שתף קטע נבחר

בין הסמטאות בשכונת נחלאות: טיול לנחלת הכלל

במאה ה-19 יצאו יהודים מחוץ לחומות העיר העתיקה בי-ם, רכשו קרקעות ובנו בתים סביב חצרות משותפות. כך קמה שכונת נחלאות, שבימי חנוכה מקבלת צביון מיוחד וחגיגי. סיור מקדים

שנות ה-70 וה-80 של המאה ה-19 היו שנות היציאה הגדולה של היהודים אל מחוץ לחומות העיר העתיקה בירושלים. קבוצות-קבוצות של חולמים רכשו קרקעות ב"שממה" ובנו לעצמם את בתיהם סביב חצרות משותפות. כך, נחלה אחר נחלה, קמה שכונת נחלאות, הכלואה היום, צרה וציורית, בין שני רחובות סואנים.

 

בשנה האחרונה התחדשו הנחלאות בפרוייקט "תמונה באבן" שבמסגרתו ניתלו תמונות שובות לב על קירות הבתים ברחוב. התמונות מנציחות את התושבים והמייסדים, חלקן דמויות ירושלמיות מיתולוגיות וחלקן מוכרות קצת פחות. בימי החנוכה מאירות את הרחובות, מלבד התמונות, גם החנוכיות, והאווירה החגיגית קורצת למבקרים רבים המגיעים לכאן בהמוניהם.


צרה וציורית, בין שני רחובות סואנים. שכונת נחלאות (צילומים: עומר יגאל)

 

איך מגיעים: נכנסים עם השילוט למרכז ירושלים. משדרות נורדאו פונים לשדרות שז"ר, וברמזור השני פונים שמאלה לרחוב הרב שמואל ברוך, ההופך בהמשך לרחוב אגריפס. מרחוב אגריפס פונים שמאלה לרחוב כי"ח, וחונים בחניון בתשלום שמשמאלכם. ניתן גם לחנות בחניון של קניון השוק, שוקניון, ברחוב אגריפס, או לאורך מדרכות כחול-לבן ולשים כסף במדחנים.


מפת הטיול בנחלאות (באדיבות אתר מפה) 

 

תיאור המסלול

חוזרים מהחניון (1) לרחוב אגריפס, פונים בו שמאלה, ומול "בית כלל" (2) נכנסים לשכונת נחלאות בשער המוביל לרחוב סוכת שלום. הסמטה הצרה הזו מאפיינת את הרחובות שנבנו באותה תקופה.

בחצר מימין מתוחים כבלי כביסה בין עמודי עץ, לעתים תראו כביסה שעדיין ניתלת על מתקן ייבוש הכביסה הקהילתי הזה.

 

בתוך כל חצר בשכונה נחפר לטובת התושבים בור מים גדול וציבורי. הבתים העשויים אבן מחוזקים בעוגני מתיחה ממתכת בצורת הספרה 8. מסופו של רחוב סוכת שלום פונים ימינה לרחוב אריה, ומיד שמאלה לשכונת משכנות ישראל (3). השכונה, כמו גם שכונות רבות אחרות, הוקמה על ידי ר' יוסף ריבלין, דמות ירושלמית צבעונית ומוכרת. הרבי כונה גם "בונה השכונות", על שום מנהגו המוזר לבנות שכונה, לגור בה עד שהתמלאה, ואז לבנות שכונה נוספת ולעבור אליה.

 

הדרך לגאולה - בתי גורל

בפנייה השנייה ברחוב משכנות ישראל פונים ימינה לבתי גורל (4). שכונה זעירה זו, שחצרה אינו אלא קיטון צר, נבנתה עבור היהודים התימנים שהגיעו לירושלים ב-1882. תקוותם להגיע לבית המקדש שהוקם מחדש התבדתה, האוכלוסייה היהודית התכחשה להם, ומהר מאוד הם נוכחו לדעת כי הדרך לגאולה עוד רחוקה. לבסוף הקימו לעולים התימנים את שכונת בתי גורל. המשפחות שעלו בגורל קיבלו לידיהם את הבתים לשלוש שנים בלבד, והיו חייבים לציית לכללים נוקשים כמו סיוד מטבחם בכל ערב שבת.


כביסה על חבל - מראה טיפוסי בנחלאות

 

מזכרת משה ואוהל משה

בסוף החצר פונים ימינה ואחר כך שמאלה שוב אל רחוב אריה. חוצים את רחוב שומרון, ונכנסים ימינה, לחצר הרחבה והירוקה של שכונת מזכרת משה (5),שהוקמה לכבודו של השר משה מונטיפיורי ויועדה לאשכנזים בלבד, עם בית כנסת פרטי בשם ישמח משה. החצר נשמרה כמרחב ציבורי שהתעדכן עם הזמן ויש בה מגרש כדורגל קטן, מגרש משחקים, גינה קהילתית ומועדונים שונים.

 

בעקבות הדרישה לבנות גם שכונה ספרדית, קמה לה עשור אחר כך שכונת אהל משה - לספרדים בלבד, עוד מעט נעבור אליה. בקצה רחוב עיניים למשפט, המקביל לרחוב מזכרת משה, תמצאו את המבנה היפה של בית ווינר שמשמש את המנהל הקהילתי. המנהל תורם לשיקום נחלאות והנצחת המורשת המקומית ובאגף החיצוני של המבנה תוכלו לקרוא אודות ההיסטוריה של המקום והאישים שנקשרו אליו. פנו שמאלה וימינה לרחוב מזכרת משה ועמו צאו חזרה לרחוב אגריפס. כדי להגיע לנחלת מזכרת משה כיאות, מהכניסה הראשית של השכונה, פנו שמאלה באגריפס, ולפני שאתם פונים שוב שמאלה לרחוב חרמון, הביטו מעלה אל שער הכניסה לשכונה (6), המפאר את השר משה מונטיפיורי.

