שתף קטע נבחר

 

רוצים להישאר: עובדים זרים מבקשים מעמד פליט

ממסמכי רשות ההגירה שהגיעו לידי ynet מתבררת תופעה: עובדים שאשרת השהייה שלהם נגמרת מבקשים מעמד פליט, ונשארים עוד מספר חודשים. האגודה לזכויות האזרח: מתעסקים בזה, ומסתירים מחדל בטיפול במבקשי המקלט שבסכנת חיים

ברשות ההגירה והאוכלוסין מתמודדים בימים אלה בתופעה חדשה. עובדים זרים, שאשרות השהייה והעבודה שלהם עומדות לפוג, מגישים בקשות לקבל מעמד של פליט, מה שמאפשר להם להישאר בישראל ולהמשיך לעבוד עוד מספר חודשים. 

 

על פי מסמך פנימי שהגיע לידי ynet, נכון להיום 2,870 עובדים זרים הגישו בקשה פרטנית כדי לקבל מעמד פליט. רובם,2,126, מועסקים בסיעוד. השאר בחקלאות, בבנייה ובתחומים נוספים. ברשות ההגירה ציינו כי התופעה החלה בשנה האחרונה.

 

רוב מגישי הבקשות מגיעים מהפיליפינים ומרומניה וחלקם מודים בתשאול שנערך להם, כי הגישו את הבקשה על מנת להמשיך לעבוד בישראל באופן חוקי. מדובר בעובדים זרים שאשרות השהייה והעבודה שלהם עומדות להסתיים. מאחר שהדיון בבקשת מעמד הפליט נמשך מספר חודשים, במהלך הזמן הזה שאיפתם מתממשת.

 

בנוסף לעובדים הזרים, גם מסתננים ומהגרים בלתי חוקיים אחרים מבקשים לקבל מעמד של פליט. בשנה וחצי האחרונות הוגשו לרשות ההגירה והאוכלוסין כ-5,000 בקשות, אך רק לשתיים מהן ניתנה המלצה לקבל את המעמד.

 

"משרד הפנים כלל לא טורח לבדוק"

ברשות ההגירה הדגישו כי כל בדיקת מעמד שמוגשת, דורשת השקעת זמן, משאבים וכוח אדם, אשר יוכלו להיות מושקעים לבדיקת מעמדם של פליטים אחרים. מנכ"ל רשות ההגירה והאוכלוסין, אמנון בן עמי, סיפר בשיחה עם ynet כי "אנו עדים לתופעה ההולכת ומתרחבת בחודשים האחרונים של הגשת בקשות סרק רבות. למרבה הצער זה פוגע באופן עקיף או ישיר במי שבאמת נשקפת סכנה לחייו".

 

עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, לא הביע התרגשות מהנתונים. "ככלל, בקשות למקלט צריך לבדוק ברצינות וביעילות. אם אין עילה, בוודאי שאין סיבה לתת מקלט מדיני, ואני מעריך שאם המנגנון יפעל בצורה רצינית ויעילה, מהגרי עבודה שאינם זכאים למקלט גם יבינו בתוך זמן קצר שאין טעם בהגשת בקשות סרק".

 

עם זאת, הוא לא חסך ביקורת ממשרד הפנים. "גם אם יש כאלה שמגישים בקשות סרק, הם עדיין מיעוט.

 למעלה מ-90% ממבקשי המקלט בישראל הם אזרחי אריתריאה וסודן, שאסור לגרש אותם לארצותיהם בשל הסכנה שנשקפת להם. את האנשים הללו, שהם הרוב המוחלט של מבקשי המקלט בישראל, משרד הפנים כלל לא טורח לבדוק, ולכן הם 'תקועים' - מצד אחד, אסור לגרש אותם, ומצד שני, הם אינם זוכים להכרה כפליטים".

 

לדבריו, "כדי להסתיר את מחדלו בטיפול במבקשי המקלט האריתראים והסודנים, ועל מנת להציג לציבור תמונה לפיה 'אין פליטים', משרד הפנים מעסיק את עצמו בעובדי סיעוד, שמבקשים מקלט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים זרים בתור למשרד הפנים (למצולמים אין קשר לכתבה)
צילום: אמיר לוי
מומלצים