חינם, אז באים: עלייה חדה במס' טיפולי השן לילד
5 חודשים עברו מאז עברה רפורמת טיפולי השיניים - והורים לילדים עד גיל 8 נוהרים לקופות החולים. בכללית מדווחי על עלייה של 50% בשיעור המטופלים הצעירים מאז תחילת הרפורמה, במאוחדת על גידול של 100% ובמכבי - על גידול של 300% בהשוואה לשנה שעברה
טיפולי השיניים לילדים ללא תשלום תופסים תאוצה: ארבע קופות החולים מדווחות היום (ה') על עלייה של בין 50% ל-300% בטיפולי השיניים בילדים עד גיל 8; זאת, בעקבות רפורמת טיפולי השיניים של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן שנכנסה לתוקפה ב-1 ביולי השנה. במהלך 2010 תורחב המסגרת לטיפולי שיניים ואלו יינתנו גם לילדים עד גיל 10.
הלקוחות ממשיכים להגיע
אתמול חשף משרד הבריאות כי מדי חודש ניתנים בממוצע קרוב ל-100 אלף טיפולי שיניים לילדים עד גיל 8 ללא תשלום. לפי הערכה זו, מאז תחילת הרפורמה לפני חמישה חודשים, מדובר בכחצי מיליון טיפולי שיניים לילדים, ללא תשלום.
את הנתון חשף ד"ר טוביה חורב, סמנכ"ל כלכלה וביטוח במשרד הבריאות, במסגרת דיון שנערך בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. יש לציין כי למשרד הבריאות אין נתון הנוגע למספר הילדים שטופלו בתקופה המקבילה אשתקד (לפני הרפורמה), אך מנתוני קופות החולים עולה כי ישנו גידול של של עשרות עד מאות אחוזים במספר הילדים המטופלים.
ממכבי נמסר על עלייה של 42% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (יולי עד נובמבר), עם 42,555 ילדים שטופלו השנה לעומת 29,869 ילדים עד גיל 8 בשנה שעברה. אם לוקחים בחשבון שמכבי מספקת טיפולי שיניים לילדים עד גיל 6 מ-2007, בחינת השנתונים 7-8 מראה על גידול משמעותי יותר: מיולי עד נובמבר 2010 טופלו 19,157 ילדים בגילאי 7-8 - לעומת 6,500 ילדים בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ-300%.
בשירותי בריאות כללית מציינים כי ישנה עלייה של 50% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ובמאוחדת מדווחים על עלייה של 100%: "עד סוף אוקטובר בוצעו כ-85 אלף טיפולים לכ-20 אלף ילדים", מסרו ממאוחדת, "כשבתקופה המקבילה בוצעו כ-42 אלף טיפולים לכ-11 אלף ילדים. נדגיש שבחודשים הבאים אנו צופים רמת שימוש גבוהה יותר, לאחר שבחודשים יולי אוקטובר חלה חופשת הקיץ והחגים וכמובן בגלל שיפור במודעות".
בלאומית לא בוצעו טיפולי שיניים בילדים בעבר, אך מציינים כי "מאז תחילת הרפורמה טופלו כ-9,000 ילדים עד גיל 8 במסגרת הרפורמה" וכי "מדובר בנתון גבוה מאוד".
לדברי מכבי, תחזית עלות הטיפולים לקופה במסגרת הסל לשנת 2010 עומדת על 32.5 מיליוני שקלים, והתקציב ממשרד הבריאות עומד על 16 מיליון שקלים. לטענת כל הקופות, 65 מיליון שקלים שמשרד הבריאות הקציב לרפורמה אינו מספיק.
הרופאים הפרטיים בחוץ?
בדיון שקיימה אתמול ועדת הבריאות של הכנסת בנושא, התברר כי בשלושת החודשים הקרובים לא יינתנו טיפולים ללא תשלום לילדים גם אצל רופאים פרטיים, כפי שנקבע בחוק, אלא רק בקופות החולים; זאת, לאחר שלא הוגשה אף הצעה משמעותית מגורם עסקי המעוניין לאגד את רופאי השיניים הפרטיים כתאגיד שיוכל לתת רפואת שיניים ללא תשלום במסגרת הרפורמה. הוועדה אישרה למשרד הבריאות לתת את שירותי בריאות השן באמצעות קופות החולים בלבד עד לחודש פברואר.במשרד הבריאות ציינו כי לא הוגשה אף הצעה "משמעותית", אלא רק הצעה גולמית אחת מטעם "האגודה לבריאות הציבור", שמפעילה שירותי בריאות שונים.
בהסתדרות רופאי השיניים טוענים כי "קול קורא" שהופץ בנושא, מכתיב תנאים "דרקוניים", שמונעים מגופים להגיש מועמדות להפעלת התאגיד, בהם דרישה לערבות בסכום של 15 מיליון שקלים ועמידה במספר מינימלי של ילדים רשומים (40 אלף).
ד"ר יצחק חן, יושב ראש הסתדרות רופאי השיניים ,אמר כי "נכון להיום, בדיוק בחסות החוק, מוציאים ילדים ממרפאות שיניים של רופאים עצמאיים ומעבירים לקופות חולים וזה לא דבר של מה בכך. אם זו היתה מטרה לגמור את רפואת השיניים העצמאית וש-7,000 רופאים יישארו ללא מקצוע - אז הצליחו".
ח"כ חיים כ"ץ תקף את התנהלות משרד הבריאות בתחום הקמת התאגיד: "שוב אנחנו עומדים בפני מקרה בו משרד הבריאות לא עומד בהתחייבותו ובזמנים שהתחייב להם. קופות החולים נשארות ללא תחרות, ואם כך הן לא ישביחו את הרופאים ויתחילו לחסוך בכסף. אנשים יגידו 'יש לי את זה חינם אבל זה לא רפואה' ישלמו מכיסם וילכו למקומות אחרים. בלי תחרות קופות החולים לא רואות את הלקוח, אלא רואות כסף בעיניים".