שתף קטע נבחר
 

פריצת דרך: גלולת הגנה למניעת הידבקות ב-HIV

תרופה לאיידס עדיין לא קיימת, אבל אמצעי הגנה נוסף - כן: מחקר עולמי שכלל כ-2,500 הומואים בסיכון הדבקה גבוה, מצא כי נטילת התרופה טרובאדה, יחד עם שימוש בקונדום, הפחיתו את הסיכון להדבקה ב-HIV בשיעור של עד 73%. טרובאדה משווקת גם בישראל כחלק מ"קוקטייל" לנשאים וחולים

התקדמות נוספת בחקר האיידס: חוקרים מצאו כי תרופה המשמשת לטיפול בנשאי איידס, מצליחה למנוע הדבקה בקרב הומואים בשיעור של עד 73%. המחקר מומן על ידי קרן ביל ומלינדה גייטס, בשיתוף המכון האמריקני למחלות זיהומיות ופורסם היום (ד') בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine.

 

הגנה של עד 73% מהמחלה

מהמחקר עלה כי מינון יומי של התרופה טרובאדה מפחית את הסיכון להדבקה

בנגיף ה-HIV בשיעור ממוצע של 44%, תוך שימוש בקונדומים בעת קיום יחסי מין. גברים שנטלו את הגלולות באופן יומיומי אף הפחיתו את סיכון ההדבקה בשיעור שהגיע עד ל-73%.

 

המחקר כלל כ-2,500 גברים הומואים המצויים בסיכון הדבקה גבוה, בפרו, אקוואדור, ברזיל, דרום אפריקה, תאילנד, סן פרנסיסקו ובוסטון. איזורים אלה נבחרו בשל שיעור ההדבקה הגבוה ב-HIV. מעל 40% מהמשתתפים העידו על עצמם כי קיימו יחסי מין תמורת תשלום לפחות פעם אחת.

 

המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: האחת טופלה בתרופה טרובאדה, והשנייה טופלה בתרופת פלצבו (שאינה מכילה חומר פעיל). כל הנבדקים נתבקשו להגיע למרפאת האיידס אחת לחודש, שם עברו בדיקת HIV, וקיבלו אספקת גלולות וייעוץ. כל שישה חודשים נבדקו הגברים למחלות מין אחרות, וטופלו לפי הצורך.

 

בתום שנה של מעקב רפואי, תועדו 64 הדבקות ב-HIV בקרב 1,248 הגברים שטופלו בתרופת הפלצבו, ו-36 הדבקות בקרב 1,251 הגברים שטופלו בתרופה טרובאדה. בקרב אלה שנטלו את התרופה לפחות מחצית מתקופת המחקר, הסיכון להדבקה ב-HIV צנח ב-50%. אצל אלה שנטלו את התרופה 90% מהזמן, פחת הסיכון ב-73%.

 

התרופה טרובאדה, המשווקת גם בישראל, ניתנת לנשאי וחולי HIV בשילוב תרופות אחרות השייכות ל"קוקטייל" התרופות לאיידס. התרופה מעכבת את האנזים "טרנסקריפטאז מהפך" ובכך היא מעכבת את הישרדותו של הנגיף ושכפולו בהמשך.

 

ירידה עולמית בהדבקה

החוקרים ציינו כי הטיפול התרופתי נמצא בטוח, וכי תופעות הלוואי היו קלות וכללו בחילות שחלפו לרוב לאחר חודש טיפול, ובמקרים נדירים ירידה במשקל. עם זאת, הם ציינו כי נדרשים מחקרים נוספים שיבדקו את הסיכון לטווח ארוך כתוצאה משימוש יומיומי בתרופה.

 

החוקרים עוד מסרו כי המחקר יימשך עד לפרק זמן כולל של 18 חודשים. בכך מבקשים החוקרים לבחון גם אם ההגנה שמספקת טרובאדה מפני ההדבקה גבוהה עוד יותר בשימוש ממושך. בתוך כך מתקיימים ברחבי העולם מחקרים נוספים על התרופה, הכוללים מספר של כ-20 אלף איש.

 

במרכז לבקרת מחלות בארצות הברית כבר הביעו חשש כי ממצאי המחקר החדש יפחיתו את שיעור השימוש בקונדומים, מתוך האמונה שהתרופה טרובאדה, הקיימת בשוק התרופות, תגן מפני הדבקה באיידס. לפיכך מתכוונים במרכז להפיץ מסמך הנחיות לרופאים המתכוונים לרשום את התרופה למטופלים המצויים בסיכון הדבקה גבוה.

 

 

המחקר החדש אמנם מתקבל בברכה בארגונים האמונים על מניעת הפצת ה-HIV, אך מחירן הגבוה של התרופות -  בין 5,000 ל-14 אלף דולרים לשנה - מעלה חשש שלמרות יעילותן, לא ייעשה בהן שימוש נרחב.

 

על פי נתונים שפרסם ארגון האיידס של האו"ם UNAIDS, חיים כיום בעולם כ-40 מיליון בני אדם נשאי HIV, מרביתם מהאיזור הדרומי לסהרה באפריקה. אף שמדי שנה מתגלים כשני מיליון נשאים חדשים, נרשמה בשמונה השנים האחרונות ירידה של 17% בהדבקות החדשות. ההתמודדות העולמית עם המגיפה רשמה מספר הצלחות וביניהן עלייה בנגישות לטיפול התרופתי, צמצום ההדבקות מהאם ליילוד, ובחלק מהאזורים בעולם אף זיהו ירידה בשיעור ההארעות של המחלה בקרב האוכלוסייה הכללית.

 

מדי יום מתגלים בעולם למעלה מ-7,400 בני אדם שנדבקו ב-HIV. בממוצע, לפחות אחד מהם ישראלי. 1,200 מכלל המתגלים החדשים מדי יום הם ילדים מתחת לגיל 15. 48% מכלל המתגלים בעולם הן נשים. מאז שנת 1981 התגלו בישראל כ-6,000 נשאי HIV. על פי הערכות הוועד למלחמה באיידס, המספר האמיתי של נשאי הנגיף בישראל גבוה בהרבה מאחר שהנתונים משקפים אחוז מאוד נמוך של אנשים שנבדקו.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק קונדום, גם גלולה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים