דו"ח: כמעט כל נרצחת רביעית - עולה מאתיופיה
שיעור מקרי האלימות כלפי הנשים האתיופיות מצד בני זוגן, גבוה בהרבה מאשר בשאר האוכלוסייה בישראל. הסיבה: טיפול לקוי של הרשויות
כמעט כל אשה רביעית שנרצחה במהלך העשור האחרון היא עולה מאתיופיה – כך עולה ממסמך שחובר במיוחד לקראת הישיבה המשותפת היום (ב') של ועדת הקליטה והוועדה למעמד האשה. בנוסף מציג המסמך נתונים מדאיגים בנוגע לאלימות כלפי נשים
אתיופיות מצד בני זוגן.
על פי המסמך, שיעור מקרי האלימות כלפי נשים במשפחה בקרב הקהילה האתיופית ובפרט מקרי הרצח, גבוה יותר מאשר בשאר האוכלוסייה. במהלך השנים 2010-2004 81 נשים נרצחו בישראל. 25 מהן היו עולות חדשות ו-18 מתוכן מגיעות מהמגזר האתיופי. המשמעות היא ש-22 אחוזים מכלל הנשים שנרצחו בין השנים הללו היו אתיופיות.
אלימות נגד נשים אתיופיות
קרובי הנרצחת מתקשים להבין: "אולי קנאה"
אילנה קוריאל ורענן בן-צור
בני משפחתה האבלים של מסלף אנדארגיה מפ"ת, שנרצחה בידי בעלה, התכנסו בגדרה. "לא שמעתי על מריבות", סיפרה דודתה
עוד עולה מהמסמך כי בשנים 2010-2005, מתוך התלונות שהגישו נשים במשטרה נגד בני זוגן, בין 2.3 ל-2.9 אחוזים היו של נשות העדה האתיופית, גדול פי שניים ואף יותר ביחס לגודלן באוכלוסייה.
"מספר הנפגעות מאלימות בתוך המשפחה בקרב עולות מאתיופיה גדול פי שתיים עד שלוש משיעורן באוכלוסייה. לכן הטיפול באלימות נגד נשים חייב להתייחס לאוכלוסיות שיש להן צרכים מיוחדים", אמרה יו"ר הוועדה למעמד האשה.
הרשויות לא מבינות את התרבות
אחת הסיבות למעשי האלימות נגד הנשים האתיופיות היא ניסיונות הרשויות בישראל לחזק את מעמדן, דבר שיצר לעתים סכסוכים בני הזוג. בעיות נוספות שמגבירות את מעשי האלימות הן מצבם הכלכלי הקשה של העולים האתיופים, היחלשות מעמדה וירידה בהשפעה של המנהיגות המסורתית וטיפול לקוי של הרשויות שאינן מקדישות תשומת לב רבה לעניין התרבותי.
הגורם העיקרי לטיפול הלקוי של הרשויות היה המחסור בכוח אדם הדובר את השפה האמהרית ומכיר את האוכלוסייה, על מאפייניה השונים והקשיים עמם היא נאלצת להתמודד.
בשנים הראשונות שלאחר העלייה הגדולה מאתיופיה היה קושי רב לגייס עובדים סוציאליים מהקהילה האתיופית. זאת משום היותה קהילה קטנה, והעובדה שאנשיה חששו להתמודד עם משפחות שהם מכירים. בנוסף, בשל קשיי השפה, חוסר המודעות והחשש מהרשויות, נמנעה הקהילה האתיופית להתלונן על מעשי האלימות.
בחמש השנים האחרונות מפעילה הסוכנות היהודית תוכנית "זוגיות במעבר",
המיועדת לזוגות נשואים של עולים מאתיופיה כדי לסייע להם להתמודד עם החיים בישראל ועם השינויים הכרוכים בכך. בשנת 2009 הפעילה התוכנית 15 קבוצות, מתוכן קבוצה אחת עבור אמהות חד-הוריות, בהן השתתפו כ-280 עולים.
אולם, במהלך שנת 2010 מספר המשתתפים פחת בצורה משמעותית, בעיקר בשל שיקולים תקציביים, כשעד כה נפתחה רק קבוצה אחת שבה לקחו חלק כ-36 עולים.
דהיינש אורלי טמיסגין, שנרצחה בנתניה
צילום רפרודוקציה: עידו ארז
זירת רצח. "צרכים מיוחדים"
צילום: עידו ארז
מומלצים