שתף קטע נבחר
 

המשך עליית מחירי הנדל"ן מאיים על הבנקים

בדו"ח ביניים שהגישה היום (ב') קרן המטבע הבינלאומית לשר האוצר ולנגיד מובע חשש מהשפעת עליית מחירי הנדלן על יציבות המערכת הבנקאית: "קצב האינפלציה במחירי הדיור אינו יכול להימשך בלי הסיכון שיגרום לחוסר יציבות נרחב בפרט במגזר הבנקאי"

"חשש ליציבותה של המערכת הבנקאית אם מחירי הדיור ימשיכו לעלות" - כך עולה מדו"ח ביניים של קרן המטבע הבינלאומית המתייחס למצבה של כלכלת ישראל. הדו"ח הוגש הבוקר (ב') לשר האוצר, יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בתום הבדיקה השנתית שערכה משלחת הקרן בימים האחרונים בישראל.

 

מדו"ח הביניים עולה עוד כי איכות האשראי בשוק האג"ח הקונצרניות ממשיך להוות מקור לדאגה, וזאת עקב התרחבותו המהירה ב-6 השנים האחרונות. ההערכות הן כי קרן המטבע הבינלאומית תגיש בינואר הקרוב את הדו"ח המסכם על כלכלת ישראל לשנת 2010. 


מסירת הדו"ח, היום. צילום: גיל יוחנן

 

הדו"ח אמנם מציין את סימני היציבות הפיננסית של המערכת, שעשויים להרגיע את החששות מהיווצרות משבר. עם זאת מצוין בדוח כי מאחר שסימנים אלה מוגבלים בהיקפם וכמה ממדדי הסיכון אינם זמינים עדיין, יש מקום לנקוט אמצעי זהירות מהסיכונים האורבים בשוקי האג"ח והנדל"ן.

 

הקרן דורשת התקדמות נוספת לאיתור הסיכונים וניהולם, תוך התמקדות בהערכת הסיכון המערכתי בטווחי זמן ארוכים יותר מהקיימים. מחברי הדוח סבורים כי ניסוח תגובות מדיניות הולמות מחייבים שיתוף פעולה מלא בין מוסדות הפיקוח - בעיקר בין בנק ישראל לאוצר. הערה זו מתייחסת ליריבות בין גופים אלה על מבנה הפיקוח הרצוי על שוק ההון.

 

להוציא את הפיקוח על שוק ההון מידי האוצר

"יהיו אשר יהיו ההחלטות הסופיות בדבר המבנה ומיקומם של גופי הפיקוח, יש לנקוט צעדים לשיפור אבחון הסיכונים ולשיתוף הפעולה בין הגופים וגם במהלכים אחרים, כגון בחינת הצורך בתוכנית לביטוח פיקדונות והסדרים מוקדמים לטיפול בבנקים בעייתיים".

 

בהקשר זה מדגישה הקרן את הצורך בהגברת המעקב של המפקחים אחר הסיכונים וניהולם. הקרן גם ממשיכה להחזיק בדעתה כי שיקולים אלה מצדיקים את המהלך של העברת הפיקוח על שוק ההון מחוץ למשרד האוצר - כפי שנהוג במדינות ה-OECD. בכך, סבורים בקרן, יוכל הפיקוח על שוק ההון לפעול בעצמאות מלאה.

 

תמיכה בהעלאת תמלוגי הגז

הדו"ח מברך את החלטת האוצר להקים את ועדת ששינסקי לבחינת הסדרי המיסוי של מחפשי הגז והנפט, ומדגיש כי מטרת הוועדה, להעלות את חלקה של המדינה בהכנסות מפעילותם, ראויה מאד. "סביר להניח כי מערכת מיסוי הוגנת תהיה יציבה".

 

עם זאת הקרן ממליצה להשתמש בהכנסות קודם להפחתת החוב הציבורי, שצפויות להיות צנועות נוכח אומדני כמויות הגז. אך אם יתגלה גז בכמויות גדולות "יש להעביר את ההכנסות לקרן הון ממשלתית".

 

הדו"ח מציין באופן כללי כי ישראל אמנם צלחה את המיתון העולמי במהירות הודות למדיניותה ההחלטית. עם זאת הם מדגישים כי הרמה הגבוהה של הפעילות המשקית והתעסוקה לצד לחצי האינפלציה המצויים בשלב התחלתי מחייבים ריסון מהר של המדיניות מזו שתוכננה. בקרן סבורים כי עיקר הנטל צריך ליפול על מדיניות האוצר - ולא על בנק ישראל.

