המשבר באירלנד הוא גם הזדמנות השקעה
המשבר הכלכלי באירופה החל ביוון וגלש עד לאירלנד הרחוקה. הבעיות אולי דומות, אך השוני בין האירים ליוונים מהווה נקודת אור בנוגע לעתיד המדינות. השקעה באגרות החוב הממשלתיות עשויה להיות השקעה אטרקטיבית. דעה
לפני כשנה העולם נסער מהמשבר ביוון, משבר אשר שכך, לפחות זמנית, לאחר קבלת חבילת סיוע מרשימה מהשוק האירופאי ומקרן המטבע הבינלאומי. החשש כבר אז היה מהידבקות של מדינות נוספות, ממה שמכונה "אפקט הדומינו", כאשר מפולת בשוק אחד גורמת במישרין ובעקיפין לערעור שווקים נוספים, לפניקה בציבור אשר גולשת למפולות בשווקים האחרים.
ואכן, המשבר גלש לפיתחה של אירלנד, מהקטנות במדינות אירופה, עם אוכלוסיה של 4.6 מיליון נפש בלבד, ועם רמת פגיעות גבוהה במיוחד.
גם ביוון, גם באירלנד, המשבר הינו תוצאה של המשבר הכלכלי-פיננסי העולמי של 2007-2009, ובשני המקרים השווקים הגיבו לפני הממשלות, על ידי הגדלת תשואות האג"ח הממשלתי, ולמעשה אילצו את הממשלות לפעול. זו הסיבה שממשלת אירלנד נאלצה "להתקפל" בפני האיחוד האירופי ולקבל את סיועו בניגוד לרצונה.
התשואה על האג”ח הממשלתי באירלנד עלתה עד למעלה מ-8% לשנה, עקב כך ששוק ההון חשש שממשלת אירלנד לא תוכל להחזיר את חובותיה ולכן שוק ההון גילם את הסיכון הזה בתשואה הגבוהה. לשם השוואה, התשואה על אג"ח ממשלתי בארצות הברית עומדת היום על כ-2.5% בלבד.
התשואה הגבוהה הקשתה מאוד על ממשלת אירלנד לגייס כסף משוק ההון כי מחיר גיוס ההון מתבטא בריבית של למעלה מ-8% לשנה, ולכן ממשלת אירלנד אולצה לקבל את חבילת הסיוע שהוצעה לה במחיר נמוך יותר.
אך כאן מסתיים הדמיון שבין המשבר ביוון למשבר האירי, כיוון שקיים הבדל מהותי בין מבנה המשק ביוון ובאירלנד ובאופן שהמשבר פגע בכלכלתן.
מערכת הבנקים היתה פגיעה
אירלנד סבלה גם היא מירידה חדה בתל"ג של 3.6% ב-2008 ועוד ירידה של 7.6% ב-2009, אך ירידות אלה היו מרמה גבוהה מאוד של הכנסה לנפש, המתקרבת ל-40 אלף דולר לנפש. הפגיעה החמורה בבטנה של הכלכלה האירית טמונה דווקא במערכת הבנקאית שלה. הבנקים האירים היו חשופים לעסקות בינלאומיות בהיקפים עצומים, ללא כל פרופורציה לגודלה של הכלכלה המקומית. הבנקים האירים ניסו לרכוש בנקים זרים, להתרחב ולהגיע לסטטוס של בנקאות גלובלית.
אולם, דווקא בנקודה רגישה זו אירע המשבר העולמי אשר "תפס" את מערכת הבנקים האירים במצב מאוד פגיע: הבנקים היו ממונפים מאוד ובעלי פרופיל סיכון עצום, כיוון שהם לוו סכומי כסף גדולים מאוד על מנת לממן עיסקאות אלה. בנוסף לכך הנפיקו הבנקים האיריים כמויות גדולות של מוצרים מובנים (המוכרים בשם סטרקצ'רים) אשר בתוכם נחבא סיכון גדול, שהתממש עקב המשבר העולמי, והתברר כי גודל החשיפה הינו עצום. ואמנם היקף ההפסדים של הבנקים האירים הולך וגדל ומתקרב כיום לסדר גודל של כ-50 מליארד דולר!
במקביל להתנפחות הבועתית במגזר הבנקאי, התנפחה בועה נוספת גם במגזר הנדל"ן ואירלנד חוותה בועת נדל"ן משל עצמה. השילוב של שתי בועות אלה הביא את אירלנד אל סיפה של קריסה כלכלית, עם עודף בניה אשר צפוי להעיק על הכלכלה המקומית עוד שנים רבות, וכך גם חובותיו של המגזר הבנקאי. מאידך הצליחה אירלנד לפתח תשתית תעשייתית רחבה מאוד, באמצעות הענקת הקלות מס עצומות לחברות תעשיתיות זרות. תשתית זו מהווה בסיס וקרקע איתנה להחלצות מהמשבר ומעבר לצמיחה ושגשוג בעתיד.
הנקודה הישראלית במשבר האירי היא החשיפה של הבנקים הישראליים לבנקים האיריים והחשיפה של כלכלת ישראל בכלל לכלכלה האירית - שהינה מוגבלת. כמו גם מול שאר המדינות האירופאיות הנמצאות במשבר חמור, גם באירלנד יש לישראל רמת נמוכה של חשיפה. כך שלמעשה המשבר האירי ומשברים במדינות אחרות אינם צפויים להשפיע על הכלכלה הישראלית או על שוק ההון הישראלי.
אנו מאמינים שלכלכלתה של אירלנד יש סיכוי טוב להחלץ מהמשבר, תוך היעזרות בחבילת הסיוע בהיקף ראשוני של 120 מיליון אירו ואשר עיקרה מיועד לתמיכה במערכת הבנקאות הקורסת, אשר קרוב לוודאי שתיחלץ מהמשבר. הממשלה האירית לקחה על עצמה והתחייבה לצעדי חרום, הכוללים בין היתר העלאת מסים וצמצום של הגרעון. הציבור האירי, בניגוד ליווני, יודע לקבל בהבנה את הצורך בצמצומים והוא תומך בצעדי הממשלה שלו.
מאחר ואירלנד השכילה גם לפתח תשתית תעשיתית מבוססת היטב, אנו מאמינים שלכלכלתה סיכוי רב להיחלץ מהמשבר בתוך מספר שנים קצר, וגם להחזיר את החובות העצומים שהיא לוקחת על עצמה בימים אלה.
לא רק שאנחנו מאמינים בהיחלצותה של אירלנד מהמשבר, אלא שאנחנו גם מוצאים כי השקעה באגרות החוב הממשלתיות של אירלנד עשויה להיות השקעה אטרקטיבית, לאור התשואה הגבוהה מהצד האחד אל מול סיכויי ההיחלצות של אירלנד מהמשבר מאידך.
הכותב הוא יו"ר סיגמא בית השקעות, דיקאן בה"ס למנהל עסקים בי-ם ומומחה לכלכלת ארה"ב