ההרשעה בוטלה: החוקרים לא נתנו לחשוד לישון
בית המשפט המחוזי בפתח תקווה הפך את הרשעתו של אלכסנדר זייצב, שנמצא אשם בתאונת "פגע וברח" בכביש 4. השופטים מתחו ביקורת על החוקרים, שהתעלמו מראיות מזכות וגבו הודאה מזייצב לאחר שמנעו ממנו שינה במשך יומיים
נהג שהורשע בדריסת הולך רגל והפקרתו זוכה מחמת הספק - לאחר שהשופטים קבעו כי הודאתו נגבתה בנסיבות לא הוגנות. בית המשפט המחוזי בפתח תקווה קיבל את ערעורו של אלכסנדר זייצב ומתח ביקורת על חקירת המשטרה. השופטים ביססו החלטתם גם על שורת ראיות שהוכיחו כי רכבו של זייצב לא היה זה שגרם למותו של הנפגע.
זייצב הורשע בהפקרתו של יהושע יגודייב, בן 34 מחדרה, שגופתו נמצאה מוטלת בתעלה בצד כביש 4, צפונית לצומת רעננה, ב-2007. ליד הגופה נמצאו חלקי רכב שבורים, ביניהם מראת רכב עליה כתם דם, מה שעורר את החשד כי הוא נפגע על-ידי רכב שנמלט מהמקום.
הדורס, בן 23 מאילניה, נעצר והודה במהלך החקירה במיוחס לו. בכתב האישום נגדו נטען כי זייצב פגע ביגודייב ברכב של חברו, עליו הרכיב לוחית רישוי של רכב סובארו מפורק שבבעלותו, ונמלט מהמקום. בכתב האישום לא יוחסה לזייצב עבירה של גרימת מוות ברשלנות, אך הוא הואשם בין היתר בהפקרה לאחר פגיעה, שינוי זהות רכב, שיבוש מהלכי משפט ועוד.
זייצב הועמד לדין בבית משפט השלום בנתניה, וכבר אז ציין סניגורו, עו"ד גיל משה, פגמים בחקירה. חרף זאת, החליטה השופטת גלית ציגלר להרשיעו, ובחודש מאי השנה נגזרו על זייצב 22 חודשי מאסר בפועל. עורכי דינו של צייזב, בהם גם עו"ד אדם פיש, ערערו על ההכרעה לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, וחזרו על טענותיהם כי נפלו פגמים בחקירה וכי מרשם הודה במעשים לאחר שלא הורשה לישון במשך יומיים.
ביהמ"ש החליט לבסוף לקבל את הערעור ולבטל את הרשעתו של זייצב. השופטים ציינו כי השופטת ציגלר טעתה בהחלטתה להרשיע וכי ההודאה נגבתה בנסיבות לא חוקיות, כאשר החוקרים אף מנעו מזייצב את הזכות להיוועץ עם סניגור.
גם חוות הדעת הפתולוגית תומכת לגרסתם בזיכויו של זייצב, שכן נקבע כי יגודייב נפגע מרכב גדול שלא דומה למכונית בה נהג המורשע, ועל רכבו של זייצב לא נמצאו סימני פגיעה התואמים לשברים שנמצאו בזירת התאונה. גם כתם הדם שנמצא על המראה שנותרה בזירת התאונה אינו תואם לדמו של יגודייב.
"זיכוי זה הוא למרות הודאותיו של זייצב, שלא רק שלא נתמכו בדבר מה לחיזוקן,
אלא נסתרו בבסיסן על-ידי התשתית הראייתית האובייקטיבית", נכתב בהחלטה.
"בית משפט השלום בנתניה בהכרעת הדין המרשיעה נסמך על הודאותיו של מרשי והתעלם לחלוטין מהדרך הבעייתית בה הוצאו מהנאשם", אמר סנגורו של זייצב, עו"ד משה, "הוא ועצם עיניים לנוכח כל הראיות המדעיות והאובייקטיביות שנמצאו בתיק החקירה". עו"ד פיש, שייצג את זייצב בערעור בהתנדבות מטעם המרכז ע"ש חיים כהן להגנה על זכויות אדם, טען כי המשטרה פוגעת באופן שיטתי בזכויות עצורים. "שוטרים ממשיכים לרמוס זכויות של נחקרים בדרכים לא חוקיות, מונעים מהם שינה, לא מציינים בפניהם את זכויותיהם להיוועץ עם עורך דין ומשקרים בבית המשפט מבלי שימוצה איתם הדין",