שתף קטע נבחר

הערעור התקבל: הורשעו רוצחי שקד שלחוב

בית המשפט העליון הפך את החלטת המחוזי והרשיע את מאיר ז'אנו וישראל גנון ברצח הנערה באשקלון לפני 7 שנים. "היתה זו טעות להכריז על גרסתו של סנקר ככזו שיש לראותה כנטולת משקל", קבע השופט אדמונד לוי בהתייחסו לעד התביעה המרכזי. קרובי משפחתה של שלחוב פרצו בבכי בבית המשפט

זמן רב אחרי הטרגדיה, האחראים לרצח הנערה הולכים לכלא: בית המשפט העליון הפך הבוקר (יום ה') את החלטת בית המשפט המחוזי והרשיע את שני הנאשמים ברצח הנערה שקד שלחוב לפני שבע שנים, כשנקלעה לניסיון חיסול כושל. הוריה של שלחוב פרצו בבכי בבית המשפט.

 

  • לפסק הדין המלא - לחצו כאן

 

השניים, מאיר ז'אנו וישראל גנון, זוכו בבית המשפט המחוזי בבאר-שבע מכל האישומים נגדם. בהחלטתם כתבו שופטי המחוזי כי עדותו של עד התביעה המרכזי, העבריין ירון סנקר, אינה אמינה דיה. הבוקר, העליון קיבל את ערעור המדינה - והחליט לעצור את השניים עד תום ההליכים נגדם. התיק יעבור בחזרה למחוזי לקביעת עונשם של השניים.

 

שלחוב בת ה-16 נורתה בראשה למוות במרכז אשקלון בחודש יולי 2003, כשמצאה עצמה במה שנחשד כחיסול חשבונות בין עבריינים. היא נסעה ברכב עם חבר שלה ועוד חברה, וכשהגיעו לצומת הרחובות רבין-נווה דקלים,

הגיח לעברם רכב אחר, שממנו נורו מספר יריות. חברתה נפגעה בידה והנהג נורה בחזהו. 

 

בהחלטתם, המשתרעת על פני 73 עמודים, שמטו שלושת שופטי ההרכב - אדמונד לוי, סלים ג'ובראן ויצחק עמית - את השטיח מתחת להכרעת בית המשפט המחוזי ומתחו עליו ביקורת חריפה.

 

השופט לוי קבע כי סנקר היה אגוז קשה לפיצוח, וכי גרסאות יתר העדים לא עלו בקנה אחד עם גרסתו של סנקר, "אולם מכאן ועד למסקנתו של בית-המשפט המחוזי, אשר דימה את גרסאותיו של סנקר למשענת קנה רצוץ, שכלל לא ניתן להסתמך עליהן ואין לייחס להן כל משקל  - הדרך ארוכה".

 

לכן, כתב לוי, "מסקנתי היא אפוא כי היתה זו טעות להכריז על גרסתו של סנקר ככזו שיש לראותה כנטולת משקל. אדרבה, סבורני כי מדובר בגרסה שגם אם לא ניתן לייחס לה את מלוא המשקל - חשיבותה לבירור האמת רבה. מסקנתי זו תהא מושתת על שני נדבכים: האחד - הדינמיקה שאפיינה את חקירתו של סנקר והמניע למסירת ההודעות; והשני - אימות ההודעות בראיות חיצוניות מזירות האירועים".


פרצו בבכי לאחר ההחלטה. הוריה של שקד שלחוב (צילום: גיל יוחנן)

 

בהתייחסו לדרך החקירה של עד התביעה המרכזי סנקר, כתב עוד השופט לוי: "בית-המשפט המחוזי הגיע למסקנה כי אכן, בכמה צמתים חשובים בחקירה נחקר סנקר על-ידי שוטר שלא התמצא בפרטי החקירה, וכי כתוצאה מכך הוא לא נחקר בנקודות מהותיות". ראש ההרכב, השופט אדמונד לוי כתב: "לא אוכל להיות שותף לקביעה זו. בית-המשפט המחוזי לא נימק את מסקנתו, ובתוך כך לא ציין מי הם החוקרים שלא התמצאו בחקירה וכיצד פגע דבר זה במשיבים".

 

השופט יצחק עמית הוסיף כי גם "אם נצא מנקודת הנחה שסנקר בדה את הדברים שאמר לחוקרים, הרי זה פלא שמכל החשודים הפוטנציאליים הוא הצליח להצביע דווקא על השניים שמכלול של בעיות נסיבתיות מוביל אליהם, כאשר הוא עצמו כמובן לא ידע ולא יכול היה לדעת על אותן ראיות שעיקרן בהאזנות סתר".

 

סנקר גילה מי הרוצח על קבר הבבא סאלי

השופט לוי קבע כי ניתן להבין מדוע סירב סנקר למסור את שמותיהם של המעורבים ברצח. "במהלך החקירה החל סנקר בתהליך של חזרה בתשובה, והחוקרים לקחו אותו למתחם הבבא סאלי, שם הצליח החוקר אלימלך לשכנע את סנקר לחשוף את זהותם של האחראים למותה של שקד שלחוב באלה המילים:

 

"חוקר: זה מצב שממנו אין דרך חזרה עכשיו דרך חדשה, ירון חדש, חיים חדשים.. הכל אחרת. אז אם הולכים בנתיב של בית סוהר הולכים בנתיב של בית סוהר... כי זה גם לנקות את השם של ה... לגמור בצורה הכי טובה את הקטע של שקד. אני רוצה שתגיד לי מי זה הבן אדם הזה שמרגיש חרא ואני מבטיח שהוא יודה לך... מי זה הבן אדם שלחץ על ההדק? אל תפחד.

 

סנקר: לא, אני לא מפחד. אני אגיד לך מי זה. קוראים לו ישראל גנון".

 

מאותה נקודה בקבר הבבא סאלי סיפר סנקר לחוקר מה גרם לו לספר את האמת: "אמא זאת אמא כמה זה כואב לה וכמה הצער משפיע על כל המשפחה. מה שהרגיז אותי על האנשים האלה שאיתם עבדתי... שבשבילם לקחת נשמות זה כאילו שוק בשר, וגם אם ילך חף מפשע זה משמיים, זה לא בידיים שלך לא קרה שום דבר".

 

"שים כיפה תתפלל, תקן את עצמך אח שלי"

במהלך העימותים ביניהם, ניסה סנקר לשכנע את ז'אנו וגנון שיודו ברצח שלחוב. עיון בתמלילי העימותים שנערכו ביניהם, מספק הצצה לנבכי נפשו של עד התביעה המרכזי והוכחה כי לא ציפה לקבל טובות הנאה: "המעמד הזה שיש לנו אותו זה מעמד חד פעמי לא יהיה עוד פעם מעמד כזה וזה הזמן שלך, זמן לתיקון, זמן לחזור בתשובה, כמוני, תחזור בתשובה שים כיפה תתפלל. בזה שאתה מודה כבר, תודה על עצמך, אתה לא רוצה להודות על המזדיינים האלה, אל תודה אתה מבין? אבל תודה על עצמך תקן את עצמך אח שלי".


שני הרוצחים, מאיר ז'אנו וישראל גנון, הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

 

פסק הדין עוסק בהרחבה גם בשאלת תמלילי השיחות שביצעו הנאשמים: "גם אם מתעלמים מעמדתן של המתמללות באשר לזהותם של הדוברים בשיחה זו, יש יסוד סביר להניח - ואף מעבר לכך - כי המשיבים שהו יחדיו בשעת הרצח ובידיהם מכשיר הטלפון ממנו בוצעה שיחה הקושרת אותם לעבירה". אותה השיחה, קובע בית המשפט העליון מהווה "ראיה חיצונית המתווספת לעדותו של סנקר, וקושרת את המשיבים - הם ולא אחרים - למעשה הרצח".

 

בית המשפט העליון מוסיף נדבך נוסף לראיות הקושרות את הרוצחים עם המעשה: "העובדה כי ארבע דקות לאחר הרצח אוכן הטלפון באזור המוסד החינוכי 'כפר סילבר', אף היא יכולה להתיישב עם האפשרות שבעליו היה מעורב ברצח, במיוחד כאשר זירת הירי ממוקמת ברחוב מנחם בגין באשקלון, שהוא רחוב ראשי הסמוך לכפר סילבר, ולמעשה מוביל ישירות אליו".

 

"תחנה 260 לא עונה"

השופט יצחק עמית סיכם את הראיות בפרשה באלה המילים:

  • ז'אנו וגנון היו יחד והיה להם מניע לפגוע בשלום דומרני
  • הם היו יחד ברכב ששהה במהלך כשעתיים לפני הרצח בכפר סילבר, כעשרים דקות לפני הרצח הרכב נמצא באשקלון, בעת הרצח הרכב נמצא באשקלון ודקות ספורות לאחר הרצח הרכב עוזב את אשקלון
  • יום לפני הרצח משוחח ז'אנו עם אחיו יגאל, דקות בסמוך לאחר הרצח יגאל משוחח עם גנון וכשעה לאחר הרצח יגאל משוחח עם ז'אנו
  • במהלך שיחה סתמית וקצרה בין יגאל לגנון בדקות סמוך לאחר הרצח, אומר יגאל לגנון "תשמרו על עצמכם אחי".
  • במהלך השיחה בין יגאל לז'אנו כשעה לאחר הרצח הם משוחחים אודות הרצח שעליו "שמעו".
  • "תחנה 260 לא עונה" - טלפון מס' 260, שהיה ברכב ובשימושם של ז'אנו וגנון בעת הרצח ובאזור הרצח, חדל לפעול יום לאחר הרצח.
  • יגאל מדבר עם אחיו ז'אנו ארבעה ימים לאחר הרצח ואומר לו שצריך להחליף גם את הטלפון ולא רק את הכרטיס.
  • גנון וז'אנו לא מספקים הסבר מדוע נפסק השימוש בטלפון 260.
  • ז'אנו משקר וטוען כי לא השתמש בטלפון זה.
  • ז'אנו וגנון לא חוזרים בימים שלאחר מכן לאשקלון.
  • ז'אנו וגנון תוקפים את יניב רווח - הנהג במכונית שבה נרצחה שקד שלחוב - זמן קצר לאחר הרצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: דני סלומון
נורתה בראש. שקד שלחוב
צילום רפרודוקציה: דני סלומון
ירה בנערה. ישראל גנון
צילום: גיל יוחנן
צילום: עופר עמרם
אגוז קשה לפיצוח. ירון סנקר
צילום: עופר עמרם
מומלצים