שתף קטע נבחר
 

תנו לחיות בשקט: כך תתמודדו עם שכן מרעיש

רפורמת הרעש שאושרה אתמול בכנסת אמורה להשיב את השקט לחיים של כולנו. אבל מה עושים במקרה של שכן שלא שמע על התיקון החוק ומחליט לצעוק בקולי קולות בדיוק כשאתם מנסים להרדים את הילדים?

בעוד כשלושה חודשים יכנסו לתוקף תקנות חדשות בנושא מפגעי רעש, האוסרות על קיומו של מפגע רעש בסביבת המגורים בשעות מסוימות של היום ומגדירות את עצמת הרעש המותר בשאר שעות היממה. אבל מה עושים אם למרות זאת, השכן מעבר לקיר לא מתרשם - וממשיך להרעיש?

 

תלונה במשטרה

החוק למניעת מפגעים והתקנות למניעת מפגעים קובעות כי העובר על הוראה מהוראות החוק והתקנות, דינו מאסר בן שישה חודשים, קנס, או שניהם יחדיו.

 

כלומר, מדובר בעבירה פלילית בגינה אתם בהחלט רשאים לפנות למשטרה ולהגיש תלונה, וחובת המשטרה להגיע למקום ולבדוק אם אכן מתקיימת עבירה.

 

לצערנו, ברוב המקרים כאשר מגיעה המשטרה ההפרעה פוסקת והשוטר אינו יכול להתרשם מהעבירה, בין היתר משום שאין לו את האמצעים הדרושים למדידת עצמת הרעש.

 

לעיתים מסתפקת המשטרה באזהרה, אך לא אחת בעקבות תלונה על מפגע רעש, מוגש בסופו של דבר גם כתב אישום נגד המרעיש.

 

קובלנה פלילית

במספר מצומצם של מקרים, המחוקק אפשר לאזרחים "להיכנס לנעליה" של המדינה ולנהל הליך פלילי נגד הנאשם, במידה שהמדינה בחרה לוותר על כך. החוק למניעת מפגעים הינו אחד החוקים לכך.

 

היה והמשטרה החליטה לא לחקור את האירוע, או אם חקרה אותו אך המליצה לא להגיש כתב אישום, אתם עדיין זכאים לנהל את ההליך הפלילי בעצמכם. במידה שתוכיחו כי נעשתה עבירה - בית המשפט יפסוק את העונשים הקבועים בחוק.

 

חשוב להדגיש כי לפני שתוגש הקובלנה, עליכם למסור הודעה לשר להגנת הסביבה על כוונתכם לעשות זאת, ולוודא כי 60 יום לאחר מסירת ההודעה לא הוגש כתב אישום מטעם היועץ המשפטי לממשלה.

 

חשוב להבין כי ניהול קובלנה פלילית הינו הליך משפטי מורכב ובית המשפט זכאי לדרוש כי לא תנהלו אותו בעצמכם אלא תסתייעו בעו"ד לצורך העניין.

 

הגשת תביעה אזרחית

דרך המלך בטיפול במפגעי רעש הינה הגשת תביעה אזרחית. בתביעה שכזו ניתן לבקש צו מניעה זמני וקבוע להפסקת הרעש ולדרוש מהשכן המרעיש פיצוי מאחר שמדובר במטרד כאמור בפקודת הנזיקין.

 

במקרה שאכן תוכיחו כי מדובר במטרד ליחיד, בית המשפט זכאי לפסוק לטובתכם פיצוי על נזקים מוחשיים שנגרמו לכם (במידה ותוכיחו לדוגמא ירידה בשמיעה, או שהעתקתם את מקום מגוריכם בשל הרעש), וכן פיצויי בגין עגמת נפש.

 

לדוגמא, לא מזמן קבע בית משפט השלום בהרצליה כי אדם שפעיל מזגן שהרעיש, והפריע לשכנו לישון ישלם לו פיצוי בסך 12 אלף שקל.

 

עורך דין אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד מפגעי רעש
צילום: אבי מועלם
מומלצים