שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל פוטוס

אחרי שכונה "מסוכן": שר החוץ הטורקי עם קלינטון

אחרי המבוכה שגרמו פרסומי ויקיליקס למדיניות החוץ האמריקנית והביקורת המזלזלת על הנהגת טורקיה, נפגשת מזכירת המדינה עם אחמט דבוטאולו. היא תספק התייחסות ראשונה לפרשה, במסיבת עיתונאים שתועבר בשידור חי ב-ynet

על-רקע הסערה הדיפלומטית שיצרה הדלפת מסמכי ויקיליקס, תקיים מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מסיבת עיתונאים בשעה 20:00 (שעון ישראל). דברי קלינטון יועברו בשידור ישיר ב-ynet. קלינטון צפויה להתייחס בדבריה להדלפת כ-250 אלף תכתובות שניהל משרד החוץ האמריקני עם שגרירויותיו ברחבי העולם ולמידע שנחשף בה.

 

הערב צפוי גם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, להתייצב מול המצלמות, אולם לפי שעה לא ברור אם יתייחס לפרשת ויקיליקס. מוקדם יותר הודיע הממשל האמריקני כי הורה לסוכנויות הביטחון השונות שלו לבחון מחדש את נהלי האבטחה של מידע מסווג, על-מנת שניתן יהיה למנוע הדלפות מסוג זה בעתיד.

 

סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:

 

בינתיים, על רקע ההדלפה, ניסו הן בוושינגטון והן באנקרה להתגבר על המבוכה שגרר המסמך האמריקני שתיאר את שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, כ"אדם מסוכן באופן יוצא מהכלל". האחרון הגיע הערב לפגישה עם קלינטון שנקבעה מבעוד מועד, זמן קצר אחרי שהוא וראש-ממשלתו, רג'פ טאיפ ארדואן, קראו כי תוארו בשגרירות ארצות-הברית באנקרה כ"אישים בעלי השקפה מדינית מוגבלת מאוד ובעלי הבנה מועטה בכל הנוגע לפוליטיקה".

 

נראה כי קלינטון לא תוכל להתחמק מלספק לאורחה הסברים שיניחו את הדעת על רוח המברקים, ולשני הצדדים יהיה ככל הנראה לא מעט דברים להגיד על-רקע החומר המלמד על הסיוע שהעניקה טורקיה למורדים בעיראק, ועל תמיכת האמריקנים במורדים הכורדים בטורקיה.


ויקיליקס מרוחה על כותרות העיתונים, בריטניה היום (צילום: AP)

 

תחילה הייתה אמורה קלינטון לספק הצהרה בנושא בפתח פגישתה עם דבוטאולו, אולם בסופו של דבר העדיפה לדחות את ההצהרה לשעה מאוחרת יותר. 

 

ההודעה שתתן קלינטון, שכאמור - תועבר בשידור ישיר ב-ynet, תהיה ההופעה הפומבית ראשונה של בכיר בממשל אובמה להדלפת רבע מיליון המסמכים החסויים. בינתיים, מיהרו בוושינגטון לנסות ולהעריך את מימדי הנזק שגרמה ההדלפה הגדולה, ומשקיעים מאמץ בגיבוש דרכים למנוע נזקים עתידיים דומים.

 

במסגרת תהליך הפקת הלקחים, הוחלפה מערכת המחשב של מחלקת המדינה, ובין השאר הוגבלה הגישה של הפנטגון למחשב מחלקת המדינה, בעקבות ההערכה שרב"ט מנינג, איש מודיעין אמריקני שהוצב בעיראק והעביר מסמכים לויקיליקס, ניזון ממידע שמקורו באותן מערכות.

 

אחרי פיגועי 11 בספטמבר, התקבלה המלצה לשלב בין מערכות זרועות הממשל השונים כדי להביא לשיתוף מידע מקסימלי בין משרדי הממשלה האמריקניים וסוכנויות הביון והחקירה השונות. אותו מהלך נשקל כעת בשנית, מחשש שדווקא הוא אפשר את הדלפת המסמכים.

 

אחרי פגישתה עם עמיתה הטורקי, אמורה קלינטון להמריא לקזחסטן - לרגל כנס ביטחוני אירופי שייפתח שם. בביקור ההוא, היא צפויה להיפגש פנים אל פנים עם ראשי מדינות ושרי חוץ שונים, שככל הנראה ידרשו גם הם לקבל את תגובתה לפרסומים השונים.

 

מי שכבר בחר באירופה להגיב על תוכן המסמכים עשה זאת בדיפלומטיות ובנאמנות לארצות-הברית, חרף הכינויים הלא מחמיאים לכמה ממנהיגי היבשת. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, שכונה על-ידי דיפלומטים אמריקנים "מלך עירום " ואפילו "רודן", אמר באמצעות דוברו כי הדמוקרטיה והסמכות הריבונית נתונות תחת סכנה. "אנו תומכים מאוד בממשל האמריקני במאמציו להימנע לא רק מנזק לריבונותו של אלא גם מנזק לגברים ונשים שעובדים כדי להגן על מדינותיהם". גרמניה ובריטניה פרסמו הודעות ברוח דומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה וקלינטון
צילום: רויטרס
מומלצים