שתף קטע נבחר

אמבולנס בדרך למילוי משאלה

אמבולנס צהוב עצום מימדים עושה את דרכו לגן החיות מערד , ולמרות שבתוכו שני פרמדיקים, ציוד רפואי מתקדם וחולה במצב פיזי לא קל, לא מדובר הפעם בעוד נסיעה שגרתית של מד"א. אמבולנס המשאלות שוב בדרכו להגשים עוד משאלה אחת, עוד חלום אחד למישהו

השעה היא אחת בצהריים ברחבת הכניסה לגן החיות התנכ"י בירושליים. יום חול היום ומספר המבקרים בגן מועט, אך אין זה עוד טיול של בוקר בין כלובי החיות. אמבולנס צהוב עצום מימדים עושה את דרכו לגן החיות מערד ולמרות שבתוכו שני פרמדיקים, ציוד רפואי מתקדם וחולה במצב פיזי לא קל, לא מדובר הפעם בעוד נסיעה שגרתית של מד"א.

 

כמעט כל הדברים שעבור רוב האוכלוסיה מובנים מאליהם ונבלעים בסדר המטלות היומי כגון חתונה של קרובי משפחה, טיול בחוף הים או ביקור בכותל בירושלים, כל הדברים הללו מתבררים כבלתי אפשרים עבור אנשים רבים מדי. אלפי חולים ונכים בישראל מרותקים לביתם, זקוקים לפיקוח רפואי מתמיד ואינם מסוגלים לצאת מדלת ביתם, חלקם יבלו שנים ארוכות מבלי שיזכו לראות את הנעשה מחוץ לכתלי חדרם ולו פעם אחת. אמבולנס המשאלות של מגן דוד אדום שהחל לפעול בישראל לפני כשנה וחצי על פי מתכונת הולנדית דומה, ממלא בדיוק את מה שמשתמע משמו - מגשים משאלה אחת, לעתים אחרונה, לחולים אלו. ללא כל תמורה.

 

מאיר ורעות הפרמדיקים מלווים היום את שושי, חולת סרטן מערד, היא ובעלה איציק לא יצאו מחוץ לביתם מזה שתים עשרה שנים מלבד לטיפולים של שושי בבית החולים בבאר שבע. שושי מרותקת לבית בגין המחלה ואיציק מבלה את כל זמנו איתה. את הביקור בגן החיות התנכ"י בחרה מכיוון שהיא 'אוהבת חיות' כך בפשטות, בפרוייקט ממלאים כל משאלה בגבולות האפשר והמשאלות אינן בהכרח יוצאות דופן.


רעות, שושי, איציק, מאיר ויוסי ביום כיף בגן החיות. צילום: תמר דרסלר

 

איציק לוי ויעל גרא, המנהלים בהתנדבות את הפרוייקט מאז הקמתו, מספרים שחלק ניכר מהפונים מבקשים להשתתף בשמחות משפחתיות או לפגוש קרובים שלא ראו שנים רבות. הדברים הקטנים של החיים שנמנעו מהם זמן רב כל כך. הגשמת משאלה, מרגע הפניה למוקד של אמבולנס המשאלות תארך בממוצע כשלושה חודשים, ואיציק ממהר להסביר ש"כל משאלה נבחנת, ללא שיפוט כלשהו, הקריטריה היחידה להגשת הסיוע היא שהפונה אינו יכול לצאת מביתו בשום דרך אחרת מלבד באמבולנס''.

 

ילדים כמעט ואינם פונים למוקד המשאלות אבל איציק מסביר שלילדים קיימות עשרות עמותות המסייעות בהגשמת חלום,  וכן נדיר יותר למצוא ילדים המרותקים באופן קבע לבית. אך הגיל, לדבריו, אינו מהווה מגבלה לפניה. כיום יוצאים מתנדבי הפרוייקט בממוצע לשלוש משאלות במהלך השבוע בכל הארץ.

 

 אמבולנס המשאלות נתרם על ידי נדבנית שבדית, עלותו כמיליון וחצי שקלים והוצאות תפעולו מכוסות על ידי מד"א, הפרמדיקים המתנדבים עוברים קורס הכשרה מיוחד ולמרות הכל איציק טרוד כל הזמן בחיפוש אחר מקורות מימון נוספים ''אנחנו רוצים מאד לרכוש אמבולנסים נוספים ולהגיע לעוד ועוד אנשים, מלבד זאת, ברור לי שבעוד מספר שנים נצטרך להחליף את הציוד הקיים ווהציוד יקר''. האמבולנס מצוייד במכשירי הנשמה, מיטה מיוחדת המונעת טלטלות ומצלמה המותקנת על הגג ומאפשרת לחולה לצפות בדרך במהלך הנסיעה.

