חשיפת ויקיליקס: מצרים היא עקשנית וסרבנית
מסמך אמריקני שכתבה השגרירה לשעבר בקהיר למזכירת המדינה הילרי קלינטון מתדרך אותה לקראת הביקור בקהיר. "המצרים חושבים שאנחנו לוקחים אותם כמובן מאליו". מובארק, לפי המסמך, מתעב את איראן וחושב שסוריה מתחנפת אליה
כיצד תשפיע ההדלפה הגדולה בהיסטוריה על יחסי ארה"ב-מצרים? תזכיר ששלחה בפברואר 2009 שגרירת ארה"ב במצרים דאז, מרגרט סקובי למזכירת המדינה קלינטון, לקראת ביקורה הראשון בקהיר, חושף את היחסים בין שתי המדינות וכן את עמדותיו של הנשיא המצרי כלפי מדינות האזור.
במסמך המסווג ששלחה השגרירה האמריקנית לשעבר בקהיר למזכירת המדינה, היא מתדרכת את קלינטון לקראת הביקור הצפוי ופגישתה עם אחמד אבו אל-רייט, שר החוץ של מצרים. "אבו אל-רייט הוא אדם חכם, מתוחכם, עם נטייה להרצות לצד השני. הוא נמנע מלדון בכישלונות מצרים. יחד עם זאת, מאחר וזו פגישתו הראשונה עמך ועם הממשל החדש, הוא עשוי להיות יותר קשוב".
סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:
- לעמוד המיוחד ב-ynet עם כל הסודות - לחצו כאן
- נתניהו: שהערבים יגידו את האמת גם בפומבי
- ליברמן ברוסיה - "אחד משלהם"
- עמוס גלעד על מובארק: "מתקדם לכיוון העבר"
- "חמינאי חולה בסרטן סופני"
- מומחים: ההדלפה תשנה העולם כפצצת האטום
- מנפלאות "ויקיליקס": מאיראן לטורקיה על סוס
המצרים, טוענת השגרירה, "חשים כבר תקופה ארוכה שאנחנו לוקחים אותם כמובן מאליו ובמקרה הטוב מתעלמים מהם כשאנו מנסים לכפות את דעתנו". כהערה, מוסיפה סקובי, "למרות שהמצרים יגיבו היטב למחוות של כבוד והערכה, מצרים היא לעיתים קרובות בעל ברית עקשן וסרבן".
המצרים גאים בתפקידם כמתווכים. קלינטון ואבו אל-רייט (צילום: AP)
"את צריכה להודות לאל-רייט", מוסיפה השגרירה בתדרוך הביתה לוושינגטון, "על מנהיגותה המתמשכת של מצרים באזור, ובמיוחד על מאמציה להביא להפסקת אש בעזה. צריך ללחוץ אותו להביא לכך שמצרים תמשיך לנצל את השפעתה האזורית כדי להשיג פתרון קבע בסכסוך ובמאבקים הפנים-פלסטיניים, ולהדגיש את הצורך שמצרים תבטיח בצורה יעילה יותר שחמאס לא יוכל להתחמש באמצעות המנהרות בעזה".
"כמו מושבת נמלים ענקית"
על העמדה המצרית ביחס למו"מ המדיני בין ישראל לפלסטינים, אומרת השגרירה: "למרות שאל-רייט מעולם לא התלהב מתהליך אנאפוליס, פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני נותרה המטרה הפוליטית-אסטרטגית עיקרית של המצרים. הם גאים בתפקידם כמתווכים ומודעים היטב לכך שהם אולי השחקן היחיד שיכול לדבר איתנו, עם הישראלים ועם כל הפלגים הפלסטינים".
בנוגע לחמאס, מציגה השגרירה למזכירת המדינה את עמדתו הבסיסית של הנשיא המצרי: "מובארק שונא את חמאס ורואה בהם, כפי שהוא רואה את האחים המוסלמים במצרים, את האיום הפוליטי המסוכן ביותר שלו. המצרים רואים את חמאס כארגון חזק וחמוש כאיום ממשי על הביטחון הלאומי". היא מזכירה את האירועים ביוני 2007, אז הפיל חמאס את גדר הגבול ולמעלה מחצי מיליון פלסטינים פלשו למצרים".
בנוגע להברחות אמרה השגרירה: "המסדרון הצר בין מצרים לעזה הוא כמו כוורת, והמעברים התת-קרקעיים הם כמו מושבת נמלים ענקית. אחרי ביקורת מתמשכת מצד ישראל כי 'מצרים לא עושה דבר', המצרים הפסיקו להתלונן והתחילו לעבוד".
על שיתוף הפעולה בין מצרים לישראל אומרת השגרירה: "מצרים לא תנקוט שום פעולה שעלולה להתפרש כשיתוף פעולה עם המצור הישראלי. אל-רייט הרחיק באופן פומבי את מצרים מהמפגש הביטחוני עם ישראל בינואר, אף על פי שידע על כך מראש, ודן עמי ועם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס על ההשלכות לכך".
מצרים, היא מסבירה, היתה נתונה לביקורת בעולם הערבי עקב סירובה לפתוח את מעבר רפיח, ועל כך שלא עשתה דבר בלחימה בעזה. על כן, טוענת השגרירה, "המצרים חייבים להיות מסוגלים להפנות אצבע מאשימה לעבר ישראל על מצוקתם של הפלסטינים", כדי לא להיתפש כמשתפי פעולה.
"אל תאמין לאף מילה שלהם"
אל-רייט, מדווחת השגרירה, יבקש לדעת מהן כוונותיה של ארה"ב כלפי איראן. "הנשיא מובארק אמר לסנטור מיטשל בביקורו כאן, כי הוא איננו מתנגד לדיאלוג שלנו מול איראן, כל זמן 'שאתה לא מאמין לאף מילה שלהם'".
באשר לאיראן, "למובארק יש תיעוב עמוק כלפי הרפובליקה האיסלאמית, הוא מכנה אותם 'שקרנים' ומאשים אותם בניסיון לערער את מצרים והאזור.
את הסורים והקטארים הוא תופס כחנפנים כלפי טהרן ושקרנים בעצמם. מצרים סבורה כי איראן היא האיום הגדול ביותר שלהם לטווח הארוך". לגבי הסורים, מוסיפה השגרירה, הנשיא מובארק לא מתלהב מרצונם של האמריקנים לנהל עמם דיאלוג בשלב זה.
"הנשיא מובארק", כותבת השגרירה, "נהנה להזכיר לחברי קונגרס המבקרים בארצו שהזהיר את הנשיא בוש שלא לפלוש לעיראק, ומדגיש את המונח 'אמרתי לך' כשהוא מניף את אצבעו".
Read this article in English