שתף קטע נבחר
 

סופגנייה בדיאטה

מודאגת מכמויות השמן הנצרכות בחג החנוכה, החליטה דנה אלמוסני לעשות מעשה, ניסתה, בלגנה, מדדה, חישבה ולבסוף הוציאה תחת ידיה סופגנייה-לייט שקיבלה את השם סופגלחמנייה. הסוד הוא בתנור

חנוכה הוא חג נפלא. אני, באופן אישי, מאוד אוהבת אותו. אבל, ויש כאן אבל גדול, אני פחות מחבבת סופגניות ומעדיפה להתרחק מהן. כשהעורכת היקרה שלי התקשרה לשאול אותי "איזה מתכון את מכינה לי לחנוכה?" אמרתי לה: "מה עוד אפשר להכין לחנוכה? חנוכה זה חג השמן!".

 

ישבתי וחשבתי, ואז בא לי רעיון, למה לא לעשות קצת "דיאטה" לסופגנייה? עשיתי כמה ניסויים ובלאגן במטבח, ויצא משהו נחמד, סופגלחמנייה, כמו שאחי גידי קורא לה.

 

דיברתי עם אודי ברקן, דיאטן קליני ושף, והוא הוסיף עוד כמה דברים חשובים על הנושא:

  • "הדיאטה" (והכוונה היא לאורך חיים בריא ולא ממש דיאטה) לסוכרתיים היא הדיאטה הטובה ביותר לכלל האוכלוסייה: כלומר, הקפדה, בעיקר, על צריכת פחמימות עשירות בסיבים תזונתיים (ירקות, קטניות, דגנים מלאים ופירות), ושומנים בריאים יותר (שמן זית, קנולה, אבוקדו וכל סוגי האגוזים, שקדים וזרעים).
  • כיום, ידוע שאין איסורים גורפים, אפילו על הסוכרתיים, דוגמת "אסור סוכר". אך בדומה לכל אדם (בהנחה שרוצה "לחיות בריא") הם צריכים להקפיד על כמויות המזון אותו הם צורכים ובמיוחד:
  1. כמות הפחמימות בתפריט, בהתאם לטיפול הרפואי אותו מקבלים (פחמימות=סוכר - כל פחמימה הופכת בסופו של דבר לסוכר בדם - אין הבדל בין תפוח אדמה לסוכר לבן. אך כאמור,יש פחמימות בריאות יותר ובריאות פחות).
  2. כמות השומנים בתפריט ובחירת השומנים הנכונים.
  • הורדת כמות השומן (ע"י מעבר מטיגון לאפייה), הכנסת שומן מתאים למאפה (לפחות כחלק מהתערובת) והפחתת כמות הפחמימות (ע"י הורדת הסוכר ומעבר לממתיק מלאכותי) תעזור לכלל האנשים, ובמיוחד לסוכרתיים, לצרוך מזון בריא ונכון יותר אפילו שמדובר בסופגנייה.


(צילום: דודו אזולאי) 

 

אז למען חג קצת "פחות" משמין וגם לרגל יום הסוכרת הבינלאומי שהיה שבוע שעבר, הסופגלחמניה עם שלושה מילויים ללא סוכר. תהנו.

 

סופגלחמנייה

המרכיבים: 

800 גרם קמח

1 שקית שמרים טריים

1/2 כוס שמן קנולה

8 מ"ל סוכרלוז

1/2 1 כוסות חלב

2 ביצים

1/4 כפית מלח

1/4 כוס שמן למריחה על הבצק

דברים שצריך:

נייר אפייה

מברשת למריחה

שק זילוף

צנתר חלק

 

אופן ההכנה:

  1. מנפים את הקמח לתוך קערת המיקסר ושמים את השמרים, מכסים אותם בקמח.
  2. שופכים פנימה את השמן ומפעילים את המיקסר על מהירות בינונית.
  3. מוסיפים את הביצים, הסוכרלוז, החלב והמלח ולשים במיקסר כ-8 דק' או עד שהבצק אחיד. מכסים את הבצק במגבת או שקית.
  4. מתפיחים כשעתיים וחצי ויוצרים כדורים על תבנית עם נייר אפייה.
  5. מורחים את הכדורים עם מברשת במעט שמן, מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות לכ-25 דק', עד שהכדורים זהובים.
  6. מוציאים מהתנור ומורחים את הכדורים במעט שמן שלא יתייבשו.
  7. ממלאים את השקי זילוף במילויים ובעזרת הצנתר ממלאים את הכדורים. 


(צילום: דודו אזולאי) 

 

 

מילויים לסופגניות:

 

מילוי "גנאש" ללא סוכר

המרכיבים:

200 גרם שוקולד מריר ללא סוכר

200 גרם גבינת ריקוטה

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את השוקולד במיקרו כדקה (להיזהר שלא ישרף) ומערבבים עם הגבינה.

 

מילוי פטיסייר ללא סוכר

מתכון של אודי ברקן דיאטן קליני ושף

 

המרכיבים:

500 מ"ל חלב

1 מקל וניל חצוי לרוחב

6 חלמוני ביצה

4 כפות קורנפלור (ניתן להחליף בקמח כוסמין/שיבולת שועל לתוצאה בריאה עוד יותר)

2 כפיות תחליף סוכר נוזלי על בסיס סוכרלוז

250 גרם גבינת ריקוטה (אפשר להחליף ב-250 מ"ל שמנת מתוקה להקצפה/ ניתן גם להחליף רבע/חצי מהכמות)

 

אופן ההכנה:
  1. מגרדים את תוכן מקל הווניל לחלב.
  2. מרתיחים את החלב יחד עם מקלות הווניל החצויים.
  3. מערבבים את החלמונים עם הקורנפלור ותחליף הסוכר.
  4. יוצרים השוואת טמפ' - יוצקים כ-1/3 כוס לתוך החלמונים ומערבבים היטב ומסננים את הכל חזרה לסיר.
  5. מבשלים על אש נמוכה תוך כדי בחישה.
  6. לאחר שהתערובת מסמיכה, ממשיכים לבשל עוד כ-3 דקות עד לשלב בו מופיעות בועות על גבי הקרם.
  7. מקציפים את גבינת הריקוטה (או השמנת) ומעבירים לצד.
  8. מעבירים את תערובת הסיר לקערת מיקסר ומערבלים (עדיף עם וו גיטרה) עד שהתערובת מגיעה לטמפ' החדר.
  9. מקפלים את גבינת הריקוטה פנימה (לא חובה).


(צילום: דודו אזולאי) 

 

  • אודי ברקן דיאטן קליני ושף B.Sc.Nutr אחראי חינוך סוכרת Accu Chek דין דיאגנוסטיקה
  • המצרכים באדיבות מרמולייט

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפויות אך טעימות
צילום: דודו אזולאי
מומלצים