 

מאיר ולדה, פרמדיק ותיק, ליווה כבר כשלושים חולים באמבולנס. בחישוב גס מייצג המספר הזה כמעט רבע מהמשאלות שמולאו עד היום, מספר עצום בהתחשב בעובדה שמאיר מתנדב באמבולנס אחרי משמרות ארוכות במד”א. כמו מאיר, כל הפרמדיקים באמבולנס תורמים את שעות העבודה באמבולנס בהתנדבות, ללא תמורה כלשהי ומתחייבים למינימום שתי משאלות בחודש. למשימה של היום מגיע מאיר אחרי שסיים משמרת לילה, אבל גם העייפות והנסיעה הארוכה מערד לא מצליחים לפגוע לרגע במצב הרוח המרומם שלו וביכולת הנתינה והסבלנות העצומה שהוא מפגין ''גם אבא שלי התנדב במד"א והקים במסגרת זו פרוייקט של חסד ואני בסך הכל ממשיך במסורת המשפחתית''. שושי מסבירה שמדובר במלאכים ''רק אנשים עם נשמה ענקית, עם לב של מלאכים מסוגלים לנתינה הזו''.

 

לנשום את האויר בחוץ

קשה להישאר אדישים למראה החיוך שעולה על פניה של שושי במהלך הסיור בין בעלי החיים השונים בגן, ברור למלווים שהיציאה היום מהבית עבורה היא הגשמת חלום וניתן לראות את ההתרגשות ואת ההשקעה שלה בפרטים הקטנים, מריחת הלק התואם על אצבעות הרגליים והידיים, השפתון והבגדים שניכר בהם שנבחרו בקפידה. ''לפני המחלה טיילנו הרבה, אני ובעלי, נסענו ברחבי הארץ וגם לחו"ל אבל מאז שחליתי אנחנו בבית, המצב הרפואי שלי אינו מאפשר לי לצאת ובעלי מבלה את זמנו איתי. היום אנחנו מרגישים חופשיים כמו ציפורים, לצאת מהבית אחרי כל כך הרבה שנים, לנשום את האויר בחוץ, זו תחושה נפלאה שקשה לתאר במילים''. בין הפילים לג'ירפות המחלה נשכחת, המצלמות נשלפות, ולמספר רגעים אפשר לחשוב שמדובר במשפחה גדולה המנצלת יום חופש לטיול ולא באירוע חד פעמי משמעותי.

 

יעל גרא, רכזת הפרוייקט, מספרת על חמישה אמבולנסים דומים הפועלים בהולנד וממלאים עשרות משאלות מדי שבוע

''אשמח אם נגיע בישראל למצב דומה ובכלל אם יותר ויותר אנשים ידעו על השירות שלנו ויעזרו בו. אנחנו ערוכים לקבלת משאלות הנוגעות להשתתפות באירועי ספורט, תרבות ומוזיקה ולא רק באירועים משפחתיים''.

 

למשאלות אין שעת סיום ואין תוכנית נוקשה קבועה מראש. מאיר ורעות מספרים על משאלות שנמשכו אל תוך השעות הקטנות של הלילה וכמעט אל הבוקר שלמחרת, על ארוחות בלתי מתוכננות ונסיעות ארוכות. איש אינו מאיץ בחולים במה שלעתים מתברר כמפגש האחרון שלהם עם החיים. המוסדות השונים אליהם פונים רכזי הפרוייקט בדך להגשמת המשאלות נעניות תמיד בחיוב ומנסות לסייע בכל דרך אפשרית ולא תמיד מדובר בדבר של מה בכך, כך למשל ליווה מאיר חולה ALS לתפילה שביקש לערוך בכותל כשהוא שכוב על אלונקה ומחובר למכשירי הנשמה ''והרגשתי, הרגשתי את ההתרגשות שלו כאדם דתי להגיע, כנראה בפעם האחרונה, למקום הקדוש הזה, למרות שהוא אינו יכול לדבר ברגעים האלו לא היה לי צורך במילים''

 

גם מנכ"ל מד"א, אלי בין, לא יכול להסתיר את ההתרגשות שמעורר פרוייקט החסד המופלא הזה ''אמבולנס המשאלות הוא הדוגמא הטובה ביותר למעורבות של מד"א בחיי היום יום. חולים רבים זוכים בעזרתו לרגעים של נחת ואושר שערכם לא יסולא בפז '' אלי אינו שוכח לרגע את התרומה העצומה של הפרמדיקים שלו''.

 

היוזמה, ההפעלה והיכולות של צוות אמבולנס המשאלות, ראויים לכל הערכה. אנשי צוות האמבולנס, אינם חוששים מפני אתגרים וקשיים, ועושים כל שביכולתם על מנת להעניק לחולים הנזקקים לכך את השירות הטוב ביותר האפשרי, תוך התחשבות מירבית במצבם הרפואי ותוך יכולת מענה ממשית לכל תרחיש אפשרי. אני גאה לעמוד בראש ארגון שאינו עוסק בהצלת חיים גרידא, אלא גם מעבר לכך- ונוגע בחייהם של החולים מדי יום".

 

60 פרמדיקים במד"א עברו עד היום את קורס ההכשרה להתנדבות באמבולנס המשאלות.

 

  •  לפניות למוקד המשאלות ניתן להתקשר לטלפון 1-800-600-101 . לתרומות, התנדבות, סיוע וסיפורי משאלות נוספים ניתן לבקר באתר אמבולנס המשאלות .


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
60 פרמדיקים עברו עד היום את קורס ההכשרה להתנדבות
צילום: תמר דרסלר
חסד מופלא
צילום: תמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים