגיא
מומלצים