אין הטבות מס לערבים: "רוצים נוחות ליהודים"
בג"ץ כבר קבע כי הענקת הטבות מס לפי מקום מגורים מפלה את היישובים הערביים - אך הממשלה לא עשתה דבר כדי לשנות את החוק - ואף לא התייחסה לפסיקת בית המשפט. "כנראה אנחנו תושבים מסוג אחר"
ראשי רשויות מהמגזר הערבי מוחים על החלטת הממשלה להפלות אותם לעומת יישובים יהודיים בקו העימות ולא להעניק להם הטבות מס. למרות שבג"ץ קבע כי התיקון לפקודת מס הכנסה שאישרה הממשלה אינו שוויוני, הממשלה טרם התייחסה לפסיקת בית המשפט ולא העבירה את רשימת היישובים החדשה. בסוף החודש שעבר היה המועד האחרון של המדינה להשיב לפסיקה, ובמגזר הערבי טוענים כי מדובר בהחלטה גזענית.
בספטמבר קבע בג"ץ כי הטבות המס הניתנות לתושבי המדינה על פי מקום מגוריהם, אינן שוויוניות ואינן חוקיות משום שרשימת היישובים החדשים הזכאים להן לא כוללת אפילו יישוב ערבי אחד.
"יש אפליה ממושכת בנושא הזה", אומר מהדי נסר-אלדין, ראש מועצת כסרא-כפר סמיע, הנמצאת מצפון לכרמיאל. לטענתו, "אנחנו יותר קרובים לגבול מיישובים יהודים, ואין שום הסבר למה היישוב הדרוזי כסרא-כפר סמיע לא מקבל והיישוב כפר ורדים שרחוק יותר מאיתנו מקבל הטבת מס". הוא הוסיף כי "משרד ראש הממשלה מזלזל בטיפול בנו ונוקט סחבת שנמשכת שנים".
"אני לא בעד להוריד לאף תושב בצפון", אומר קאסם עווד, ראש מועצת כפר מזרעה שמדרום לנהריה, "אבל לצערי הרב, הממשלה לא עושה כל מאמץ כדי לתת מענה לדרישות התושבים הערביים, אלא מחפשת את הנוחות ביישובים היהודיים".
ב-2002 עתר עווד לבג"ץ אולם עד היום לא ניתן פסק דין. "עשיתי צילום אווירי והוכחתי לבית המשפט שיש יישובים יהודיים דרומה מהכפר שזוכים להטבת מס, שכן אחד הקריטריונים הבסיסיים זה מרחק מהגבול".
מלבד בג"ץ, פועל עווד גם בוועדת הכספים של הכנסת כדי לתקן את החוק. "ועדת הכספים אומרת שהם לא יוכלים להחליט, כי זה נושא שתלוי בוועדת קווי העימות והממשלה. בג"ץ אומר שהממשלה והכנסת צריכים לחוקק חוק".
עווד כבר מגלה סימנים של ייאוש מהביורוקרטיה. "אם בג"ץ לא יכול להחליט בדברים האלה או שהפוליטיקה לא נותנת להחליט, אז אני פונה לאלוהים".
"המדינה צריכה לעשות חשבון נפש"
גם בדרום זוכים יישובי קו העימות להטבות מס מהממשלה, אולם ראש עיריית רהט, פאיז אבו-סהיבאן, סבור כי שורש העניין הוא אפליה. "המדינה צריכה לעשות חשבון נפש כלפי החברה הבדואית", אומר אבו-סהיבאן, "רהט צריכה לקבל כמו שמקבלים בשדרות, באר-שבע, ערד ודימונה, אחרת יש כאן הפליה וגזענות, וכנראה אנחנו לא תושבי הנגב אלא תושבים מסוג אחר".
לטענת ראש העיר, הממשלה מפקירה את האוכלוסייה הבדואית ולא דואגת לתעסוקה. "אומרים שיש ונדליזם בקרב הבדואים, אבל זה בגלל שאין תעסוקה. מי שגורם לחוסר תעסוקה זו המדינה, אנחנו רוצים שהמדינה תיתן לנו תעסוקה ושנהיה עצמאים מבחינה כלכלית".
ע"ד סאוסן זהר ממרכז "עדאלה", אמר כי "אנחנו לא מופתעים מעמדת ראש הממשלה. בהרבה מקרים אנחנו רואים שיש הפליה תקציבית". לדבריה, "זה מאוד מצער שאין לממשלה את הרצון הפוליטי ליישם את החלטת בג"ץ, כי צריך לקיים אותה".
ממשרד ראש הממשלה טרם נמסרה תגובה.
Read this article in English