דו"ח: ההקלות מאז המשט - רק בלחץ על ישראל
דו"ח של 21 ארגוני זכויות אדם טוען כי השיפור במצור על עזה לאחר ההקלות עליהן הכריזה ישראל בעקבות המשט הטורקי הינו "מזערי". לטענת הארגונים, אין כמעט ייצוא, וחומרי הבניין שנכנסים לא מספיקים כדי לשקם את ההריסות מ"עופרת יצוקה"
את הדו"ח חיברו 21 ארגוני זכויות אדם הפועלים בעזה, בהם "אמנסטי", "אוקספם", ו-"כריסטיאן אייד", ולטענתם, בעוד שסוחרי בד מורשים להכניס לרצועה יותר טקסטיל, בכל הנוגע לחומרי בניין עדיין מוטלות מגבלות מחמירות. היקף חומרי הבניין שנכנס לרצועה מאז המשט עומד על 11% בלבד מזה שנכנס בתקופה המקבילה ב-2007, לפני הטלת המצור. כך, למשל, ישראל אמנם התירה לשקם מרפאות ומוסדות חינוך של סוכנות הסיוע של האו"ם אונרוו"א, אך בפועל רק 7% מהכמות הנדרשת חצתה את מעברי הגבול.
ישראל: "באופן טבעי, כל הסחורה נבדקת"
גם ביחס לייצוא השיפור מוגדר כ"מזערי", כאשר למעט תותים ופרחי ציפורן, לפי הדו"ח הייצוא עדיין נאסר לחלוטין. הדו"ח מתייחס גם למספר האנשים היוצאים מהרצועה, שהצטמצם לכדי אחוז אחד בלבד מהמספר המקביל לפני עשור. מספר אנשי העסקים הרשאים לצאת עלה, אך לא מספר הסטודנטים ו"האזרחים הרגילים" שביקשו לצאת למטרות לימודיות ומשפחתיות.
על רקע ממצאי הדו"ח מתחו ביקורת חריפה ב"אמנסטי" על ישראל וטענו כי
"ההקלות לכאורה במצור על עזה לא משנות את העובדה שזה עדיין מצור אכזרי ובלתי חוקי, שמהווה עונש קולקטיבי לאוכלוסיה אזרחית שלמה". מנהלת הארגון, קייט אלן הוסיפה כי "ההקלה האמיתית היחידה היא בלחץ הבינלאומי על ישראל לסיים את המצור".
דובר הממשלה, מארק רגב, אמר בתגובה לטענות כי ישראל "רוצה לראות סחורות מגיעות לאזרחים בעזה, אבל באופן טבעי הן צריכות להיבדק, כדי לוודא שלא נכנסים לרצועה כלי נשק או מוצרים שניתן להשתמש בהם לצרכי לחימה".