שתף קטע נבחר

אתמול פיקחו – היום מזהמים?

חצו את הקווים: שני בכירים במשרד להגנת הסביבה זכו לתפקיד בחברה שנחשבת לאחד המזהמים הגדולים בצפון - כרמל כימיקלים. התושבים חוששים: "בתקופת כהונתם הם "נתנו הנחות" למפעל ובתמורה קיבלו את תפקידיהם הנוכחיים". הבכירים בתגובה: "האשמות חסרות יסוד"

מתפקיד בכיר במשרד להגנת הסביבה, לעבודה במפעל עם היסטוריה של עבירות סביבתיות: רוברט ראובן, ששימש שנים ארוכות כמנהל מחוז חיפה במשרד, מועסק כיועץ סביבתי בכיר בארבעת החודשים האחרונים על ידי קבוצת דור כימיקלים, שבבעלותה מפעל כרמל כימיקלים בעתלית.

 

ראובן מכיר היטב את כרמל כימיקלים. תקופה ארוכה מאוד הוא נהג לשלוח מכתבי התראה, לערוך שימועים ולאיים על המפעל בשל עבירות סביבתיות. אולם עושה רושם שבתקופה האחרונה, מאז פרש מתפקידו במשרד, התבססה היכרות זו מקרוב.

 

בדיקת ynet מעלה כי ראובן אינו לבד. יוסי בן חמו, מי שהיה ממונה חומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה והיה מעורב גם הוא בבדיקות שונות שבוצעו במפעל, גם עובד כיום כיועץ של החברה בעתלית.

 

המינויים הללו מעוררים תחושות לא נוחות בקרב תושבי עתלית, שמנהלים מאבק מתמשך כנגד פעילות המפעל. חששם המרכזי הוא שבתקופה הסמוכה לפרישתם, היו החלטותיהם נגועות בניגוד עניינים.

 

התריע על זיהום - ואישר את הרחבת המפעל

אחד הנושאים המרכזיים שמטרידים את התושבים הוא הרחבת פעילות כרמל כימיקלים - לאחרונה הועברו מספר קווי ייצור דבקים ממפעל ורוליט בדרום תל אביב אל המפעל המקומי, זאת למרות שהרשויות השונות הצהירו תקופה ארוכה שלא יאפשרו את המעבר.

 

במשרד להגנת הסביבה אישרו, שמי שהחליט על מעבר קווי הייצור למפעל היה ראובן. בשלהי כהונתו, במאי 2009, אישר למפעל לקלוט קווי ייצור של דבקים לבנים, דבק פלסטי ודבק מותך וכן אישר להעביר קו ייצור נוסף של דבק מגע - למפעל דור כימיקלים של החברה, הממוקם בחיפה.

 

"ההחלטה התקבלה לאחר קבלת בדיקות סביבתיות של המשרד שמצאו כי אין מניעה לאשר את המעבר", נמסר מהמשרד.

 

אך מה שמטריד אינה רק ההחלטה על העברת הקווים, אלא העובדה, שבאותו חודש ממש שבו התקבלה ההחלטה, שלח ראובן מכתב התראה לכרמל כימיקלים על זיהום אוויר ועל הפרת תנאי רשיון העסק שברשותם.

 

במכתב, שהגיע לידי ynet, מציין ראובן בפני גיל דנקנר, מנכ"ל המפעל, כי טרם פעל לריקון בריכת האידוי שבשטח המפעל, למרות שהתבקש לעשות זאת פעמים רבות. בריכת האידוי הזו נמצאה בבדיקות של המשרד להגנת הסביבה כמקור לפליטת חומרים מסרטנים - בהם פורמלדהיד - בריכוז שעולה על התקנים במאות אחוזים.

 

"סביר להניח שבימים חמים יותר ההתנדפות תהיה גדולה יותר והריכוזים של פורמלדהיד באוויר יהיו גבוהים עוד יותר. מכאן שאי פינוי תכולת הבריכה יש בו כדי להחמיר את זיהום האוויר בפורמלדהיד - שהינו חומר מסרטן בבני אדם", הוא כותב. בסיכום המכתב מציין ראובן שהעונש על עבירות אלו הוא מאסר למשך 18 חודשים או קנס של 67 אלף שקל.

 

אולם כאמור, באותו חודש ממש שבו הוא מתריע ומציג נתונים חמורים - מאשר ראובן להעתיק את קווי הדבקים הנוספים. בכך למעשה - הוא אפשר להרחיב את פעילות המפעל.


תעלת הניקוז במפעל

 

אז יש או אין רשיון עסק?

