שתף קטע נבחר
 

שרגא ברוש מציע: להעביר כספי פנסיה לחו"ל

הייצואנים בישראל סובלים כבר זמן מה מהתחזקות השקל מול הדולר והאירו. כעת, מציע נשיא התאחדות התעשיינים לגלגל חלק מההפסד הזה אל כספי הפנסיה של הציבור הישראלי. "התחזקות השקל הורגת את הייצוא", אומר שרגא ברוש, "צריך להוציא חלק מכספי הפנסיה של ציבור החוסכים לחו"ל"

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, קורא להעביר חלק מכספי החיסכון הפנסיוני של הציבור הישראלי מישראל לחו"ל. כך הצהיר ברוש היום (ד') בכנס של איגוד התעשייה הקיבוצית בשפיים.

 

לדברי ברוש: "היחלשות הדולר והתחזקות השקל הורגת את הייצוא. נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לא יכול לנצח לבדו את הכלכלה העולמית. כשהכלכלה האמריקנית חזקה ושלנו חלשה רכישות המט"ח לא יעצרו זאת. הכלכלה האמריקנית תתחזק, אני בטוח, אבל עד שזה יקרה אי אפשר שהניתוח יצליח והחולה ימות".

 

"משרד האוצר צריך להצטרף לפישר להילחם גם הוא בהתחזקות השקל. צריך לאסור על תנועות הון לטווח קצר (כדי לעצור את משחקי הספקולנטים במטבעות, ת.ג.) האוצר גם צריך לעודד את המשקיעים המוסדיים (קופות גמל וחברות ביטוח, ת.ג.) להוציא חלק מכספי הפנסיה של ציבור החוסכים לחו"ל".

 

"ברוב הארצות 40% או 50% מהפנסיה מושקעת בארצות אחרות, ואילו אצלנו מדובר עדיין באחוזים בודדים. מה רע באגרות חוב של חברת ג'נרל אלקטריק או של ממשלת גרמניה? מדוע הם פחות טובים מאלה של חברות ישראליות? זה טוב גם לחלוקת הסיכונים של החוסכים (למקרה של משבר כלכלי בישראל, ת.ג) וגם כדי לעצור את השתוללות המטבע".

 

הרעיון: אתם תתחלקו בהפסד עם הייצואנים

הצעתו של שרגא ברוש, המייצג את אחת מקבוצות הכוח המשפיעות במשק הישראלי, באה על רקע הקשיים שעמם מתמודדים הייצואנים הישראלים בשנתיים האחרונות. קשיים הנובעים, מהמשבר הפיננסי העולמי שהחל בארה"ב והתפשט לעולם כולו.

 

בעקבות המשבר, הורידו כל מדינות העולם את הריבית ומאז חלקן העלו את הריבית בקצב מהיר יותר מאחרות וחלקן לא העלו כלל. הפערים שנוצרו בין הריביות של הבנקים המרכזיים השונים הביאו להתחזקות של מטבעות מסוימים לעומת מטבעות אחרים. כך קרה שהשקל התחזק בשנים האחרונות באופן משמעותי מול הדולר ותופעה זו פוגעת ברווחי הייצואנים, אשר מרוויחים דולרים ממכירת סחורות ומשלמים בשקלים על הוצאות שוטפות ומשכורות.

 

אחת הדרכים להתמודד עם התופעה היא להמיר כמויות גדולות של שקלים לדולרים. זו השיטה שבה נוקט נגיד בנק ישראל, אשר רכש מיליארדי דולרים בשנתים האחרונות. דרך נוספת להמיר כמויות גדולות של שקלים לדולרים היא לאפשר לגופים המוסדיים (בנקים, קרנות פנסיה וחברות ביטוח), המרכזים בידיהם את כספי הציבור כולו, להשקיע בחו"ל. כך ייאלצו אותם גופים להמיר את כספנו לכסף זר כדי לרכוש בו אגרות חוב של חברות זרות.

 

בפועל, צעד כזה יגלגל חלק מההפסדים שסופגים הייצואנים אל פתח דלתם של הגופים המוסדיים, כלומר, אל פתח דלתו של הציבור כולו. שכן אותם גופים ייאלצו להמיר את השקלים שלהם לדולרים, בתקופה שבה הדולר חלש יחסית מול השקל, ואז לרכוש בהם מניות ואגרות חוב. קרי, הם יקבלו פחות מניות תמורת כספם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרגא ברוש
צילום: עופר עמרם
מומלצים