 

נכנסים שוב פנימה מציצים אל הגן עם עצי התות - גן התות, פונים ימינה ברחוב בוסתן ספרדי ומיד שמאלה לרחוב בו גדל כותב ההצגה. ברחוב הגלבוע השקט, כפי שמעידות התמונות שעל הקירות שנתלו כאן במסגרת פרוייקט "תמונה באבן", תמצאו את בית משפחת כהן החלבן, את בית משפחת פרנס ששימשו מאות שנים כקברנים, ואת בית משפחת נבון בה גדל הנשיא החמישי של מדינת ישראל וכותב "בוסתן ספרדי" - יצחק נבון.

 

ממשיכים עם הרחוב ומתעקלים איתו שמאלה לעבר רחוב אוהל משה. מסביב פזורים פתחיהם הסגורים של בורות המים הרבים, אשר שימשו את התושבים עד שנות ה-20 במאה ה-20 שתייה, לרחצה ולכביסה, בהתאם לאיכותם. את המים הטובים ביותר היו מעבירים, קודם ששתו אותם, דרך בד, כדי לסנן את החי, הצומח והדומם שבהם. התמונות שעל הקיר, במעין מוזיאון חוצות, ממשיכות ללוות אותכם גם ברחוב אוהל משה ומעשירות את הסיור במפגש כמעט אישי עם הדמויות ההיסטוריות של השכונה. שם תוכלו להכיר את אחראי בורות המים בנחלאות מטעם המנדט הבריטי, שלמה אשכנזי. פנו ימינה והמשיכו במורד הרחוב.


"תמונה באבן" באוהל משה (באדיבות בית וינר)


שער הכניסה ל"אוהל משה"

 

כנסת ישראל

ליד בית הכנסת תמצאו על הקיר עוד פרופילים רבים ומעניינים של אנשי שכונת אוהל משה ובהם רבה הראשי לשעבר של ירושלים, הרב אליהו פרדס, שהגיע מהבלקן לירושלים וחי כל חייו בשכונת אוהל משה, או נסים קמחי הסנדלר המוכשר, ביבי עזאווי הסוחר הבגדדי, וקלייר רוסו, בת הנגר, שנהרגה בפיצוץ מלון המלך דוד. ממשיכים ברחוב אהל משה, ומגיעים לרחוב התבור, שם נגלה שער השכונה החרדית כנסת ישראל (7).

 

בתחילת הדרך היו כל תושבי נחלאות חרדים, והתקיימה הפרדה ברורה, על בסיס עדתי, בין השכונות. השכונה הקטנה הזו, כנסת ישראל, עדיין שומרת על חרדיותה האשכנזית ובית הכנסת שבה פעיל במשך רוב שעות היום. הדירות כולן פונות לעבר חצר מרכזית, שבמרכזה נתלית כביסת השכנים כולם.


בית משפחת נבון ברחוב הגלבוע (צילום: יאיר זיידנר)

 

חלבים, כורדים ואורפלים

נכנסים מבעד לשער השכונה, פונים ימינה וחוצים את החצר לאורכה. יוצאים דרך שער מתכת וכשניתן פונים שמאלה. אחר כך ימינה וברחוב שילה שמאלה. בפינת הרחובות שילה - באר שבע תראו מימינכם את בית הכנסת עדס שבלב שכונת נחלת ציון (8). בשכונה הזו גרו זה לצד זה בני עדות שונות דווקא, בתערובת נהדרת של שפות ומנהגים - חלבים (מחלב שבסוריה), פרסים, כורדים ואורפלים (מאורפא שבטורקיה).

 

האורפלים, שהיו ידועים בחוסנם הגופני, עסקו בארץ בסבלות ובבניין. גודלם הפיזי, שהילך אימים על ערביי הסביבה, נטע ביטחון בתושבי השכונות ופִרנס היטב את הפולקלור המקומי. ליד בית הכנסת שכאן הוצב בעבר התנור השכונתי. הנשים היו מביאות אליו מטעמים לבישול, מחליפות מתכונים ומספרות סיפורים.

 

מכאן כדאי לסייר עוד בסמטאות הצרות, גדושות המדרגות שממערב לרחוב שילה או ללכת צפונה על רחוב שילה, לפנות ימינה לאגריפס ושמאלה לחניון שברחוב כי"ח (1). לפני שתחזרו אל המכונית, טוב תעשו אם תעברו בשוק מחנה יהודה הסמוך לסיבוב טעימות, שוטטות וקניות.


בימי החנוכה מאירות את הרחובות גם החנוכיות. נחלאות (צילום: עומר יגאל)

 

פרטים כלליים

סוג טיול: רגלי

מקום: הנחלאות, ירושלים

אורך המסלול: כ-1 ק"מ

משך הטיול: 3-2 שעות

נקודת מוצא: חניון ברחוב כי"ח

נקודת סיום: בנקודת המוצא

דרגת קושי: קל

 

  • מבוסס על טיול מאת עומר יגאל שהופיע בספר "טיולים קצרים" בהוצאת מפה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לנשנש משהו לפני סוף הטיול. שוק מחנה יהודה
צילום: עומר יגאל
מומלצים