שתף קטע נבחר

סלאם פיאד: "הצלחנו לסדוק את תחושת הייאוש"

במאמר שכתב למגזין האמריקני היוקרתי "פוריין פוליסי", הביע רה"מ הפלסטיני, סלאם פיאד, אופטימיות מרחיקת לכת באשר למימוש חזון המדינה שבדרך. "אנו רוצים שלום עם ישראל. אבל זה לא יקרה אם כל מה שנעשה ייתפש כשלילי"

ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, מסתכל על העתיד - והוא נראה ורוד. במאמר שכתב למגזין האמריקני הנחשב "פוריין פוליסי", קבע פיאד: "כוחו של החזון שלנו הוא שתרגמנו אותו לעובדות בשטח. המדינה הפלסטינית הופכת שלב אחר שלב ממושג כמעט מופשט לעובדה מוגמרת".

 

פיאד המשיך וציין את ההישגים הפלסטיניים: "באוגוסט 2009, כשהשקנו את תוכניתנו לבניית המדינה הפלסטינית החדשה, רבים דחו אותה וטענו כי אנו שקועים בחלומות ובאופטימיות יתר. אבל למרות זאת, אחרי יותר משנה, אנו שרויים בתחושה יוצאת דופן לנוכח רשימת הישגים מרשימה: ביצענו עד כה בהצלחה יותר מ-1,500 פרויקטים, שכללו הקמת עשרות בתי ספר, מרפאות חדשות, בתי מגורים וכבישים חדשים שנסללו לאורכה ולרוחבה של פלסטין.

 

"בניית המדינה הפלסטינית לא נועד להוות תחליף לתהליך המדינה, אלא לחזק אותו להגביר את התועלת שתצא ממנו. הרעיון שמאחורי היה להקנות את התחושה שיש אפשרות שהדברים שאנו רוצים אכן ייתרחשו: הכיבוש הישראלי יבוא לקצו, והפלסטינים סוף כל סוף יוכלו להיות חופשיים במדינתם שלהם.

 

"האווירה שבה אנו פועלים מלאת מכשולים, אבל אם אנו מצליחים לצמצם את היקף הצרות שלנו כשברקע נמשך הכיבוש, משמעות הדבר היא שאנו נמצאים בעמדה טובה מאוד כדי לסיים אותו. כוחו של החזון שלנו הוא שתרגמנו אותו לעובדות בשטח. המדינה הפלסטינית הופכת שלב אחר שלב ממושג כמעט מופשט לעובדה מוגמרת.

 

"כל אלה נולדו הודות למאמץ פוליטי אדיר, ולביסוס השלטון על מערכת מקצועית. המאמץ שלנו היה להקים את מוסדות המדינה שבדרך תוך תיאום הפעילות ביניהם, כדי להבטיח שהם יהיו מסוגלים לספק בצורה טובה שירותי רפואה וביטחון. על הדברים הללו מתבססת מדינה. אם נצליח לחולל את אותו שינוי מיוחד בשטח, אני מניח שיהיה קשה מאוד למבקרינו לטעון שהפלסטינים עדיין אינם בשלים לנהל ישות מדינית שנראית כמו מדינה".

 

פרדוקס שתי המדינות: תומכים, אבל לא מאמינים

הוא סבור, כי "לצד אלה, עומד שריר וקיים אותו פרדוקס שמפיל אותנו במלכודת. בשני הצדדים, ישנו רוב התומך בפתרון שתי המדינות. אבל לעומת זאת, בשני הצדדים אין רוב של אנשים שחושבים שאותו פתרון יכול להתממש. מדובר בתולדה טבעית של 17 השנים הארוכות שחלפו מאז הסכמי אוסלו, שבהן התנהל תהליך מדיני משובש ורצוף קשיים.

 

"לכן, לא מפתיעה מידת הציניות שאחזה בשני הצדדים. זו אולי הסיבה שתוכניתנו להקמת מדינה צוברת עוד ועוד כוח, שכן אחרי שנים רבות - סוף סוף מורגש שדברים באמת זזים ומתחילים. זה מאפשר לאנשים לראות באופק את המדינה שבדרך מתפתחת ממש אל מול עיניהם.


פיאד חונך בית ספר בפאתי ירושלים. גאה בהישגים (צילום: עיסאם רימאווי)

 

"פעמים רבות, הגיעו אנשים למסקנה שכל החזון הזה חסר סיכוי. אני יכול להבין זאת. אבל כעת, סוף כל סוף המצב אינו קופא על שמריו ותוכנית הקמת המדינה מתפתחת במהירות אולי רבה יותר מכפי שציפו בעולם. הדברים מתחילים לתפוס תאוצה ומציאות חדשה הולכת ומתגבשת, הישג גדול בפני עצמו.

 

"כל הדברים האלה מצליחים, לדעתי, לסדוק אחרי שנים את תחושת הייאוש שהתפשטה. המצב הזה יושתת על בסיס של ערכים משותפים ואוניברסליים: פתיחות, סובלנות, דו-קיום, שיוויון, היעדר אפליה והתחייסות רגישה לזכויותיהם, צרכיהם וחששותיהם של האחרים.

 

"אנו מעוניינים לכונן שלום בר-קיימא עם ישראל. אבל לא ניתן יהיה להשיג זאת, אם כל מה שנעשה ייראה שם מראש באופן שלילי. עלינו ליצור עובדות חיוביות בשטח, על הנחלתו של כבוד הדדי אמיתי בין הצדדים. המשורר המנוח, מחמוד דרוויש, כתב בעבר: 'כשהשלום יגיע, הוא יגיע וישרור בין צדדים שווים'. לאור זה אני הולך".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאם פיאד. "המדינה הפלסטינים הופכת לעובדה מוגמרת"
צילום: AP
מומלצים