שתף קטע נבחר

צילום: index open

מפגע בסביבה: מי מזהה את האתר שבתמונה?

רובכם זיהיתם בחידתנו הראשונה שמדובר בארובות תחנת הכוח הפחמית בחדרה, אז קבלו הסבר לזיהום הפוטנציאלי שהיא גורמת. וכעת לחידה החדשה - נראה אם הפעם תזהו את האתר ותוכלו להסביר - מה המפגע הסביבתי?

נכון, לא היה קשה לזהות בשבוע שעבר את ארובות תחנת הכוח הפחמית אורות רבין בחדרה, ורובכם אף ידעתם להסביר מה הבעיות הסביבתיות שהיא גורמת. אבל כדי לעשות סדר בתמונה, גייסנו את ד"ר בני מלנקי, המנהל המקצועי של חברת אמירים בריאות וסביבה.

 

"תחנות הכוח הפחמיות הן מקור לזיהום אוויר ולקרקע", אומר מלנקי, "הפחם על הקרקע מתפזר, ובמהלך השריפה הוא פולט חומרים שונים". מלנקי מסביר, כי התחנות הפחמיות נחשבות כיום למיושנות והפתרון הוא מעבר לשימוש בטנולוגיות חדשות דוגמת גז טבעי. "התחנות הפחמיות פולטות עד פי 11 מזהמים יותר מתחנות כוח שמשתמשות בגז טבעי", הוא אומר. 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבעיה הגדולה לדברי מלנקי עם הזיהום מתחנות הכטח הפחמיות היא לא רק במה שנפלט מהארובות ונמדד על ידי תחנות המדידה, אלה במזהמים הרבים שלא נמדדים וכמותם באוויר אינה ידועה. אמנם בשנים האחרונות התווספו מסננים מיוחדים, שמאפשרים לתפוס בדרך לארובות 99.5% מאבק הפחם השרוף (אפר מרחף) אך הוא מציין, כי "אותם 0.5% שלא נתפס במסננים מהווים 2,250 טון אפר פחם בשנה רק מתחנת הכוח בחדרה".

 

למרות הזיהום הנוצר מתחנת כח פחמית, מלנקי מדגיש שהפחם מכיל 1% גופרית לעומת 3% במזוט ולכן כמות תחמוצות הגופרית הנוצרת בתחנה פחמית קטנה מזו של תחנה המופעלת במזוט. "העתיד הוא בהסבת התחנות ממזוט ופחם לתחנות המופעלות בגז. כך נקטין בצורה ניכרת את זיהום האוויר מתחנות הכח בארץ".

 

מחברת החשמל נמסר: "מערכת הייצור של חברת החשמל פועלת בהסתמך על החלטה אסטרטגית של ממשלת ישראל שלא לבסס את ייצור החשמל על סוג דלק אחד בלבד. לפיכך, החל מתחילת שנות השמונים נוספו למערך הייצור תחנות כוח פחמיות.

 

"בעשור האחרון החלה חברת החשמל להסב את תחנות הכוח המזוטיות שלה לעבודה בגז טבעי. תחנות הכוח אשכול באשדוד ורדינג בתל אביב פועלות כעת בגז טבעי. יש לציין, כי תחנת הכוח רדינג מופעלת בגז טבעי בלבד, ואילו תחנת הכוח אשכול מופעלת במזוט רק במקרה של תקלה בצינור הגז, חוסר גז, או לצרכי בדיקות וניסיונות.

 

"בנוסף, תחנת הכוח בחיפה הוסבה לגז טבעי טבעי וצפויה לקבל גז טבעי בתוך כחצי שנה. יחידות הייצור שעדיין שורפות מזוט דל-דל גופרית, מופעלות רק כגיבוי במערכת החשמל וגם הן יעברו לשימוש בגז טבעי. כיון והשימוש בו זניח גם השפעתן על הסביבה זניחה.

 

"חברת החשמל מנהלת מעקב על הפליטות מארובות תחנות הכוח. בנוסף למכשירי הניטור הרציפים המודדים את המזהמים העיקריים כמו תחמוצות גופרית, תחמוצות חנקן, חלקיקים וכדומה, מבצעת החברה דיגומים למזהמים כמו מתכות, תרכובות הלוגניות אנאורגניות ועוד, כאשר הריכוזים שנמדדו הם נמוכים בכמה סדרי גודל מהתקנים".

 

מזהים את האתר?

ועכשיו לחידה הבאה: השבוע יצאה המצלמה המשוטטת שלנו לתעד אתר אחר בסביבת המגורים שלכם, שלמרות חזותו הטבעית - לא חסרים לו מפגעים. 


מזהים את האתר?

 

השאלות שלנו אליכם הם: היכן ממוקם האתר המצולם, האם הוא יוצר זיהום פוטנציאלי ומאיזה סוג, האם הוא מתאים למציאות של המאה ה-21 ומה אפשר לעשות בנידון? במת הטוקבקים עומדת כתמיד לרשותכם, אז שיהיה בהצלחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתרון: תחנת הכוח אורות רבין
צילום: עידו ארז
מומלצים