חגיגת קרם הקוקוס
מופתעת מהשילוב בין תבלינים לרוטב חריף יחד עם חלב קוקוס, נכנסה אלומה בליליוס למטבח כדי לראות מה תוכל להכין מערבוב הטעמים האוריינטלי שנחת אצלה במטבח - והתאהבה כליל. התוצאה: 2 מתכונים צבעוניים, אחד לחזה עוף ואחד על בסיס ירקות
אני לא יודעת מה איתכם, אבל אצלי החשקים באים בתקופות. פעם זה סלטים בריאים, ומנגד עוגות עתירות שומן, ופעם זה נזידים ובישול ארוך, ומנגד שניצל, צ'יפס, סלט. לאחרונה, התגנב לו למטבח שלי אגוז הקוקוס, ובעיקר קרם הקוקוס.
הכל התחיל לפני כחצי שנה כשהשתתפתי בסדנת בישול של אוכל אינדונזי. זו היתה סדנה חדשנית ומפתיעה בהרבה מובנים: השימוש בתבלינים שאני, אישית, תמיד חשבתי שהם משתלטים מדי ולא טעימים בעיניי, הסמבל (רוטב פלפלי צ'ילי) כבסיס לכל תבשיל, ובעיקר השילוב ההרמוני שיוצר טעמים מאוזנים, ולכן מנטרל גם את החריפות של הסמבל וגם את טעמי התבלינים המשתלטים. בין היתר, היה שם שימוש נרחב בקרם הקוקוס, שלטעמי הוא אדיר. טעם חדש ומרענן שלא הכרתי מהמטבחים שבהם אכלתי או מהמטבח שגדלתי עליו. שמרתי את הזיכרון עמוק בראש והשתמשתי בו לאחרונה כמרינדה לחזה עוף.
כמו שכבר כתבתי בעבר, חזה עוף הוא נתח שסופג טעמים, אך גם נתח שמתייבש מהר אם לא מקפיצים אותו כמו שצריך. במקרה של המרינדה הנ"ל, חלב הקוקוס משמש גם כטעם וגם נוזל לריכוך הנתח ושמירת העסיסיות של הנתח. השילוב של האורז עם הירקות, שבושל בנוזל קרם הקוקוס עם חזה העוף הפיקנטי, יוצרים מנה מרעננת, שונה, קלה להכנה וטעימה מאוד.
לנוזל הקוקוס יש כמה דרגות סמיכות:
- חלב קוקוס: שהוא, למעשה, מי הקוקוס, הנוזל הטבעי של אגוז הקוקוס.
- קרם הקוקוס: מיוצר מטחינת האגוז עם מים חמים, לאחר שהנ"ל מתקרר נוצר הקרם. הקרם נע בין 17-30% שומן והוא משמש בעיקר כתחליף לחלב ולמוצריו הנלווים.
אני, אישית, משתמשת בפחית שרשום עליה קרם קוקוס 22% אחוזי שומן. המשמעות של סמיכות הקרם היא בטעם. ככל שאחוזי השומן יורדים, לצערי גם הטעם פחות מורגש ואתם מפסידים את האפקט שכל כך נעים לחך.
חזה עוף עם קרם קוקוס
המרכיבים (ל-4 מנות):
700 גרם חזה עוף נקי מגידים ושומן, חתוך לקוביות "גולש", 4*4 ס"מ
4 ס"מ ג'ינג'ר מקולף וקצוץ לקוביות קטנות
1 פלפל צ'ילי אדום טרי פרוס (מי שמפחד מחריף, יש לקצוץ את הפלפל ללא הגרעינים)
1/4-1/2 כפית כורכום
4-5 שיני שום מגורדות בפומפייה דקה
1/4 כוס קרם קוקוס
1 כף חרדל דיז'ון חלק
4 כפות יין מירין (יין אורז מתוק)
4 כפות רוטב סויה תמרי או כל סויה איכותית ואמיתית אחרת
1/2 כפית פלפל שחור גרוס דק
2 כפות שמן קנולה או שמן צמחי אחר
1/3 כוס קרם קוקוס
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את כל חומרי המרינדה, למעט 1/3 כוס חלב הקוקוס והשמן, ושופכים על חזה העוף ומשרים למינימום שעתיים עד ליממה.
- מחממים כף שמן במחבת כבדה ומעבירים לתוכה כרבע מכמות החזה עוף. להשתדל לא להוסיף בשלב זה את נוזלי המרינדה. מטגנים כ-4 דקות או עד שהחזה עוף מחליף את צבעו לגוון לבן ובמרכזו של החזה לצבע ורדרד. יש לחזור על הפעולה עד שכל החזות העוף מטוגנים. מניחים את חזות העוף לנוח בצד.
- באותה מחבת מרתחים את נוזלי המרינדה עם 1/3 כוס קרם הקוקוס, מצמצמים מעט ומתקנים טעמים במידת הצורך.
- מחזירים את החזות המטוגנים למחבת ומבשלים יחד עד שהנוזל מבעבע, כך מבשלים את חזות העוף ברוטב למשך כ-2 דקות.
עוף ואורז בחלב קוקוס (צילום: שירן כרמל)
אורז עם ירקות וקרם קוקוס
המרכיבים (ל-4 מנות):
2 כפות שמן קנולה או שמן צמחי אחר
1 בצל גדול קצוץ דק
3-4 גזרים חתוכים לקוביות בנוניות
5 שיני שום קצוצות דק
1/4 1 כפיות מלח דק
1/2 כפית כורכום
1/2 1 כוסות אורז לבן בסמטי שטוף היטב
2 כוסות קרם קוקוס
1 כוס מים או ציר עוף או ציר ירקות
1/2 צרור כוסברה קצוץ דק
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר על להבה בינונית, ומטגנים את הבצל עד לשקיפות. מוסיפים את קוביות הגזר והשום ומטגנים כ-2 דקות.
- מוסיפים את האורז והתבלינים, למעט הכוסברה, ומאדים כ-2 דקות נוספות.
- מוסיפים את קרם הקוקוס והמים ומבשלים עד לרתיחה. בזמן הרתיחה מוסיפים את הכוסברה ומערבבים. מבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
- מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 5 דקות. ולאחר מכן פותחים את הסיר ו"פותחים" את האורז בעזרת מזלג.
- קייטרינג אלומה : שירותי קייטרינג לאירועים בבעלותה של שפית/קונדיטורית אלומה בליליוס
- צילום: שירן כרמל