ארה"ב ל"ויקיליקס": לא ננהל מו"מ על המסמכים
אתר "ויקיליקס" יחל הערב לחשוף מעל שלושה מיליון מסמכים דיפלומטים אמריקניים, שתוכנם עלול להביך ואף לפגוע ביחסים של ארה"ב עם בעלות בריתה. מפרסום של חלקיקי מידע עולה כי נלסון מנדלה ומנהיגי לוב ואפגניסטן זוכים להערות "מעניינות"
ברחבי העולם נערכים למבוכה בעקבות פרסום כשלושה מיליון מסמכים חסויים שנשלחו משגרירויות ארצות הברית בעולם בחמש השנים האחרונות. ארצות הברית כבר עדכנה את בעלות בריתה, כולל ישראל, על תוכן המידע הדיפלומטי הצפוי להיחשף החל משעות הערב (יום א') על ידי האתר "ויקיליקס".
ההדלפות הקודמות של "ויקיליקס" שגרמו לסערה:
- "טורקיה היתה מעורבות בפעולות טרור בעיראק ובאפגניסטן"
- המסמכים מעיראק: חיזבאללה ואיראן אימנו ומימנו
- יומני המלחמה באפגניסטן: אלפי מסמכים הודלפו
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי לא תנהל משא ומתן בכל הנוגע להפצת המסמכים ברחבי העולם. " לא ננהל סחר מכר עם ויקיליקס בעניין הפצת המסמכים המסווגים, שהושגו בצורה בלתי חוקית", כתב היועץ המשפטי של מחלקת המדינה, הרולד קו.
במכתב שהעביר למייסד ויקיליקס, ג'וליאן אסאנג', כתב היועץ המשפטי: "כפי שידוע לך, במקרה שאפילו אחד מהמסמכים שאתה טוען כי הגיעו לידיך מגורמים רשמיים או כל גורם אחר, ללא אישור, הדבר מהווה הפרה של החוק האמריקני וצפוי לעונשים המקובלים בחוק".
העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" דיווח כי המכתבים הדיפלומטיים יכילו "התייחסויות מעניינות" על נשיאים וראשי ממשלה, בהם מנהיג דרום אפריקה לשעבר נלסון מנדלה, נשיא לוב מועמר קדאפי, שליט זימבבואה רוברט מוגאבה ונשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי.
העיתון "טלגרף" העריך כי המסמכים שייחשפו יגרמו למבוכה יותר מאשר לנזק. לפי העיתון, בהנהלת "ויקיליקס" לא מתכננים לפרסם את כל המידע באותו זמן, אלא לפרוס אותו במשך ימי השבוע. ביום שלישי יפורסמו התכתבויות הקשורות ליחסים בין ארצות הברית לבין דרום וצפון קוריאה, וכן חומר על מתקן הכליאה במפרץ גואנטנמו בקובה.
לפי הדיווח ב"טלגרף", ביום רביעי יפרסם אתר ההדלפות מידע דיפלומטי על פקיסטן, וביום חמישי ייחשפו מסמכים המתמקדים "בתסביך הנחיתות" של קנדה השכנה. ביום שישי יתמקדו הפרסומים של "ויקיליקס" בחשדות לשחיתות באפגניסטן, וביום שבת יוצגו מסמכים דיפלומטיים על תימן. יום אחר כך, ביום ראשון בשבוע הבא יוצגו מברקים חסויים העוסקים בסין.
ב"אינדיפנדנט" דווח בהרחבה על ההערכות בלונדון לקראת הפרסום, וכיצד עשוי הפרסום להשפיע על היחסים בין שתי הידידות הקרובות. גורם בממשלת בריטניה הביע ביטחון כי למרות המבוכה - לא ייגרם נזק "לקשר המיוחד" עם הממשל האמריקני. לפי העיתון, המידע הדיפלומטי יכיל התייחסות לשחרור המחבל מלוקרבי, לחלקה של בריטניה במלחמה בעיראק ובאפגניסטן ולעמדת המפלגה השמרנית בנושא הכלכלה.
מקורות בממשלת בריטניה מסרו ל"אינדיפנדנט" כי ההודעות שהודלפו מתייחסות בעיקר למצבו של ראש הממשלה הקודם, גורדון בראון ולסיכויו להיבחר בשנית.
אחד הגורמים מסר כי המידע יהיה מביך יותר עבור חברי הממשלה לשעבר מהלייבור. לפי העיתון, הדיפלומטים האמריקנים ראו בבראון מנהיג חלש ולא יציב.
גורמים בבית הלבן טענו כי רוב המסמכים אינם מסווגים "סודי ביותר". עם זאת, כ-6% מסווגים "סודי" ו-40% מוגדרים "חסויים". כשני מיליון וחצי עובדי ממשל אמריקנים חשופים למידע המועבר בתקשורת הדיפלומטית. בעוד שאיש אינו חשוד באופן רשמי בהדלפת המידע, גובר החשד שמי שהעביר את המידע הדיפלומטי ל-"ויקיליקס" הוא אנליסט של צבא ארצות הברית, ברדלי מאנינג, שנעצר בחודש יוני בעיראק והואשם בהדלפה אחרת.