ועדת הכספים תגיש הצעה למפת אזורי עדיפות
בעוד חודש יפוג תוקפן של הטבות המס לישובים באזורי עימות ועדיפות לאומית והממשלה טרם נענתה לבקשת בג"ץ, להסדיר את הנושא בחוק שאינו מפלה את הישובים הערביים. לכן, החליטו בוועדת הכספים להגיש הצעה פרטית. יו"ר הוועדה: "הממשלה לא מתכוונת להביא חוק וגם לא מסוגלת"
לחברי הכנסת נמאס להמתין. ועדת הכספים מתחילה להיערך לאפשרות שהסדרי ההטבות במס הכנסה ליישובים באזורי עדיפות לאומית בקווי העימות יבוטלו החל מה-1 בינואר 2011. זאת מאחר שתוקפם יפוג לאחר ה-31 בדצמבר ולא יחודש. הוועדה הקימה היום ועדת משנה בת חמישה חברים (שלושה מהקואליציה ושניים מהאפוזוציה) שתגבש הצעת חוק פרטית במתן הטבות המס לפי קריטריונים שוויוניים בהיקף ארצי. הצעת החוק אמורה להיות מוכנה לקריאה ראשונה תוך חודשיים.
הסדרי המס הקיימים חלים על כ-190 ישובים והם אינם מעוגנים בחוק קבוע אלא בהוראות שעה זמניות שמתחדשות אחת לשנה. ההטבות הן בשיעורים של 13% לאזורי העדיפות, עד 25% לאזורי קו העימות. בג"ץ הוציא צו על תנאי שמחייב את המדינה להסדיר את הנושא לחקיקה שוויונית עד לסמוך פקיעת תוקף ההסדרים. הכרעת בג"ץ בסוגית חוקיות ההטבות אמורה להתקבל מחרתיים (ג').
התערבות בג"ץ באה בעקבות עתירות שהגישו עמותות לשוויון זכויות במגזר הערבי. הן טענו שמדיניות הטבות המס אינה שוויונית. היא מעדיפה יישובים יהודיים ומקפחת ישובים לא יהודיים, אפילו אם הם שוכנים זה לצד זה, באותם תנאים גיאוגרפיים וחברתיים.
העתירות הוגשו לאחר שהבעיה החריפה עקב עסקה פוליטית שנעשתה בין שרי הממשלה, לצרף את אשקלון וחצור למפת ההטבות בתמורה לצירוף ישובי הערבה התיכונה.
אולם הממשלה נמנעה עד כה מהכנת החוק ואף לא עמדה בהתחייבותה לעדכן את מפת אזורי העדיפות. לכן, ניצלו היום חברי ועדת הכספים הזדמנות להיכנס לנעלי הממשלה ולהסדיר את הנושא בהצעת חוק פרטית שתובא לאישור הכנסת בקריאה ראשונה בתוך חודשיים. ההזדמנות באה בדמות הצעת חוק פרטית שהובאה לאישורה בקריאה ראשונה ביוזמת חבר הכנסת אלי אפללו (קדימה). לפי הצעתו הטבות המס יחולו גם על יישובי רמת הגולן. הוא הסכים לכלול בה גם את היישובים הדרוזים.
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת משה גפני, אמר שהצעת אפללו לא פותרת את הבעיה, המחייבת חקיקה שתחול על כל שטח הארץ לפי קריטריונים שוויוניים "ולא בשיטת תלאי על גבי תלאי של ההסדרים הזמניים הקיימים". הוא ציין כי יו"ר הכנסת ראובן ריבלין פנה לאוצר לפני כחמישה חודשים בבקשה לקדם בדחיפות את החקיקה שביקש בג"ץ.
"לדעתי מחרתיים בג"ץ ייאלץ לומר שלא הייתה התקדמות בחקיקה המבוקשת", אמר גפני. "נראה לי כי הממשלה לא מתכוונת להביא חוק וגם לא מסוגלת. אם אנחנו לא נתחיל לגבש את החוק ואת מפת עדיפות, אין סיכוי שהממשלה תעשה זאת במקומנו".
חבר הכנסת חיים אורון (מרצ) ביקש בתגובה שיתפרסם בפרוטוקול שהוא קיבל את פשרת הוועדה "בצחוק גדול". זאת מאחר ש"החוק הראוי ביותר למצב הנוכחי הוא זה שיחייב את הממשלה להתחיל למשול".