שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל פוטוס

"סין יודעת על צפון-קוריאה פחות משחושבים"

מסמכי ויקיליקס חושפים עד כמה מתקשות ארה"ב, סין ודרום-קוריאה להבין את הנעשה בתוככי המדינה הקומוניסטית המבודדת. מרבית השיחות בין הצדדים עוסקות באפשרות שהמשטר בפיונגיאנג יקרוס וקוריאה תאוחד תחת ריבונות הדרום. סין, באופן מעט מפתיע, אינה מתנגדת לכך

סין יודעת פחות מכפי שסבורים במערב על הנעשה בצפון-קוריאה וגם מידת ההשפעה שלה על פיונגיאנג קטנה מכשסוברים - כך עולה מאחד המסמכים שנחשפו בהדלפת ויקיליקס. עוד עולה מהמסמך כי צפון-קוריאה עשויה להסכים בסופו של דבר לאיחוד הקוריאות ולקבל את מרותה של דרום-קוריאה. 

 

מהמסמך עולה תמונה של שלוש מדינות - ארה"ב, סין ודרום-קוריאה - המתקשות לצייר תמונה מדינית ופוליטית מהימנה בנוגע למשטר הצפון-קוריאני, ונאלצות להתמודד עם מידע בהיקף מצומצם היוצא מהמדינה הקומוניסטית המבודדת. עוד עולה מהמסמכים כי הדיפלומטים האמריקנים והדרום-קוריאנים נאלצים להישען ברבים מהמקרים על הפרשנות הסינית למידע שכן דולף מפיונגיאנג.

 

ההדלפה הגדולה - כותרות אחרונות ב-ynet

 

 

חלק מהמסמכים עוסקים בדיונים בנוגע לאפשרות שהמשטר הצפון-קוריאני יקרוס, ובהערכות מתי תיתכן קריסה שכזו. מהתכתובות עולה כי קיים "חלון הזדמנויות" לכך, אולם תכתובות אלה נוגעות לתקופה שטרם ירי הטורפדו על אוניית הקרב צ'אונן, טרם מתקפת הפגזים הצפון-קוריאנית על האי יונפיונג וטרם חשיפת המתקן החדש שהקימה פיונגיאנג להעשרת אורניום.

 

מהמסמכים עולה כי סין לא היתה בטוחה בשאלות קריטיות כמו מי יירש את קים ג'ונג איל והתקדמות תוכנית הגרעין הצפון-קוריאנית. דיפלומטים אמריקנים העריכו במסמכים כי צפון-קוריאה "שומרת את הקלפים שלה קרוב לחזה" אפילו כשמדובר בבת הברית הגדולה ביותר שלה.

 

ביוני 2009 אמר גורם סיני לקונסול הכללי האמריקני בהונג-קונג כי בייג'ינג סבורה שתוכנית הגרעין הצפון-קוריאנית "נמצאת רק בשלב התחלתי" - דבר שלימים התברר כהערכת חסר גסה. בפברואר 2010 אמר סגן שר החוץ הדרום-קוריאני צ'ון יונג-וו, לשגרירה האמריקני קתלין סטיבס, כי נראה שלסין יש יכולת השפעה מועטה על פיונגיאנג, הן בעניינים מדיניים והן במקרה שהאחרונה תקרוס. 

 

עוד אמר סגן שר החוץ הדרום-קוריאני כי סין "נעדרת רצון" לשנות את התנהגותה של צפון-קוריאה, וכי היא לא בהכרח תתנגד לעמדת ארה"ב ודרום-קוריאה במקרה של קריסת המשטר הקומוניסטי בפיונגיאנג. "סין תרגיש בנוח עם יהיה איחוד בחצי האי הקוריאני, כל עוד המדינה המאוחדת לא תהיה עוינת כלפיה".

 

עוד מצוטט צ'ון בתכתובות כמי שטוען שלהערכתו המשטר הצפון-קוריאני לא יחזיק מעמד יותר משלוש שנים אחרי מותו של קים ג'ונג איל. הוא גם דחה את האפשרות שסין תתערב צבאית כדי למנוע התפתחות של כאוס פוליטי בצפון-קוריאה.

 

למרות זאת, מהתכתובות עולה כי סין מתכוננת ברצינות לאפשרות של קריסת המשטר בפיונגיאנג. גורמים סינים מצוטטים כמי שמעריכים שבייג'ינג תיאלץ להתמודד עם כ-300 אלף פליטים במקרה עזה, ותיאלץ לסגור את הגבול עם צפון-קוריאה. הגורמים הסינים השתמשו בשפה מזלזלת ביחס לצפון-קוריאה. בתכתובת מאפריל 2009 מצוטט סגן שר החוץ הסיני לשעבר כמי שאמר לגורם אמריקני שפיונגיאנג מתנהגת כמו "ילד מפונק" בכך שהיא מבצעת ניסויי טילים כדי ללחוץ על חמש המדינות הלוקחות חלק במגעים עמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים ג'ונג איל. מה יקרה אחרי מותו?
צילום: רויטרס
סין לא מתנגדת לאיחוד הקוריאות
צילום: AFP
מומלצים