שתף קטע נבחר

 

מועצת רמת הנגב: "מתקן למסתננים? לא אצלנו"

ראש המועצה שמוליק ריפמן הבהיר כי יתנגד להקמת מרכז פתוח למסתננים מאפריקה, שהממשלה תדון בהקמתו ביום ראשון. "רבים סובלים משחפת, הם יעלו פה את רמת הפשיעה. או שיהיה מתקן סגור, או שיקימו את זה באזור תל-אביב"

הממשלה תדון ביום ראשון בהקמת "מרכז פתוח" למסתננים שנכנסו לישראל דרך מצרים בניגוד לחוק. ראש מועצת רמת נגב, שמוליק ריפמן, הביע הבוקר (יום ה') התנגדות להקמת המרכז בשטח המועצה. הוא הזהיר מהמחלות שמביאים איתם האפריקנים, ואמר: "מתקן פתוח? אפשר באזור תל אביב".

 

 

"אני לא מוכן למתקן שהייה פתוח", הבהיר ריפמן, שגם שלח מכתב מחאה לראש הממשלה, בנימין

נתניהו. "איני רוצה שבמועצה שלי יסתובבו 5,000 מהגרי עבודה. זה יביא לירידה באיכות החיים ועלייה ברמת הפשיעה. המועצה תקדם את התכנון יחד עם משרד הביטחון אך לא תאפשר את פתיחתו אם הוא לא יהיה סגור".

 

המתקן, שיוקם תוך חצי שנה מקבלת ההחלטה, אמור לפי המסמך שיובא לממשלה, לספק למסתננים את כל צרכיהם הבסיסיים - מקומות לינה, מזון, שתייה ושירותי בריאות. הוא יופעל על-ידי שירות בתי הסוהר ויהיה תחת אחריות משרד הביטחון. "המרכז הפתוח לא יגביל את אפשרות התנועה של המסתננים", נכתב בהצעת ההחלטה, אך ככל הנראה יוטלו הגבלות מסויימות על השוהים במתקן.

 

188 מסתננים ביום 

צוות בין-משרדי אמור להחליט על אופי המתקן ועל מיקומו, כשהתכנון המקורי הוא להקים אותו באזור אילת. עם זאת, במועצת רמת הנגב אומרים כי גורם במשרד הביטחון מסר להם כי יש תוכנית להקים את המתקן באזור קציעות. בהצעה נכתב כי המתקן יוקם ב"מרכז פתוח מרוחק יחסית ממרכזי אוכלוסייה, שבו יוכלו המסתננים לשהות עד שיושלמו ההליכים שיאפשרו הרחקתם מישראל, ויסופקו להם צרכיהם הבסיסיים".

 

ריפמן ציין כי חלק מהמסתננים מגיעים כשהם חולים במחלות כגון שחפת, דבר העלול לפגוע בבריאות הציבור. "צריך להקים במקום גם מתקן רפואי ברמה גבוהה שיטפל בהם בצורה מכובדת. זה כמו עיר הדבר הזה. ברמת הנגב לא יקום מתקן שהייה פתוח. אם רוצים, ניתן להקים את זה באזור תל אביב, שיבואו ויילכו".

 

במקביל להקמת המתקן, הממשלה תמשיך בבניית הגדר בגבול מצרים, פעולות אכיפה נגד מעסיקים ישראלים, ואיתור מדינות שאליהן יהיה ניתן להרחיק את המסתננים במקרה שהתברר כי לא מדובר בפליטים וכי גירושם לא יסכן את חייהם.

 

"פיתרון עלוב ואלים" 

רק שלשום עברו את הגבול עם מצרים 188 מסתננים. בשנה האחרונה נרשמה עלייה במספר המסתננים. ב-2010 עומד הממוצע החודשי על כ-1,200 מסתננים, כשרק בחודש נובמבר הסתננו עד כה קרוב ל-1,300.

 

"אני תומך בהקמת מתקן כליאה ורק מסיבה אחת - בשנת 2010, עד לפני ארבעה ימים, נכנסו

ממצרים לישראל יותר מ-11 אלף איש", אמר ראש מועצת רמת נגב. "כלומר, אנחנו נגמור את השנה עם כ-12 אלף איש. זו פצצת הזמן החברתית הבאה של ישראל. במצרים מחכים יותר ממיליון מחפשי עבודה שרוצים להגיע לארץ הקודש. סך הכל לא רע פה. המשכורת טובה. צריך למנוע את זה בכל מחיר. אני דורש שיהיה מתקן כליאה סגור. צריך לנתק אותם משוק העבודה הזולה בתל אביב ומקומות אחרים".

 

גם בארגון "רופאים לזכויות אדם" מתחו ביקורת על ההחלטה. "לצערנו, במיטב המסורת של ממשלת ישראל הנוכחית, גם הפעם, כל מה שנבחרי הציבור הצליחו להוציא תחת ידם הוא פתרון עלוב, אלים ותמים", אמר רן כהן, מנהל מחלקת מהגרים וחסרי מעמד בארגון. "אין חומה או מחנה שיעצרו פליטים מלנוס על נפשם. כך הוכח ומוכח מדי יום במדינות אירופה".

 

יו"ר הוועדה לענייני עובדים זרים בכנסת, ח"כ יעקב כץ (כצל'ה) מהאיחוד הלאומי, היה זה שהעלה לראשונה את רעיון "עיר הקליטה" למסתננים. לדבריו, ללא הטלת קנסות כבדים ומשמעותיים במיוחד על המעסיקים, שיובילו בהכרח להפסקת עבודת המסתננים - תוך דאגה למזון ומקום לינה עבורם - "לא תיפסק כניסתם והגירתם לארץ הקודש והאיום הדמוגרפי-תרבותי מעל תל-אביב לא יפוג".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריפמן. מירוץ נגד הזמן
צילום: אדוה לויד
כמעט 1,300 הסתננו בנובמבר
צילום: איי פי
מומלצים