 

דרוש ריסון תקציבי

מחברי הדוח מציינים כי מה שיסייע בריסון האינפלציה, ויפחית את הלחצים להתחזקות השקל הוא שינוי מרכז הכובד של המדיניות לצד הפיסקאלי-תקציבי. לטענתם, בנק ישראל צריך להתקדם לעבר "מדיניות ניטרלית".

 

מחברי הדו"ח מזהירים כי אם המדיניות התקציבית לא תרוסן "תידרש העלאת ריבית מהירה יותר מהתחזיות, גם על חשבון התחרותיות, כדי לבלום את סכנת האינפלציה".

 

באשר למדיניות רכישת המט"ח של בנק ישראל סבורה הקרן כי התערבות נוספת בשוק המט"ח אמנם יכולה לסייע לשמור על תנאי שוק סדירים. עם זאת מזהירים בקרן כי שימוש חד צדדי מתמשך במכשיר זה מערער את אמינות משטר שער החליפין הנייד. כמו כן הם מציינים כי מכשיר זה לא מתאים להיות המכשיר העיקרי לאיזון בין שתי המטרות של ריסון האינפלציה והגברת התחרות המשק.

 

המלצה מרומזת להעלות את המיסים

 הדו"ח מציין לטובה את החידוש שבתקציב הדו-שנתי "המסייע בייצוב ציפיות בעת משבר ויוצר תקדים חשוב לעתיד". עם זאת מחבריו מצביעים על הצורך בהפחתה מהירה של הגירעון בתקציב מעבר למתוכנן, מה שיאפשר עליה איטית בריבית בנק ישראל והפחתת הלחץ על השקל.

 

לטענתם יש צורך "להחזיק את רמת הוצאות הממשלה מתחת למה שאושר בתקציב, לרבות שימור כל העתודות השונות בתקציב". נוסף על צמצום ההוצאות שנועד לשפר את מצב הגירעון, סבורים בקרן כי "ייתכן שתידרש גם פעולה בתחום המסים העקיפים" – המלצה מרומזת להעלאת מסים.

 

"להטיב עם רוכשי דירות צעירים"

דגש חזק מושם בדו"ח על הצורך בצעדים שיידרשו לצינון שוק הדיור. "קצב האינפלציה במחירי הדיור אינו יכול להימשך בלי הסיכון שיגרום לחוסר יציבות נרחב בפרט במגזר הבנקאי". מאחר שאין ודאות מתי תחול ההתייצבות בשוק זה, הצעדים המיידיים לבלימת המחירים צריכים להתמקד ב"פעולות לביסוס מגזר דיור בריא בטווח ארוך שייטיבו עם רוכשי דירות צעירים".

 

נוסף על הצעדים שכבר ננקטו ממליצה הקרן על "מהלכים אפשריים הכוללים שחרור נוסף של קרקעות והקלות ברישוי לבנייה, הפחתת הפטורים ממיסוי רווחי הון על הכנסות מדיור בשכירות, וזאת במטרה לייצר שדה משחקים שווה- כוחות בשני התחומים".

 

פישר: כלכלני הקרן תומכים במדיניות הכלכלית

דו"ח הביניים מסכם את סיור הביקורת השנתי של משלחת קרן המטבע הבינלאומית שהגיעה לישראל לפני כשבועיים ונפגשה עם כל בכירי המשק. המשלחת מנתה 4 כלכלנים בכירים, בראשם פיטר דויל, מנהל יחידה במחלקה האירופית של הקרן.

 

עם שובה של המשלחת לוושינגטון היא תנסח את הדו"ח המלא. הדו"ח משקף את איתנות המשק הישראלי ומסייע למשקיעים, בנקים ובתי השקעות ברחבי העולם בתכנון השקעותיהם בארץ.

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר עם קבלת הדו"ח: "כלכלני הקרן מביעים תמיכה במדיניות הכלכלית בישראל ועם זאת הם מציינים גם ביקורת בתחומים מסוימים ומגישים המלצות שעלינו להתייחס אליהן ברצינות.

 

שר האוצר, יובל שטייניץ אמר: "אנו שמחים על הגיבוי שניתן לחלק מצעדי המדיניות שנקט האוצר בהתמודדות עם המשבר. נקרא ונלמד את ההערות וההצעות המחכימות של המשלחת ונפיק מהן את המיטב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה שיפוצים נדל"ן בניינים מגדלים
צילום: מאיה קופרמן
שר האוצר שטייניץ, היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים