אגף הפיקוח על שוק ההון לא יופרד מהאוצר
ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה את הצעת החוק הפרטית של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) שביקשה להחליף את הפיקוח הקיים של בנק ישראל, האוצר ורשות ניירות ערך. שטייניץ: לא אתן יד לחוק שקורע את משרדי
ועדת השרים לחקיקה החליטה היום (א') שלא לקדם בתמיכת הממשלה הצעת חוק פרטית לשינוי מבנה הפיקוח על שוק ההון בישראל. שר האוצר יובל שטייניץ אמר שהוא לא נותן יד ל"חוק הקורע את משרדו". נגיד בנק ישראל סטנלי פישר והממונה על שוק ההון באוצר עודד שריג הציגו את ההתנגדות העקרונית שלהם בסוגיה, ורק חיזקו את העמדה השלילית של ועדת השרים כלפי החוק המוצע.
הצעת החוק של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) ביקשה להחליף את משולש הפיקוח הקיים של בנק ישראל, האוצר ורשות ניירות ערך, במבנה דו-ראשי. האחד יפקח על יציבות המוסדות הפיננסיים והשני על הגנת הצרכנים. פישר הציג עמדה פחות נחרצת נגד החוק מזו של שריג.
השרים הסתפקו בהודעה שהדיונים בסוגית הפיקוח יימשכו בין בנק ישראל לאוצר יחד עם משרד המשפטים, ורשויות שוק ההון וההגבלים העסקיים. קירשנבאום היא יו"ר ועדת המשנה של ועדת הכספים לביטוח ושוק ההון. בשבוע שעבר היא נתנה לפישר ושריג את הבמה בישיבת הוועדה ל"חזרה כללית" לקראת הופעתם הצפויה בוועדת השרים היום. פישר סקר את מגמת המבנה המתפתח בעולם מלקחי המשבר העולמי האחרון, שהיא קרובה יותר לרעיון ה"דו-ראשי", אבל בחיזוק המעמד הדומיננטי של הבנקים המרכזיים.
"מגמה זו נובעת מהעובדה שהבנק המרכזי הוא הגוף שיש לו את הסמכות והאחריות לתפקד כמלווה כספים של מוצא אחרון בכל משבר קריטי", אמר נגיד בנק ישראל. "חוק בנק ישראל החדש קבע לאחרונה קובע כי בנק ישראל יוכל להעניק הלוואות במשבר פיננסי לא רק לבנקים אלא גם לחברות ביטוח ולגופים פיננסיים אחרים. אחריות זו צריכה להיות מלווה ביכולת הבנק המרכזי לתאם את הפיקוח ולקבל את המידע לגבי גופים אלה".
קירשנבאום: נמנע דיון ציבורי בנושא
שריג אמר שלא ייתן יד לחוק שעלול לרוקן את סמכויותיו. הוא חזר ודיבר בזכות משולש הפיקוח הקיים שלדבריו מתפקד היטב והוכיח את עצמו במשבר האחרון. פישר עקץ אותו בשבוע שעבר כשהפטיר בעקבות דבריו בוועדת המשנה: "במשבר הבא אם בנק יקרוס, שהאוצר יביא לו את הכסף".
קירשנבאום אמר היום בתגובה להסרת החוק שלה מסדר היום כי "ההחלטה מעוררת שאלות אם קדמו לה לחצים פוליטיים קשים על הנוגעים בדבר". לדבריה, הורדת החוק לשינוי מבנה הפיקוח על שוק ההון מסדר היום של ועדת השרים "מנעה דיון ציבורי בנושא אקוטי מהמעלה הראשונה לעתידה של כלכלת ישראל, והאחריות לצעד הזה מונחת על כתפיו של מי שבחר לא לדון בו".
חברת הכנסת מקווה כי אכן יתקיימו דיונים בין הנגיד לשר האוצר בנושא, אך הדגישה כי קשה לה להאמין שכך יהיה על סמך התנהלות האישים הקשורים בפרשה. "הרושם שמתקבל ממנה הוא כי התנהלות זו מונעת מאינטרסים פוליטיים צרים בלבד", טענה. "כולי חשש כי החלטה פוליטית צרה עלולה להביא נזק גדול לכלכלת ישראל. מצדי אין לי כוונה להניח לנושא זה ואמשיך לקדמו בכל האמצעים העומדים לרשותי".
לפני קירשנבאום פתוחה הדרך להעלות את הצעתה לקריאה טרומית במליאת הכנסת ולהסתכן בכך שהיא תופל בגלל התנגדות הממשלה, למרות שסיעתה חלק מהקואליציה. אם גם הכנסת תסיר את הצעת החוק מסדר יומה, היוזמת לא תוכל להעלות אותה מחדש אלא לאחר שיחלפו לפחות ששה חודשים מההצבעה. היא טרם החליטה על צעדה הבא.