במשרד מתעקשים גם כיום שאין ולא היתה מניעה למעבר הקווים החדשים. אולם מכתב שניסח ראש המחוז הנוכחי, שלמה כץ, כחודש לאחר מעבר הקווים וכניסתו לתפקיד - מצביע כי באותה תקופה ממש היו ליקויים בנושא רישיון העסק של המפעל.

 

במכתב, מיוני 2009, כותב כץ: "לאחר בחינה מקצועית, המשרד להגנת הסביבה אינו רואה בעיה סביבתית בדבקים אלה במפעל בעתלית. יצוין כי לפי הידוע לנו, המפעל עובד בתקופה האחרונה ללא רישוי עסק ומשרדנו הוציא לו תנאים מקדימים לרשיון". 

 

במועצה האזורית חוף הכרמל, טוענים שקביעתו של כץ אינה מדויקת. בתשובה לפניית ynet בנושא ציינו במועצה כי מבדיקה שביצעו, היה למפעל רישיון עסק באותה התקופה כנדרש.

 

לא ננקטו צעדים נגד המפעל

בעוד הרשויות חלוקות ביניהן באשר לרשיון העסק של המפעל, טענותיהם של נציגי עמותת כחול ירוק - העמותה המייצגת את תושבי עתלית במאבקם - נמתחות הרבה מעבר לכך - בעמותה מציינים כי עצם כהונתו של ראובן כראש המחוז מטרידה אותם בעיקר נוכח ההיסטוריה הארוכה של המפעל בעבירות סביבתיות - והעובדה שבזמן כהונתו הסתפק המשרד בשליחת מכתבים וקיום שימועים.

 

עוד מציינים בעמותה, כי למעט הליך משפטי שהתקיים לפני למעלה מעשר שנים - בשנים האחרונות כמעט שלא ננקטו צעדים מעשיים כנגד המפעל, למרות שהוא שוב ושוב הפר את בקשות המשרד, למרות זיהום שהוא גרם בסביבתו ועל אף שהוא לא עמד בהתחייבויותיו, יותר מפעם אחת.

 

למעשה, הקו הנוקשה יותר שהציב המשרד להגנת הסביבה כלפי התנהלות כרמל כימיקלים, החל רק לאחר פרישתו של ראובן. כך למשל, באוגוסט 2009, מצאו אנשי המשרד כי ריכוז החומר המסרטן פורמאלדהיד באוויר, חרג בהרבה מן הערכים המותרים במקומות מסוימים והגיע לעיתים עד פי 130 מהתקן.

 

במהלך אותה בדיקה גילו אנשי המקצוע כי תהליך פינויה של בריכת האידוי במפעל, אותה בריכה שפינויה התעכב תקופה ארוכה מאוד, נעשה לבסוף שלא על פי הנהלים ובאופן שעשוי לסכן את הסביבה. אולם הפעם, בניגוד לפעמים קודמות, מנהל המחוז החדש כץ הגיב ושלל את היתר הרעלים של המפעל. החלטה זו מנעה בפועל את המשך עבודתו של המפעל והוא נאלץ להוציא את 150 עובדיו לחופשה כפויה.

 

תגובות

רוברט ראובן מסר בתגובה לכתבה כי: "אני גאה בכך שהצלחתי להביא לכך שהיום המפעל פועל לפי הדרישות הסביבתיות. זו היתה המטרה שלי ואני רואה בכך הישג אישי. בשלהי תקופת כהונתי החלטתי שחלק מקווי הדבקים - הדבקים המסוכנים יותר - יועברו למפעל דור בחיפה ולא לעתלית. בנוסף, אי אפשר לטעון נגדי טענות לא ענייניות שכן בעבר הגישו נגדי מנהלי המפעל תביעה משפטית ואם מדיניותי היתה סלחנית, כנראה שלא היתה מוגשת תביעה כזו".

 

יוסי בן חמו מסר בתגובה: "אני עובד של חברת "דור אקולוגיה" שנמצאת ברמת חובב. לאור ניסיוני בתחום הסביבתי אני מסייע מפעם לפעם לחברה האחות שבעתלית כדי לוודא עמידתה בדרישות והנחיות המשרד להגנת הסביבה. אני מצר על כך שבמקום לנהל דיון ענייני מתוך שקיפות והידברות בשיפורים המשמעותיים שהותקנו במהלך השנתיים האחרונות, עמותת "כחול ירוק" בוחרת לפסוח על ההידברות המוצעת להם ולעבור לערוץ של תקיפה אישית חסרת כל יסוד, אשר אינה מקדמת את מטרותיהם".

 

מפעל כרמל כימיקלים בחר שלא להגיב לכתבה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריכות האידוי במפעל
צילום: גדעון בצלאל
כרמל כימיקלים
צילום: ערן יופי כהן
מומלצים