שתף קטע נבחר
 

התחזית: הפירות והירקות יהיו נדירים יותר

חקלאים רבים ניצלו את כל מכסות המים שהוקצו להם ואינם יכולים להשקות. התוצאה: היבולים פוחתים ואיכות הגידולים יורדת. החדשות הרעות: בשנה הבאה צפויות מכסות המים לקטון עוד. אחד הפתרונות הנבחנים: ייבוא מים מקרואטיה

סוף נובמבר, ועדיין לא נראים כל סימנים של חורף. מזג האוויר האביבי הזה מיטיב עם התיירים, אך לא עם החקלאים, שמשוועים לגשם. "הגשם האחרון היה ב-28 בפברואר במקום באמצע מארס. בנוסף לכך, השנה הייתה חמה מהרגיל, הכי חמה זה עשרות שנים, עם התאדות גבוהה ולכן העצים נזקקו ליותר מים. חוץ מזה, השנה החורף מתאחר ולכן הצטרכנו להמשיך להשקות חודשיים יותר משנה רגילה", מספר ספי בן דור, 54, מפתח זנים ומגדל אבוקדו, זיתים וקיווי מיסוד המעלה.

 

לדבריו, תוספת ההשקיה מצריכה תוספת של 30% מים. "בפועל אישרו לנו תוספת של 10% בלבד, וגם זה במחיר גבוה. הגענו למצב שכל מגדלי המטעים חורגים ממכסת המים שהוקצבה להם ולכן הם משלמים מחיר גבוה יותר על המים. ההכנסה של החקלאים נשחקת כי גם צריך להשקות יותר וגם אנחנו משלמים פי 4 מהרגיל. המלכוד הוא שמי שחוסך במים יפגע במטע כי כשהמטע צמא מתלבשים עליו מזיקים ומחלות".

 

אתה תישאר חקלאי?

 

"אני דור רביעי בחקלאות ואני גאה להיות חקלאי. למרות כל הקשיים, אשאר חקלאי וכמוני גם אחרים. הבעיה היא שנצטרך להתפשר באיכות ובכמות".

 

החקלאים אומרים כי הפירות והירקות יהפכו בשנה הקרובה למוצרים נדירים ויקרים הרבה יותר ממה שהורגלנו. כבר השנה מחירי הירקות והפירות קפצו דרמטית, וברשות המים התריעו בפני החקלאים שבשנה הבאה יוחמר המחסור במים והמכסות לחקלאים יצטמצמו באופן ניכר בשנה הבאה, מ-450 מיליון קוב מים תרד ההקצאה ל-370 מיליון קוב. לדברי החקלאים, המשמעות היא אחת: ייקור דרמטי של פירות וירקות לשיאים שלא הכרנו וצמצום ההיצע בשווקים.

 

ברשות המים מציינים כי כרגע נראה שהצרכנים לא ירגישו את עצירת הגשמים במחירי התוצרת החקלאית, אך זה יתבטא בעונה הבאה.

 

הנתונים קשים: נובמבר היה היבש ביותר ב-48 השנים האחרונות, ותוספת כה דלילה של מים לכנרת לא נרשמה כבר 83 שנה. מאגרי המים התייבשו כולם. מפלס הכנרת הגיע בסוף השבוע לשפל חסר תקדים של מינוס 214.035 מטר וממשיך כל יום לרדת בחצי סנטימטר. ל"ממון" נודע כי ברשות המים שוקלים להציע שוב לייבא במיכליות, אבל לא מטורקיה אלא מקרואטיה. אולם עד שמהלך כזה ייצא לפועל יעבור זמן רב.

 

ברשות המים מציינים שהבעיה אינה רק במים השפירים, אלא גם בקולחין, מי הביוב הממוחזרים. המודעות הגוברת לחיסכון במים, הקמפיינים וההיטלים הביאו לירידה בשימוש ביתי במים, והתוצאה היא פחות מי קולחין. איך כל זה משפיע על התוצרת החקלאית?

 

פירות

אם החורף לא יגיע ולא יהיו מספיק ימים קרים מדצמבר עד פברואר, כמות היבולים תפחת עוד יותר. מדובר בעיקר בעצי הזית ועצי פרי נשירים (שקדים, אגוזים, אפרסמון, אפרסק, משמש, שזיף, תפוח ונקטרינה).

 

לדברי אילן אשל, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, הגשמים שמתעכבים יביאו לירידה בכמויות היבול של השנה הבאה. "חקלאים רבים שסיימו את מכסות ההשקיה שהוקצו להם סובלים ממחסור במים, וחברת מקורות עוצרת את האספקה לשדות", אומר אשל. "חוסר המים בקרקע גורם לעצי הפרי לוותר על חלק מהיבול שהם מסוגלים לייצר".

 

הירידה בכמות היבול תגרום לעלייה במחיר לצרכנים ותפגע ברווחי החקלאים. הסיבה לכך היא שההשקעות של החקלאים נשארות זהות (שכר לעובדים, רכישת חומרי הדברה ודישון) אך כמות היבול פוחתת. לדברי אשל, בשלב זה עדיין מוקדם לתת הערכות על היקף הנזק למגדלים.

 

ירקות

בקיבוצי חבל מעון בנגב המערבי, המגדלים והיצואנים הגדולים ביותר של תפוחי אדמה וגזר, אומרים שהמחסור במים גרם לפספוס של עונת יצוא מוצלחת. לדברי מנכ"ל מפעלי חבל מעון, שי רובין, מזג האוויר החם ששרר באירופה וברוסיה, בנוסף לעצירת הגשמים גם שם, הקפיץ את מחירי התוצרת החקלאית בחו"ל ב-25% עד 40% מהממוצע.

 

"למרבה הצער, אנחנו לא יכולים לנצל בצורה מלאה את ההזדמנות שנקרתה בפניהם ולייצר הכנסות ומקומות עבודה לחברי הקיבוצים ולעובדים מיישובי הסביבה," אומר רובין. "הממשלה ביטלה את תוספת המים שהייתה נהוגה כתמריץ ליצוא ובנוסף קוצצו 15% ממי השפד"ן. לו היו עומדים לרשותנו עוד מים שהוקצו לנו בעבר, יכולנו להגדיל את יצוא תפוחי האדמה שמגיע ל-45 אלף טון ביותר מ-50% נוספים ואת יצוא הגזר, שמסתכם ב-20 אלף טון, ביותר מ-30% הביקוש באירופה וברוסיה הוא עצום וכל כמות הייתה נקלטת".

 

פרחים

לדברי חיים חדד, מזכ"ל ארגון מגדלי הפרחים, הטמפרטורות הגבוהות גורמות לעלייה בצריכת המים של הפרחים, אך המגדלים אינם יכולים לספק להם את כל כמות המים הנדרשת: "פרחים שהיו אמורים להיות באיכות גבוהה של עונת החורף, מגיעים באיכות ירודה של עונת הקיץ, המתבטאת בעיקר בחיים קצרים יותר של הפרח. החשש של המגדלים הוא שהדבר ישפיע על מכירות הפרחים לחג המולד." הפרחים הפגיעים ביותר הם אלה שאינם גדלים בחממה ומסתמכים על תנאי הטבע, למשל פרחי שעווה, ענפי קישוט ירוקים, ורדים ושושנים.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה הפגנת חקלאים צומת אחווה
צילום: אבי רוקח
מומלצים