שתף קטע נבחר
 

"הממשלה גזרה על אירלנד חורבן"

העם האירי זועם. כדי לקבל את חבילת הסיוע שתוציא את המדינה מחובות, שבהם שקעה בעיקר בגלל מדיניות הבנקים, הציגה הממשלה קיצוצים קשים: המע"מ יעלה, עובדי מדינה יפוטרו, קצבאות ייחתכו, אך מס החברות יישאר נמוך. מאמר בסאן האירי: "הממשלה צריכה להיבעט החוצה בהקדם האפשרי"

50 אלף אירים יצאו לרחובות דבלין ביום שבת, כדי למחות נגד תכנית הקיצוצים שעליה דיווחה הממשלה בשבוע החולף. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב "אייר אינה למכירה, לא לקרן המטבע הבינלאומית", "ישנה דרך טובה יותר, הוגנת יותר" ו"עצרו את הקיצוצים". ההפגנות התנהלו ללא גילויי אלימות, מהסוג שנראה בצרפת בחודשים האחרונים, והן אורגנו על ידי איגודי העובדים במדינה.

 

מקונגרס איגודי המסחר של אירלנד – ארגון גג המייצג את איגודי העובדים ובו חברים 832 אלף אירים – נמסר כי ההפגנה היא ההזדמנות האחרונה להשפיע על התקציב. "קשה למצוא כל הצדקה – כלכלית, חברתית או מוסרית - לפעולות הממשלה, ונתנגד לכך בכל הדרכים האפשריות", אמר דיוויד בג, מזכ"ל הארגון.

 

אירלנד סובלת ממשבר חובות עמוק, שהחל עם פרוץ המשבר הפיננסי בארה"ב, בספטמבר 2007. בעקבות המשבר החלו חברות אמריקניות למשוך את השקעותיהן בכלכלה האירית, שהצמיחה שלה התבססה בעיקר על השקעות חוץ. לעזיבת המשקיעים התלווה משבר עמוק בשוק הנדל"ן המקומי, שנבע מצמיחת יתר של ענף הדיור ושיעורי מימון גבוהים מדי של הבנקים לרכישת דירות. האבטלה, שנחשבה קללה עבור דורות רבות של אירים ושכמעט הוסרה לחלוטין בשנות הפריחה של המדינה, זינקה כעת שוב לכ-14%, זאת לעומת 4% אבטלה שנרשמו עד לפני שנתיים.


פאניקה ברחובות דבלין (צילום: AP)

 

לאחרונה התגברו הקולות בעולם שקראו להגיש חבילת סיוע לכלכלה האירית, על מנת למנוע את קריסתה. השבוע הכריזו קרן המטבע הבינלאומית, האיחוד האירופי והבנק המרכזי האירופי כי יעניקו לאירלנד הלוואות בסך של 85 מיליארד

אירו, אם ממשלת אירלנד תציג תכנית מסודרת לקיצוץ הגירעון בתקציבה. תכנית זו היא שהוציאה כעת את ההמונים לרחובות.

 

"גודל המשבר מצביע על כך שאף אחד לא יהיה מוגן מהתרומה שנדרשת להיעשות למען התאוששות לאומית", אמר ראש הממשלה האירי, בראין קוואן, כשהציג השבוע את תכנית הצנע הארבע שנתית בסך של 15 מיליארד אירו (20 מיליארד דולר) במסיבת עיתונאים. התכנית כוללת פיטורים של כ-25 אלף עובדים בסקטור הציבורי, העלאת המע"מ מ-21% ל-22% ב-2013 ול-23% ב-2014 וקיצוץ בחסכונות שירותי הרווחה בסכום של 2.8 מיליארד אירו עד לשנת 2014, אבל היא איננה נוגעת במס החברות (תאגידים) הנמוך מאוד המונהג במדינה.

 

התכנית משכה תגובות מעורבות, "התכנית מספקת איזון טוב של הוצאה ברת קיימא וצעדים ליצירת רווחים, זאת יחד עם התייחסות להגנה על אלה שהם החלשים ביותר", אמר אולי רהאן, האחראי על הפעילות המוניטארית באיחוד האירופי בהודעה שפרסם.

 

אבל אמינות התכנית, שהיא חיונית על מנת שתעמוד בתנאים של חבילת הסיוע של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, עומדת בסימן שאלה בגלל שהיא מתעקשת לדבוק בהערכות שמציגות צמיחה כלכלית, דבר שמעורר פסימיות רחבה. אלמנט נוסף שגורם לספקנות בקרב מבקרי התכנית, הוא אורך חייה הלא ברור של ממשלת אירלנד. במידה ותהיה שחיקה בקואליציה השברירית של הממשלה, קוואן לא יצליח לשרוד מעבר לחודש דצמבר כדי ליישם את התוכניות. עיקר הביקורת נגד ממשלתו של קוואן מוטחת על רקע נכונותו ללוות כסף על מנת להזרים הון לבנקים, שקורסים בגלל שהעניקו הלוואות מסוכנות לרכישת דירות.

 

עיתון הסאן האירי פרסם השבוע מאמר בו נכתב כי "המדיניות ההרסנית הזו גזרה על אירלנד חורבן. הממשלה צריכה להיבעט החוצה בהקדם האפשרי. יש זעם עצום שם בחוץ, בריאן קוואן והמפלגה חסרת הבושה שלו יהיו המטרה לזעם הזה".

 

"זו סוף הדרך עבורו, אבל בסופו של דבר זו החלטה שלו", אמרה שרלוט, סטודנטית בת 21 מדאבלין על ראש הממשלה, "בכל מקרה, העם האירי ישמח לראות אותו עוזב את התפקיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים